La Fundació Puigvert presenta el seu Pla de gestió lingüística amb el lema "A la Fundació, fem salut en català"

04/04/25
  • El pla inclou accions adreçades als més de 750 professionals de la Fundació, de més de 50 nacionalitats, i també al personal en formació que hi passa anualment.
  • La presidenta de la Fundació Puigvert, Helena Ris, va destacar que “el pla lingüístic neix amb l’objectiu de complir la legislació vigent, però també d’assumir el repte de recolzar l’ús del català, la llengua del país, i de fer-ho d’una manera amable però ferma”.
  • El conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, va felicitar la Fundació Puigvert i va subratllar que el Pla de Gestió Lingüística presentat ha de servir de model pels plans que han de desenvolupar els centres de salut del SISCAT.

La Fundació Puigvert va presentar ahir el seu primer Pla de Gestió Lingüística, una iniciativa que posa el focus en la promoció i normalització de l’ús del català en tots els àmbits del centre. L’acte de presentació, celebrat a la Sala d’Actes, va posar de manifest el compromís de la institució amb els drets lingüístics de la ciutadania i la qualitat assistencial en llengua catalana, alhora que es garanteix el dret de la ciutadania a ser atesa en qualsevol de les dues llengües oficials.

Amb el lema "A la Fundació, fem salut en català", el pla recull una bateria d'accions concretes que s'adrecen als més de 750 professionals que conformen la plantilla de la Fundació, d'orígens molt diversos, així com als professionals en formació que passen cada any pel centre.

El projecte es desplega sota la coordinació del nou Consell per la Llengua de la Fundació Puigvert, constituït l’octubre del 2023, amb l’objectiu de vetllar pel compliment dels drets lingüístics dels usuaris, fomentar l’ús del català en les relacions internes i externes, i impulsar accions formatives per al personal. Dues de les primeres accions d’aquest Pla van ser la creació de la comissió operativa, així com de la figura del referent lingüístic, encarregades d’impulsar l’execució del pla i de vetllar pel seu compliment.

L’esdeveniment, conduït pel periodista Eloi Vila, va comptar amb una benvinguda institucional a càrrec del director general, Ramon Massaguer, seguida de la projecció del vídeo “A la Fundació Puigvert, fem salut en català” i un col·loqui titulat “El català en les institucions sanitàries. Dificultats i oportunitats”. Hi van intervenir el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, el president de l’Associació Salut pel Català, Lluís Mont, el president del Grup de Dinamització del Català a l’Hospital Clínic, Antoni Castells, i la representant del Consell per la Llengua de la Fundació Puigvert, Carme Facundo.

Destaquem les següents declaracions:  

Carme Facundo: “Quan arriben a nosaltres, els pacients es troben en un moment molt vulnerable i, en aquesta situació, és trist que rebin la informació assistencial en una llengua que no sigui la seva pròpia, quan estan a casa seva”. “Hem de trobar la manera d’encomanar la il·lusió per aprendre la nostra llengua a tota la gent que ve de fora”.

Òscar Escuder: “Les darreres dades ens diuen que el 13,3% dels metges no entenen el català. I és molt important posar-hi remei, perquè no només són drets lingüístics, és seguretat assistencial”. “Però si volem que les persones que venen de fora aprenguin el català, el primer que hem de fer és que els que som d’aquí no canviem de llengua a la mínima quan algú se'ns adreça en castellà, majoritàriament, per un concepte erroni de respecte i educació".

Lluís Mont: "Vàrem crear l’Associació Salut pel Català amb l’objectiu que altres centres anessin creant grups de dinamització arreu del país. Pel sector salut hi passa tothom, i això ens permet treballar pel català amb tota la població. L’associació neix precisament per incidir i impulsar les accions necessàries per capgirar la situació de regressió accelerada del català".

Antoni Castells: “El que creiem que ha canviat aquests darrers anys és la presa de consciència que cal fer alguna cosa. I, en aquest sentit, l’empatia és important, però l’exigència també ho és”, tot fent referència a l’exigència actual d’assolir el nivell C de català, abans dels tres, als professionals que s’integren al seu centre hospitalari, el primer a disposar d’un Pla de gestió lingüística propi.

En la cloenda de l’acte, la presidenta Helena Ris va recordar que a la Fundació Puigvert “parlem català, castellà, anglès, italià, però hem de recordar que el català és el nostre idioma vehicular, i que volem que sigui la llengua de convivència. Com a institució, tenim responsabilitat en el seu ús i hem d’apostar decididament per promocionar-lo”.

La cloenda també va comptar amb paraules de la directora de Serveis del Departament de Salut, Marta Álvarez, que va informar de la recent aprovació del Pla per garantir el coneixement i l’ús del català des del Departament de Salut, i amb el conseller de Política Lingüística,  Francesc Xavier Vila, que va subratllar que el Pla de Gestió Lingüística presentat ha de servir de model pels plans que han de desenvolupar els centres de salut del SISCAT. En paraules del conseller, “des de la Generalitat treballem perquè el català guanyi valor instrumental i valor simbòlic, des de la interlocució, des de la regulació, i també des de la facilitació”.

Amb aquest nou Pla, la Fundació Puigvert reafirma la seva vocació de lideratge en l’àmbit sanitari i el seu compromís amb el país, la llengua i la qualitat de l’atenció a les persones.

Consulta el pla complet aquí

Nota de premsa (pdf)

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.