Puigvert i Sant Pau, nova unitat d’expertesa en cirurgia uretral complexa a l’Estat espanyol
- L'estenosi uretral (l'estrenyiment del conducte per a evacuar l'orina) afecta entre 2 i 12 persones per cada 1.000 habitants, especialment a majors de 55 anys
- La nova Unitat Cirurgia Uretral Complexa del Adult (UCUCA) és la primera unitat estatal de referència que s’acredita a Catalunya
- El tractament quirúrgic és la millor opció terapèutica per resoldre l’obstrucció d’uretra, i no fer-ho pot derivar en afectació greu de la funció renal
Barcelona, 24 de gener 2024. La Fundació Puigvert i l’Hospital de Sant Pau de Barcelona han rebut l’acreditació el Ministerio de Sanidad com a unitat d’expertesa (CSUR) en Cirurgies Uretrals Complexes de l’adult. Aquest és un dels focus de treball que més han crescut en el nou mapa de CSUR a Espanya, que abans només comptava amb dos centres acreditats a tot el territori quan ara passaran a ser-ne sis, a Andalusia, Cantàbria, Catalunya, Madrid i País Basc). La nova Unitat de Cirurgia Uretral Complexa de l’ Adult (UCUCA) acollirà pacients derivats de tot el territori nacional.
El Dr. Javier Ponce de León, Cap de la Unitat de Cirurgia Reconstructiva de la Fundació Puigvert i ara també Coordinador de la nova unitat funcional és un cirurgià expert en reparar l’obstrucció (estenosi) de la uretra. En rebre aquest reconeixement declara que
“aquesta acreditació és fruit de molts anys d’experiència i treball col·laboratiu amb diferents equips d’especialistes en andrologia, cirurgia de colo- proctologia, cirurgia plàstica, medicina intensiva, entre d’altres”.
Ponce de León ha atès prop de 15.000 casos d’estenosi uretral i ha dut a terme més de 4.600 intervencions quirúrgiques d’aquesta patologia que afecta principalment a homes, joves i adults.
L'estenosi uretral (l'estrenyiment del conducte per a evacuar l'orina) afecta entre 2 i 12 persones per cada 1.000 habitants, especialment a majors de 55 anys. Es tracta d’una patologia majoritàriament masculina, degut a que la uretra masculina (per on passa orina i semen) és més llarga (més longitud) i, per tant, més susceptible de patir lesions (obstruccions o fístules). Tanmateix, segons matisa el Dr. Carlos Errando, Cap d’Urologia Femenina, Funcional i Urodinàmia de la Fundació Puigvert i membre de la nova unitat,
“l’estenosi uretral està poc diagnosticada en dones perquè s’hi pensa menys, a excepció de centres altament especialitzats com el nostre”.
La nova unitat funcional multidisciplinar és la formalització d’un model col·laboratiu entre diferents especialistes i serveis de la Fundació Puigvert i l’Hospital de Sant Pau. No només agilitzarà els circuits assistencials, sinó que facilitarà la presa de decisions en una atenció integrada dels i de les pacients. A més, el registre de pacients juntament amb l’avaluació continuada d’indicadors de qualitat, promourà la recerca sobre el diagnòstic i tractament d’aquesta patologia per diferents causes, permetent elaborar guies terapèutiques i formar altres professionals.
Més de 40 anys d’experiència tractant l’obstrucció d’uretra
El tractament quirúrgic és la millor opció terapèutica per resoldre l’obstrucció d’uretra, i no fer-ho pot derivar en l’afectació de la funció renal per no poder eliminar-se adequadament l’orina. Tanmateix, el Dr. Ponce de León, després de 25 anys d’experiència, estima en fins a un 20% aproximadament la proporció de casos en què la uretra es torna a obstruir i es requereix una segona intervenció.
“La Fundació Puigvert té una experiència de 40 anys en aquest procediment rebent la majoria de casos derivats d’arreu de Catalunya i, d’ara endavant, serà centre de referència a nivell estatal”,
afegeix. Al seu mateix equip des de fa vint anys, la Dra. Maria Montlleó, uròloga especialitzada en cirurgia reconstructiva de la uretra, destaca com a estenosis uretrals de major complexitat les causades per traumatismes pelvians i les originades arran del tractament quirúrgic del càncer de pròstata, la radioteràpia i les cirurgies prèvies de l’obstrucció uretral fracassades:
“a la Fundació, tractem molts casos d’estenosis uretrals recidivades, és a dir, pacients als que han intervingut prèviament sense èxit i que ens deriven des d’altres centres”.
Les causes que originen aquesta patologia són diverses, sent les més comunes: infeccions de transmissió sexual (ITS), traumatismes, sondatges o cirurgies prèvies, i altres malalties inflamatòries. La Fundació Puigvert, com a hospital monogràfic especialitzat en Urologia, Andrologia, Nefrologia i Medicina Reproductiva, atén una gran proporció de casos complexos i té els seus serveis i professionals orientats cap aquestes àrees: el Servei de Radiodiagnòstic realitza entre 3 i 5 uretrografies diàries dirigides a identificar l’estenosi uretral, i es duen a terme prop de 50 reconstruccions uretrals anuals, amb una gran proporció de casos d’alta complexitat (aproximadament la meitat), a més d’altres 50 cirurgies relacionades amb l’implant d’esfínters artificials i de pròtesis de penis. També acumula un coneixement profund d’algunes de les causes que provoquen l’estenosi uretral en adults: amb més de 500 cirurgies de càncer de pròstata, més de 200 d’incontinència d’orina, i uns 400 quadres d’infeccions de transmissió sexual diagnosticats i/o en tractament.
Descarregables:
- Nota de premsa (PDF)
- Imatges: