Un 15% d'homes amb disfunció erèctil són candidats a un implant de penis

14/06/23
  • La Fundació Puigvert s'adhereix a la Setmana internacional de la Salut Masculina, Men’sHealthWeek, per a continuar conscienciant sobre la importància de prevenir i cuidar de la seva salut.
  • La disfunció erèctil és un trastorn que es pot tractar. No obstant això, i, malgrat la seva freqüència, aproximadament un 50% dels homes que sofreixen disfunció erèctil no acudeixen a l'especialista.
  • Existeixen diferents opcions terapèutiques, però la pròtesi o implant de penis és la que aconsegueix un major índex de satisfacció.

Barcelona, 14 juny de 2023.- En el marc de la Setmana de la Salut Masculina (#MensHealthWeek2023), la Fundació Puigvert, únic hospital monogràfic d'Espanya especialitzat en Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva, comparteix informació divulgativa sota el lema “(im)PLANTA'T contra la disfunció erèctil”, per a continuar conscienciant als homes de la importància de prevenir i cuidar de la seva salut urogenital, sexual i reproductiva i, en concret, posa el focus en la disfunció erèctil, una patologia que, malgrat ser molt freqüent —aquesta afecta a prop de 2 milions d'homes a Espanya—, no és de les més consultades.

En concret, aproximadament un 50% dels homes que sofreixen disfunció erèctil no acudeixen al seu especialista. És més, segons l'estudi EPIFARM, els homes amb disfunció erèctil triguen dos anys de mitjana a acudir a un/a especialista. “Ho assumeixen com un problema que accepten tant ells com les seves parelles, especialment a partir dels 60 o 65 anys. I moltes vegades té solució perquè hi ha fàrmacs i tractaments quirúrgics que poden ajudar a millorar l'erecció de forma molt important”, explica l'infermer de pràctica avançada (EPA) en andrologia de la Fundació Puigvert, Gabi Adalid.

Implants de penis: una opció per al pacient

D'entre els possibles tractaments per a combatre la disfunció erèctil, una de les solucions més eficaces és l'implant o pròtesi de penis. Els implants de penis són dispositius que s'insereixen quirúrgicament en el penis i permeten aconseguir una erecció adequada.

En concret, a Espanya, al voltant d'un 15% d'homes amb disfunció erèctil no responen als tractaments farmacològics ni a les injeccions intracavernoses i requereixen implant de pròtesi de penis.

No obstant això, si fins fa poc es contemplava la implantació de pròtesi de penis com a teràpia de tercera línia, cosa que significa que aquesta es considerava després que altres tractaments no haguessin produït resultats satisfactoris, actualment, segons les directrius actuals de la European Association of Urology (EAU), la implantació és recomanable “depenent de la preferència del pacient". D'aquesta manera, es dona al pacient l'oportunitat de triar el tractament que més els convingui després d'haver estat informat sobre totes les modalitats de tractament disponibles.

En aquest sentit, la Fundació Puigvert té una àmplia experiència en aquesta mena de cirurgies i disposa dels dispositius més innovadors, la qual cosa permet que la possibilitat de complicacions sigui molt baixa i les taxes de satisfacció per al pacient i la seva parella siguin òptimes. “Els implants de penis són el tractament que té el major índex de satisfacció dins dels mètodes per a combatre la disfunció erèctil”, afirma l'infermer d'andrologia de la Fundació Puigvert Gabi Adalid. "Les pròtesis han evolucionat molt i hi ha models que permeten resoldre la majoria de les complicacions clíniques, de manera que la millora de la tècnica i dels implants ha fet que la satisfacció dels pacients estigui per sobre del 90%".

Abordatge interdisciplinari de la disfunció erèctil

“El correcte abordatge de la disfunció erèctil requereix d'un treball interdisciplinari compartit i en col·laboració amb diferents professionals”, explica Gabi Adalid, que ressalta la importància que l'abordatge de la disfunció erèctil no sols sigui enfocat a causes orgàniques. “L'estrès ocasionat per la mateixa disfunció unit a la falta de desig amb relació a la parella, són factors que també s'han d'avaluar i sobre els quals és imprescindible actuar de manera conjunta”.

Així, segons el Dr. Francesc Maestre, Director del Servei de Psicologia Clínica, “només treballant de manera interdisciplinària podrem oferir una atenció integral de la salut sexual”. És a aquest efecte que el Servei de Psicologia Clínica de la Fundació Puigvert realitza avaluacions centrades en la demanda d'ajuda de la majoria dels pacients que consulten per disfunció erèctil, de manera individual o grupal.

“D'aquesta manera, podem realitzar una formulació diagnòstica global que tingui en compte els factors bio-psicosocials que intervenen en la dificultat sexual. Això ens permet també oferir un pla de tractament que tingui en compte la singularitat del pacient per a restablir la resposta sexual, incrementar la satisfacció sexual, fomentar la satisfacció relacional i reforçar el benestar psicològic”, explica Maestre.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.