Diàlisi

La Unitat Avançada de Diàlisi de la Fundació Puigvert, inaugurada l’any 2022, disposa de sistemes de monitoratge que permeten una personalització del tractament, oferint una atenció individualitzada per a cada persona amb Malaltia Renal Crònica, una condició que afecta a més d’un terç de la població major de 65 anys.


Els ronyons, la rentadora de la sang

Els ronyons són òrgans parells i estan a la zona lumbar, la seva funció és netejar la sang de residus, productes de rebuig i de l’excés de líquid a través de l’orina. Aquests òrgans són els encarregats de mantenir un equilibri de minerals i substàncies químiques al cos, com el sodi, el calci o el potassi.

A més, també secreten Eritropoetina, l’hormona necessària per estimular la producció de glòbuls vermells a la medul·la òssia.

La funció dels glòbuls vermells és portar oxigen als teixits de l’organisme (gràcies a la proteïna hemoglobina) i canviar-lo per diòxid de carboni que, posteriorment, transporten als pulmons per eliminar-lo. Aquestes cèl·lules, també conegudes com a eritròcits, i la seva funció permet que les cèl·lules puguin produir l’energia que l’organisme necessita.

És fonamental que el recompte d’eritròcits sigui correcte, ja que poca quantitat de glòbuls vermells produeix cansament i debilitat, perquè l’organisme no rep prou oxigen; és el que coneixem com a anèmia.

Els ronyons fan aquesta funció 24 hores al dia, però, quan deixen de funcionar a causa de malalties com poden ser la diabetis, la hipertensió o algunes pròpies dels mateixos ronyons, així a conseqüència del consum de certs fàrmacs o de processos inflamatoris, la diàlisi passa a ser la manera de continuar mantenint la sang neta i el cos funcionant.

Què és la insuficiència renal

La insuficiència renal és una condició que es dona quan els ronyons deixen de poder fer la seva feina de neteja de la sang.

Hi ha dos tipus d’insuficiència renal; l’aguda i la crònica.

  • Insuficiència o Lesió Renal Aguda: Acostuma a ser la repercussió posterior a una pèrdua de sang o líquids de l’organisme o a una infecció. També pot donar-se degut a l’acció d’alguns fàrmacs i altres substàncies sobre el ronyó o a alguns processos inflamatoris. Aquesta condició apareix de forma sobtada i acostuma a ser temporal i reversible.
  • Insuficiència o Malaltia Renal Crònica: A diferència de la Insuficiència Renal Aguda, la Insuficiència Renal Crònica és progressiva i permanent i la seva conseqüència més important és que els ronyons deixen de poder treballar al nivell que requereix la vida del pacient i necessiten l’ajuda de tractament renal substitutiu. Les causes més comunes d’aquesta malaltia són la diabetis i la hipertensió arterial, però també pot donar-se en pacients amb malalties específiques dels ronyons, cardiopaties, obesitat i/o tabaquisme.

“La malaltia renal crònica es considera
a partir dels 3 mesos de problemes d’insuficiència renal
 i provoca que els ronyons no puguin fer la seva funció”

Quan els ronyons fallen, la diàlisi respon

Actualment, més de 7 milions de persones tenen Insuficiència Renal Crònica a Espanya, i al voltant de 70.000 pacients necessiten tractament renal substitutiu (Diàlisi o trasplantament renal).

Els tractaments de la Insuficiència Renal Crònica són la Diàlisi i el trasplantament renal.  La Diàlisi consisteix en un tractament substitutiu i artificial que s’encarrega de depurar la sang de toxines, residus i l'excés d’aigua quan els ronyons ja no poden continuar amb la seva funció, tant si és de forma temporal (Lesió Renal Aguda) o permanent (Malaltia Renal Crònica).

Cal destacar que, tot i que la Diàlisi és un gran tractament per adreçar la Insuficiència Renal Crònica, només pot arribar a entre un 10% i un 15% de la capacitat d’un ronyó sa, que es dedica les 24 h del dia a la depuració de la sang.

Tipus de diàlisi i diferències

Hi ha 2 tipus diferents de Diàlisi, l’Hemodiàlisi i la Diàlisi Peritoneal, i el tractament depèn de les necessitats concretes de cada pacient.

A continuació, explicarem en més detall en què consisteixen aquest dos tipus de Diàlisi, les diferències que existeixen entre ells i els criteris per escollir-ne un tipus o l’altre.

