Herpes genital
Altres noms:Virus de l’herpes simple (VHS), herpes, úlcera, llaga.

L’herpes genital és la segona malaltia de transmissió sexual més diagnosticada després de la infecció pel VPH. A la Fundació Puigvert disposem d'una Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) que empra les proves diagnòstiques i tractaments més nous en el seu camp per a un abordatge integral d'aquesta ITS, combinant especialització i àmplia experiència en el camp.

Pedir cita

Què és?

L'herpes genital és una infecció vírica de transmissió sexual causada pel virus de l'herpes simple o VHS. Existeixen diferents tipus de virus de l'herpes simple, però només dos, el VHS-1 i el VHS-2, causen herpes genital.

La via fonamental de transmissió és el contacte sexual directe amb una superfície infectada, sense necessitat que hi hagi penetració ni ejaculació. La persona infectada pot transmetre-ho tant si en té brots com si no.

Causes i símptomes

És una infecció que en la majoria d’ocasions no causa símptomes o els que presenta són tan lleus que no es reconeixen. Quan es manifesta, ho fa habitualment en forma de múltiples lesions vesiculoses-ulceroses amb crostes, doloroses, que es poden acompanyar d’inflamació dels ganglis regionals i febre.

Encara que desapareguin les úlceres i els altres símptomes, el virus no desapareix de l'organisme i pot reactivar-se en qualsevol moment i causar un nou brot simptomàtic o recurrència (normalment entre quatre i cinc l'any), en què apareixen úlceres noves als mateixos llocs que en el primer episodi. Sovint, un tipus de “senyals” (formigueig, ardor o picor en la zona on hi havia les úlceres en el primer brot) avisen de l'aparició d'un nou brot d'herpes genital, hores o dies abans que es produeixi.

Les persones que sofreixen alguna malaltia que afecta el sistema immunitari (les defenses) com, per exemple, leucèmia o infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), tenen més probabilitats de presentar més brots i també que els símptomes siguin més intensos i prolongats. D'altra banda, les persones que sofreixen herpes genital tenen més risc de contreure la infecció pel VIH, ja que aquesta infecció pot entrar i propagar-se en l'organisme humà a través d'aquestes lesions. A vegades, les persones que tenen herpes genital recurrent desenvolupen alteracions psicològiques com per exemple ansietat o depressió.

També hi ha possibilitat de transmissió de mare a fill, sobretot si la dona s'infecta en els últims mesos de l'embaràs, no obstant això, és una complicació molt poc freqüent.

Dades d'interès

Quan es tracta d'un brot típic d'herpes genital, l'examen visual de les lesions i la recollida de mostres d'aquestes lesions per a ser analitzades en el laboratori poden ser útils per al diagnòstic d'aquesta infecció. També es pot fer una anàlisi de sang per a veure si s'han format anticossos contra el VHS-1 o el VHS-2. De totes maneres, aquesta tècnica només serveix per als brots inicials.

Respecte al tractament, actualment no hi ha cap tractament curatiu per a la infecció de l'herpes genital, però hi ha fàrmacs antiherpètics que poden fer disminuir els símptomes i el número i la durada dels brots.

Com ho abordem

Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS)

La Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) està dedicada al diagnòstic i tractament de les malalties de transmissió sexual mitjançant revisions mèdiques completes, que inclouen: història clínica, exploració clínica, anàlisi d'orina i de sang, a més del seu seguiment. La Fundació Puigvert està compromesa amb la sensibilització de la població sobre la salut sexual, urogenital i reproductiva masculina durant totes les etapes de la vida, impulsant campanyes de conscienciació, i participant en altres iniciatives divulgatives i educatives per a diferents sectors de la població.

Des de 2022, realitza un programa de vacunació masculina contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH) per a nens a partir de 12 anys, joves i adults, que consisteix en una revisió andrológica i en l'administració de 2 dosis (nens i joves de fins als 15 anys) o 3 dosis (a partir dels 15 anys) de la vacuna contra el virus del VPH.

Cap del Servei d'Urgències: Dr. Jaume Borràs

Cap de l'unitat: Álvaro Vives Suñé
Constituïda en 2006, la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) empra les proves diagnòstiques i tractaments més nous en el camp per a un abordatge integral de les ITS, combinant especialització i àmplia experiència en aquest camp
Urgències

El Servei d'Urgències està obert els 365 dies de l'any 24/7 per a atendre qualsevol urgència mèdica relacionada amb les nostres especialitats. La Fundació Puigvert compta amb 4 instal·lacions per a aquest servei i atén al voltant de 20.000 urgències a l'any.

Actualment, està constituït per especialistes en urgències generals que s'han especialitzat a atendre patologies de l'àmbit urològic, andrològic i nefrològic sense perdre la visió global de la persona atesa, amb el suport de residents d'Urologia i Nefrologia i d'altres Serveis Mèdics Transversals:

  • Radiodiagnòstic
  • Laboratori
  • Farmàcia Hospitalària
  • tot l'equip de la Fundació Puigvert

Com a centre monogràfic, les patologies que atén el Servei d'Urgències són molt específiques. Un equip format per professionals de la medicina i de la infermeria, així com d'auxiliars de l'àmbit sanitari i administratiu, conformen una unitat cohesionada dedicada a donar la millor atenció possible.

El bon funcionament d'un Servei d'Urgències es basa en el fet que la totalitat dels i les seus/seves integrants treballin en la mateixa direcció.

Cap de l'unitat: Jaume Borràs Suárez
Comptem amb 4 instal·lacions per a aquest servei i atenem al voltant de 20.000 urgències a l'any, tant pel sistema sanitari públic com pel privat.

Especialistes d'alt nivell

Posem a la teva disposició el millor equip facultatiu especialitzat en el camp.

Infeccions de Transmissió Sexual
Álvaro Vives Suñé El Dr. Álvaro Vives és Cap de la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i Metge Adjunt del Servei d'Andrologia. És llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en Andrologia des de 1999, després de realitzar la seva formació com a metge resident en […]

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/fundacio-puigvert/www/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 28

Warning: Attempt to read property "name" on null in /home/fundacio-puigvert/www/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 28
Jaume Borràs Suárez El Dr. Jaume Borràs és Cap del Servei d'Urgències. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és especialista en Medicina de Família amb tota una carrera professional dedicada a la Medicina d'Urgències. Primer, en urgències generals, i especialitzant-se, posteriorment, en patologies quirúrgiques, amb una especial dedicació aquests últims quinze anys […]

Contáctanos por teléfono:

Programación de visitas privadas
8h-20h de lunes a jueves y 8h–18h viernes

Pedir cita o segunda opinión médica:

Puedes contactarnos rellenando el siguiente formulario y nos pondremos en contacto lo antes posible.

    Programación de visitas privadas: +34 93 416 97 07

    8h-20h de lunes a jueves y 8h-18h viernes