L'empatia i la no estigmatització social de les ITS per part de professionals sanitaris, dos factors d'èxit per a millorar l'abordatge d'aquestes patologies

31/10/23

Barcelona, 30 d’octubre de 2023. Amb aquest titular es resumeix una de les principals conclusions del Simposi sobre ITS (Infeccions de Transmissió Sexual) celebrat el 27 d'octubre de 2023, organitzat per la Unitat d’ITS de la Fundació Puigvert de Barcelona amb la col·laboració de laboratoris Uriach. La trobada ha comptat amb la participació de més de 300 assistents de diferents àmbits, andròlegs, epidemiòlegs, ginecòlegs, dermatòlegs, metges d'urgències, infermeria, psicòlegs sexòloges i entitats comunitàries.

El director del curs, Dr. Álvaro Vives Suñé, andròleg, Cap de la Unitat d’ITS de la Fundació Puigvert, ha declarat que “aquestes trobades multidisciplinàries són molt necessàries i enriquidores perquè permeten establir un diàleg obert i fluid entre professionals sanitaris i entitats comunitàries, les quals estan realitzant una tasca informativa i psicosocial de gran rellevància que, des de la comunitat mèdica hem de secundar i secundar”. És fonamental, conclouen els experts, “fomentar el treball col·laboratiu entre administracions sanitàries, especialistes mèdics i entitats comunitàries per a frenar aquesta “epidèmia” amb estratègies preventives que, alhora, lluitin contra l'estigma social de les persones que consumeixen drogues, viuen amb VIH, Hepatitis o altres Infeccions de Transmissió Sexual”.

Partint d'aquest missatge de consens, les xifres provisionals corresponents a 2022 presentades per la Agència de Salut Pública de Barcelona confirmen que les ITS no deixen d'augmentar i en aquest context sorgeix una de les qüestions fonamentals tractades durant la trobada: la conducta inadequada dels professionals pot ser una barrera en la qüestió de les ITS?

Segons afirma la Dra. Francisca Molero, sexòloga, Presidenta de la Federació Espanyola de Societats de Sexologia, els aspectes psicosocials i culturals, tant de professionals sanitaris com de les persones que les sofreixen és un factor que explicaria que l'accés a la informació sobre aquestes malalties és necessari però no suficient. En aquest sentit, va afirmar Molero “hem de fer una reflexió individual i col·lectiva com a professionals sanitaris sobre les creences que puguem tenir al voltant d'aquestes malalties i qüestionar-nos si estem fent les preguntes adequades per a resoldre el problema dels i les nostres pacients”. En aquest sentit, va apuntar l'acollida i l'acompanyament empàtic, sense prejudicis per part nostra, és molt necessari per a garantir el seguiment i adherència al tractament a llarg termini. En cas de sentir-se “jutjats” o “jutjades” els i les pacients decideixen no tornar a la consulta”.

L’impacte psicològic de patir una ITS

En la majoria de casos, el diagnòstic d'una infecció de transmissió sexual (ITS) comporta problemes d'acceptació des del punt de vista psicològic i ve acompanyat d'un sentiment de culpa per no haver sabut protegir-se o per haver contagiat a altres. Al sentiment de culpa s'afegeix l'estigma social i, en aquestes circumstàncies, apunta la Dra. Molero, “es requereix que els i les professionals sanitaris/es estiguin formats/des per a mostrar una actitud empàtica que faciliti una bona acollida i l'assessorament adequat a les persones afectades. Patir una ITS té conseqüències en major o menor grau en tres aspectes fonamentals de la sexualitat: el plaer, la comunicació eròtica i la reproducció. L'impacte a mig i llarg termini de contreure una ITS pot generar múltiples escenaris de disconfort com problemes de parella, negació o evitació del plaer, problemes psicosexuals, problemes reproductius, etc…

Impactes en mitjans de comunicació:

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.