Hemodiàlisi

Aquest tipus de diàlisi es du a terme desviant la sang d’una vena i fent-la passar per una màquina que en filtra els residus i la retorna al cos un cop neta. Aquest tractament destaca perquè hi ha dues tècniques per dur-lo terme; en un centre assistencial com la Fundació Puigvert i l’executa el personal d’infermeria i, la tècnica domiciliària en què el pacient aprèn a fer la sessió de diàlisi i la gestiona ell o ella mateix/a des de casa seva.

Abans de poder sotmetre’s a un tractament d’Hemodiàlisi és necessari un accés vascular per extreure la sang; per aquest motiu, s’ha de dur a terme una intervenció molt senzilla que consisteix a unir una artèria amb una vena propera que s’anomena fístula arteriovenosa.

En cas que no sigui possible crear aquesta fístula, una altra manera de preparar l’organisme per l’Hemodiàlisi és amb un catèter vascular, que és un tub molt flexible que es col·loca en una vena del coll, normalment la jugular. Aquest petit tub és molt discret, ja que s’implanta a la part superior del tòrax, de manera que permet fer vida quasi del tot normal, però s’ha de cuidar per garantir que no s’infecti.

Un cop completada una d’aquestes dues intervencions, la sang bruta surt del cos i va a la màquina d’hemodiàlisi, entra al filtre, aquest la neteja i torna immediatament i de forma continuada al cos.

La majoria dels pacients d’Hemodiàlisi necessiten sessions d’unes 4 hores 3 cops a la setmana, això vol dir que, els dies que toca Diàlisi, tenen dificultats per anar a treballar, ja que s’ha d’anar al centre assistencial i passar allà obligatòriament les 4 hores del tractament. En canvi, els dies que no han de rebre Diàlisi, poden fer vida normal amb petites limitacions.

Diàlisi Peritoneal

Per la seva banda, la Diàlisi Peritoneal també és un tractament substitutiu de la funció renal per eliminar l’excés de toxines i aigua, però, en aquest cas, es fa a través d’una membrana natural que tenim a l’abdomen, el Peritoneu, que envolta tots els òrgans que tenim a la zona abdominal.

La gran diferència entre l’Hemodiàlisi i la Diàlisi Peritoneal, és que aquesta última el pacient la fa de manera autònoma des de casa seva, després d’una formació impartida per l’equip d’infermeria.

Igual que en el cas anterior, és necessari que hi hagi un tub flexible dins de l’abdomen que permeti entrar i extreure el líquid. Aquest tub es porta de forma permanent, però, en aquest cas, el catèter interfereix molt poc en la vida de qui el porta, es pot fer vida normal i gairebé no es veu.

A través d’aquest catèter, s’introdueix el líquid de diàlisi i s’extreuen les toxines de la sang. Perquè aquest tractament sigui efectiu, s’ha de dur a terme 4 vegades al dia, aconseguint així que el líquid de Diàlisi estigui entre 4 i 6 hores dins de l’organisme del pacient. Aquest procés es coneix com a “Bescanvi”, dura uns 30 minuts i es fa perfectament des de casa i de manera autònoma després d’una formació.

Una altra opció, que ofereix molta més qualitat de vida al pacient és gestionar la Diàlisi Peritoneal de forma automàtica amb una màquina durant la nit, de manera que no interfereix amb la vida de qui rep el tractament.

La tria del tipus de Diàlisi Peritoneal es decideix conjuntament amb el pacient i els seus familiars un cop que s’ha donat la informació de les dues tècniques. El bescanvi manual acostuma a ser per persones amb més edat i l’automàtic és més adient per pacients més joves, que treballen i tenen més activitats durant el dia.

En qualsevol dels 2 casos, només calen visites de control mèdic  una o dues vegades al mes, de manera que aquest tractament encara és menys invasiu amb el dia a dia del pacient.

És evident que, en comparació amb la Diàlisi Peritoneal, l’Hemodiàlisi interfereix molt en la vida del pacient, per això, s’acostuma a reservar per alguns pacients que prefereixen desplaçar-se al centre assistencial per no haver de gestionar ells el tractament. També és un recurs necessari per pacients que tenen problemes mèdics a la panxa, que impedeixen que es pugui fer servir el Peritoneu per col·locar-hi el catèter i pacients molt dependents.

La nutrició, la gran aliada de la diàlisi

Ja ho diu la cultura popular que som el que mengem, i en el cas dels pacients que necessiten Diàlisi per Insuficiència Renal, encara més. I és que, com dèiem al començament, els ronyons són els encarregats de netejar la sang de toxines i la majoria d’aquestes toxines provenen de les restes dels nostres àpats.

Recordem que la Diàlisi només aconsegueix filtrar entre un 10% i un 15% del que poden els ronyons quan estan sans, per tant, és imprescindible que els pacients amb Insuficiència Renal que hagin de rebre Diàlisi cuidin la seva alimentació per facilitar l’èxit de la tècnica.

