Innovació, integració i visió de futur marquen el mandat de la Prof. Roser Torra al capdavant de la nefrologia europea
- La Dra. Roser Torra, experta mundial en malalties renals hereditàries, cap de Nefrologia Clínica de la Fundació Puigvert i investigadora de l'Institut de Recerca Sant Pau, és la primera dona que presideix l’Associació Renal Europea (ERA)
- El benestar dels i les pacients, la inclusivitat i la innovació tecnològica seran les 3 prioritats de la major associació de nefrologia a Europa i de la conca mediterrània durant el proper trienni (2024-2027)
La professora Roser Torra Balcells, nefròloga de la Fundació Puigvert, assumeix la presidència de l’Associació Renal Europea (ERA- European Renal Association per les sigles en anglès) representant a més de 26.000 nefròlegs/ues de tota Europa en el marc de celebració de la 61ª edició del congrés anual celebrat del 23-26 de maig a Estocolm (Suècia).
Amb aquest nomenament, la Dra. Torra és la primera dona a ocupar aquest càrrec i la seva primera declaració s’ha adreçat a tots i totes les pacients que pateixen una malaltia renal: “el nostre focus fonamental estarà centrat en el benestar del pacient renal, i és cap on orientarem totes les nostres accions i iniciatives”. En aquest sentit, el seu compromís es millorar l’atenció al pacient promovent l’aplicació clínica dels darrers avenços científics mitjançant la formació i la divulgació entre professionals, però també sensibilitzant els governs de l’impacte social i econòmic de la malaltia renal crònica (MRC). Segons la Dra. Torra, “els resultats dels darrers estudis clínics publicats a revistes científiques de referència, com el New England Journal of Medicine, indiquen que “estem en un moment àlgid de la nefrologia amb el desenvolupament de noves teràpies per tractar la malaltia renal crònica . En aquest context, afegeix que “la ERA no dubtarà en posar tots els mitjans per ajudar a conscienciar governs i institucions del sector de la salut pública per adreçar esforços i recursos al diagnòstic precoç de la malaltia renal crònica”.
D’altra banda, l’equitat i la inclusivitat estan, segons la nova presidenta de la ERA, en primera línia d’acció de la presidència, no només pel que fa als i a les professionals sinó també de cara a les persones que atenen: “Necessitem incloure totes les persones, independentment de la seva procedència, gènere i condició. Els nostres pacients no haurien de patir inequitats en la salut.” Tot i que l’Associació no adopta cap ideologia política, la Dra. Torra assenyala que “com a professionals de la medicina, estem compromesos i compromeses a ajudar les persones, especialment aquelles amb malaltia renal que es troben en situació de vulnerabilitat com a víctimes de catàstrofes naturals o causades per l’ésser humà”, referint-se al grup de treball d’Ajuda al Ronyó en Catàstrofes.
Finalment, la innovació constituirà el tercer eix prioritari durant el proper trienni per poder ser una “associació viva, capaç d’aprofitar les últimes tecnologies i nous coneixements i de proveir-los-hi als seus membres; una associació amb visió de futur”.
L’equitat, la col·laboració i l’optimisme marquen l’inici del proper trienni de l’ERA
La primera acció de la nova presidència ha estat el llançament del grup de treball “Women of ERA” (WERA) amb l’objectiu de conscienciar la comunitat mèdica i la societat sobre la igualtat de gènere a l’àmbit de la nefrologia. En un context on la presència creixent de les dones a la medicina no es veu reflectida en el nombre de investigadores principals o ponents a congressos medico-científics, ni representada en càrrecs directius i de presa de decisions o líders d’opinió, la WERA animarà a les dones nefròlogues a contribuir a la recerca i la divulgació científica.
Una altra de les línies de treball que s’engegaran serà reforçar les relacions institucionals amb les societats d’àmbits nacionals – com és la Sociedad Española de Nefrología (SEN) -, on l’ERA pugui servir en certa manera de paraigua de les societats i de punt de trobada per discutir les seves diferències i dificultats.
Finalment, la Dra. Torra te el propòsit d’establir espais de diàleg i intercanvi entre nefròlegs i nefròlogues de totes les edats i procedències d’ Europa i de la conca mediterrània. “He vist molta gent jove en aquesta edició del congrés anual de la ERA; són el futur de la nefrologia i veig un futur realment brillant en la nostra especialitat”, vaticina.
Sobre Roser Torra
La Dra. Roser Torra és cap de Nefrologia Clínica i coordina la Clínica de Malalties Renals Hereditàries (MRH) del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert a Barcelona. És Catedràtica de Medicina de la UAB. Va emprendre el seu viatge en el camp de la MRC l’any 1994 i va completar el seu doctorat sobre la Poliquistosi Renal Autosòmica Dominant (PQRAD) el 1997. Des de llavors, ha estat profundament involucrada tant en la pràctica clínica com en la recerca, centrant-se en malalties com la PQRAD, la malaltia de Fabry, la síndrome d’Alport, el CET, la cistinosi i la GEFS, entre altres malalties minoritàries. Amb més de 200 publicacions nacionals i internacionals sobre malalties renals, la Dra. Torra ha realitzat importants contribucions en aquest camp.
La implicació de la Dra. Torra va més enllà de la recerca i la pràctica clínica. Actualment, participa activament en nombrosos assajos i projectes sobre trastorns renals hereditaris, tant a nivell nacional com internacional, al mateix temps que dirigeix tesis doctorals sobre MRHs. També actua com a revisora/assessora en aquest camp per a diverses revistes, reunions, agències d'avaluació de projectes i organismes polítics governamentals. La seva experiència ha estat reconeguda en diverses reunions de KDIGO. La Dra. Roser Torra també és coordinadora de la xarxa espanyola de recerca (RICORS2040) i de la Xarxa Europea de Referència (ERKnet).
El Dra. Torra ocupa el càrrec de presidenta de l'ERA (Associació Renal Europea) de 2024 a 2027.
Sobre l’ERA
L'objectiu de l'ERA consisteix a reduir la càrrega de la malaltia renal crònica impulsant la recerca bàsica i clínica en els camps de nefrologia clínica, diàlisi i trasplantament renal. Treballa per a reforçar la comunitat de nefròlegs i nefròlogues, i perquè a Europa es doni prioritat a la salut renal i l’atenció renal sigui accessible per a tothom.
Aquesta associació publica dues de les revistes oficials més importants en el camp de la nefrologia, líders a Europa: Nephrology Dialysis Transplantation i Clinical Kidney Journal (open access).