#MovemberPuigvert: Salut mental masculina

14/11/23

Els homes no ploren? No senten frustració o impotència o inseguretat o vulnerabilitat o…? Hi ha molta psicologia darrera de la salut masculina i no es pot desvincular de les malalties somàtiques, el càncer, les disfuncions sexuals, la infertilitat, la incontinència, les malalties cròniques, o les congènites.

Durant el Movember Puigvert 2023, podràs fer un donatiu per a la recerca en càncer de pròstata, infertilitat masculina i salut mental i sexual masculina, i podràs participar en la campanya de sensibilització #FemLoCreixer en les xarxes socials.

Un servei integrat i adaptat a les particularitats de cada pacient

Al nostre Servei de Psicologia Clínica arriben cada any més de 950 primeres visites i més de 5500 visites de seguiment en el context ambulatori. Des de fa 30 anys, aquest servei ha col·laborat estretament amb els Serveis d'Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva per a curar i cuidar els pacients i el seu entorn familiar, així com el mateix equip assistencial. La clau resideix en el diagnòstic bio-psico-social, un apropament a la salut mental que permet dissenyar un pla de tractament integrat, és a dir, adaptat a les particularitats de cada malaltia i alhora a la situació vital, entorn social i personalitat de cada pacient.

Dit d’una altra manera, cal conèixer en profunditat la malaltia a què s’enfronta cada persona per a poder oferir-li l’acompanyament psicològic i les eines adequades que l’ajudaran en tot el procés. En el cas de la Fundació #Puigvert, l’equip de Psicologia Clínica duu a terme  avaluacions psicològiques i tractaments psicològics o psicoterapèutics en tres àmbits especialitzats: la psico-urologia, la psico-andrologia i la psico-nefrologia. Alguns exemples d’atenció psicològica en l’àmbit de la psicourologia són causats per càncer de pròstata o problemes d’incontinència, mentre que en el cas de la psico-andrologia, és comú treballar entorn de les disfuncions sexuals i infeccions de transmissió sexual, als problemes de fertilitat o a tractaments de reproducció assistida. Finalment, els i les pacients renals, sigui per a afrontar una malaltia crònica que requereixi diàlisi, un trasplantament de ronyó o altres situacions que comporten canvis vitals importants, han de rebre el seu propi acompanyament psicològic.

D'aquesta manera, l'atenció a la salut mental és sempre present, ja que forma part de la “mirada” dels equips assistencials i està contemplada dins de les necessitats singulars de la situació clínica, fins i tot en els casos on no hi ha l’atenció directa al pacient per part de l’equip de psicologia.

Per què continuar investigant i treballant les emocions i les creences davant la malaltia?

Avui, la Fundació Puigvert ha dut a terme una activitat en col·laboració amb Kàlida (Fundació d’acompanyament de persones amb càncer), on Francesc Maestre, el Director del nostre Servei de Psicologia Clínica, ha dinamitzat un taller amb un grup d’una desena d’homes entre els 45 i els 80 anys que han patit càncer de pròstata. Els assistents havien rebut diversos tractaments mèdics, des de la quimioteràpia a la radioteràpia, el tractament hormonal o la cirurgia. En un espai segur, on poder compartir inquietuds, dubtes, dificultats i pors de manera guiada amb un especialista en psicologia lligada a la patologia urològica, les persones afectades troben maneres d’afrontar els nous reptes que se’ls hi presenten.

El tema a treballar de la sessió d’avui:  el càncer de pròstata i la sexualitat. No és casual, ja que el càncer, en funció del moment vital de la persona, pot tenir un impacte en la sexualitat. A molts homes diagnosticats de càncer de pròstata, després de la preocupació per la vida, i de la preocupació per la incontinència, han d’afrontar altres aspectes de la seva salut. En un context de malaltia oncològica, molts pacients tenen el repte de reorganitzar les seves creences sobre la sexualitat i sobre la intimitat amb la parella. Cap d’aquestes qüestions són temes fàcils d’afrontar i és important crear espais on això es faci possible.

Un dels principals objectius del Servei de Psicologia Clínica, a més de continuar promovent la idea de l’atenció integral i implantant el diagnòstic biopsicosocial, és diversificar l’atenció psicoterapèutica. Per exemple, mitjançant grups psicoeducatius i de seguiment psicoterapèutic d’acompanyament a persones  amb càncer. D’altra banda, busca continuar investigant en la seva línia d’investigació clínica per a identificar factors de risc i protecció de la salut mental, així com estudiar característiques de les relacions personals (com ara l’aferrament), de manera que ajudi a dissenyar tractaments ajustats a la singularitat de cada persona.

"Deixa't bigoti i no t'afaitis fins a l'1 de desembre". Vam proposar aquest repte al nostre infermer Gabi Adalid i va acceptar. Aquí el veiem a la segona setmana del repte #FemLoCreixer.

Enguany, llancem el nostre propi #MovemberPuigvert sota el lema #FemLoCreixer, activant una campanya de donacions per a la recerca i la promoció de la salut masculina.

Si voleu fer un donatiu (la quantitat mínima és 1€), trobareu més informació a la pàgina web sobre les nostres línies de recerca en Urologia, Salut sexual i infertilitat masculina i al nostre perfil d'Instagram en els posts i les stories que anirem compartint durant aquest mes de novembre.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.