Aquestes són les recomanacions del Dr. Joan Manuel Diaz, nefròleg i Cap de la Unitat de Diàlisi de la Fundació Puigvert:

"La nutrició adequada en un pacient amb Malaltia Renal Crònica que encara no ha començat diàlisi ha de contenir poca sal i ha de tenir una composició en proteïnes més baixa que la de la població general, per no generar substàncies tòxiques urèmiques en excés que no puguin eliminar els ronyons. Però quan els pacients comencen diàlisi les proteïnes de la dieta han de ser igual que en la població general.

A més el potassi i el fòsfor s’eliminen pel ronyó i, si no funciona bé, no poden eliminar-se. Per això s’han de limitar els aliments que tinguin aquests minerals"

Per tant, si pateixes Insuficiència Renal, has de reduir el teu consum de sal, de proteïnes, de fòsfor i de potassi.

Tractament personalitzat per cada pacient gràcies a la IA

Al 2022, la Fundació Puigvert en col·laboració amb Fresnius Medical Care, empresa líder en la fabricació i distribució de serveis i productes dedicats al tractament de la malaltia renal, van crear la Unitat Avançada de Diàlisi, un servei amb tecnologia d’última generació, dissenyat per millorar la qualitat de vida del pacient i reivindicar la importància de la salut renal.

Aquesta col·laboració ha dut al següent nivell l’atenció proporcionada pel servei de la Fundació Puigvert, ja que en l’acte d’unir experiència i professionalitat d’un equip expert i altament especialitzat amb tecnologia punta i innovadora, s’ha aconseguit oferir una atenció molt més personalitzada a cada pacient, amb serveis i tractaments de la més alta qualitat.

Gràcies a la nova maquinària de què ara disposem, hem pogut estrenar una nova planta d'aigües, en la que generem el líquid de Diàlisi dins de la mateixa Unitat. A més, els monitors que fem servir per controlar l’evolució dels pacients són d’última generació, de manera que augmenten la seguretat durant el tractament i ens permeten individualitzar-lo per cada pacient, així, podem oferir una diàlisi més a la carta en funció de les seves necessitats.

La introducció de la IA en aquest equipament encara està en fase de desenvolupament i l’objectiu és aconseguir crear un quadre de comandament per tenir una visió global dels resultats de la Unitat d’acord amb indicadors i estàndards de qualitat de màxima excel·lència.

Però aquesta col·laboració ha anat molt més enllà; s’ha renovat tot  l’espai per fer-lo més acollidor i ampli. I és que, com hem comentat, l’objectiu principal de la Unitat Avançada de Diàlisi de la Fundació Puigvert és millorar la qualitat de vida i de l'assistència dels pacients, per això hem treballat per construir un espai més agradable, en el que tothom que necessiti Diàlisi se senti còmode i acompanyat.

La Fundació t’acompanya: del diagnòstic a l’evolució del tractament

Tot i que l’execució de la Diàlisi es du a terme a la Unitat, el tractament comença molt abans, i és que des del moment del diagnòstic, posem en marxa diverses eines per aconseguir els millors resultats possibles un cop el pacient arribi a la Unitat de Diàlisi.

La Malaltia Renal Crònica té diversos símptomes generals, com cansament, manca d’energia, nàusees i fins i tot vòmits. Però pot arribar a provocar problemes respiratoris i cardíacs més greus. Per aquest motiu, el primer pas sempre és iniciar estratègies, entre les quals s’inclou la nutrició, l’esport i diferents medicaments, per aconseguir controlar al màxim les toxines que els ronyons no poden eliminar, de manera que el pacient arribi sense símptomes a la Diàlisi. Moltes d’aquestes accions es mantenen durant el tractament.

Abans de la diàlisi, hi ha un seguiment conjunt del Servei  de Nefrologia i Infermeria per pacients i familiars, en el que s’explica què és, l’estil de vida que requereix, les medicacions que s'administren, les tècniques de Diàlisi, el trasplantament renal...

Com és un dia en tractament de diàlisi?

Un cop que l’accés vascular o el catèter peritoneal estan preparats, arriba el moment de començar amb la Diàlisi.

Diàlisi domiciliària

En cas que sigui Diàlisi Peritoneal o Hemodiàlisi domiciliària, primer es fa la petita cirurgia per posar el catèter peritoneal o implantar l’accés vascular per hemodiàlisi i, un cop la ferida cicatritza, el pacient ve a la Unitat a fer l’entrenament per aprendre les tècniques i que s’ho pugui fer a casa de manera autònoma.

Després només ve a una visita mensual a la consulta externa, per fer seguiment i control amb l’equip de Nefrologia i d’Infermeria per veure com evoluciona i garantir l’efectivitat de la Diàlisi. Per descomptat, aquests pacients disposen d’un contacte disponible durant les 24 hores del dia per resoldre qualsevol problema que puguin tenir.

Hemodiàlisi a la Unitat Avançada de Diàlisi a la Fundació Puigvert

D’altra banda, els pacients d’Hemodiàlisi es traslladen fins a la Fundació 3 cops a la setmana per rebre el tractament. Un cop aquí, recomanem que es posin roba còmoda, ja que, com hem comentat, el tractament dura 4 hores. Primer de tot es pesen i els hi prenem les constants i, tot seguit, comencem amb la sessió d’hemodiàlisi. Durant tota la duració de la Diàlisi, els pacients disposen d’una televisió amb auriculars i  wifi d’alta velocitat, a més d’un seguiment per part de l’equip mèdic i d’infermeria donant suport, educació i hàbits de vida saludable.

I és que la nostra percepció d’un tractament de Diàlisi d’alta qualitat inclou la comoditat i tranquil·litat del pacient, per això, procurem que l’estona que passen amb nosaltres sigui el més entretinguda i fàcil possible.

El Servei de Diàlisi més enllà dels ronyons

La Malaltia Renal Crònica afecta molt més que els ronyons, té símptomes generalitzats com el cansament, la pruïja o tenir poca gana i el seu tractament afecta de forma directa (i fins i tot invasiva) a la vida de les persones que la pateixen. 

És per això que, des de la Fundació Puigvert, des del començament es va plantejar la Unitat Avançada Diàlisi com un servei que requeria de la participació activa d’un equip multidisciplinar per aconseguir un entorn segur i eficient pels pacients. D’aquesta manera, tant si es tracta d’Hemodiàlisi com de Diàlisi Peritoneal, els i les nostres pacients també reben atenció dels serveis de:

  • Radiologia
  • Cirurgia Vascular
  • Anestesiologia
  • Urologia
  • Laboratori
  • Altres unitats del servei de Nefrologia i d’Infermeria (Nefrologia Clínica, Trasplantament renal, hospital de dia, consulta de malaltia renal crònica avançada)
  • Urgències de Fundació Puigvert
  • Psicologia clínica

La  col·laboració de tots aquests serveis se centra, sobretot, en la cura física dels pacients, però per aconseguir uns bons resultats amb el tractament de la Diàlisi, el component psicològic és imprescindible.

És per aquest motiu que a tots els pacients se’ls ofereix una avaluació psicològica a l’inici del tractament. Aquest procés s’inicia amb una primera visita i, posteriorment, amb el seguiment que el/la professional consideri més adequat. A més, també es poden fer intervencions a demanda en funció de l’evolució de cada persona.  

D’altra banda, aquest servei fa reunions mensuals amb la Unitat de Diàlisi per analitzar problemes comuns que poden presentar diversos pacients alhora amb l’objectiu d’adreçar-los i resoldre’ls.

El futur de la diàlisi a la Fundació Puigvert, autonomia i qualitat de vida

A la nova Unitat de Diàlisi, tots els i les professionals que intervenen en el tractament i cura dels pacients que hi passen cada dia centren els seus esforços en un objectiu comú; millorar la qualitat de vida dels que han de rebre Diàlisi.

Per això, incentiven la tria de Diàlisi domiciliària, ja que és exactament igual d’efectiva que la que s’administra al centre assistencial i permet als pacients gaudir d’una vida molt més independent.

Per aquest motiu, des del Servei d’Infermeria i de Nefrologia es fan formacions personalitzades per pacients i familiars, de manera que puguin sentir-se empoderats i començar a gestionar l’administració del tractament de forma autònoma.

Amb l’objectiu de poder oferir un servei de la més alta qualitat per als pacients que reben el tractament des de casa, des de l’inici de la Unitat Avançada Diàlisi es va incorporar un servei de telemonitorització que connecta les màquines de Diàlisi Peritoneal de casa de cada pacient amb el servei d’Infermeria de la Fundació Puigvert. Així, si hi ha qualsevol problema durant la nit, des de l’hospital es detecta i permet fer una actuació molt més eficient, garantint així la tranquil·litat tant de pacients com de familiars.

En els propers anys, un dels principals objectius d’aquesta Unitat és desenvolupar encara més aquesta tecnologia per poder usar-la en altres dispositius i pacients i aconseguir un tractament encara més personalitzat durant les 24 hores del dia.

Temps de lectura

Leer más

Pide cita