El Dr. Alberto Breda realitza la primera nefrectomia parcial transcontinental del món, de Bordeus a Pequín, via telecirurgia

18/09/24
  • La cirurgia realitzada fa una setmana va consistir en l'extirpació d'un tumor de ronyó mitjançant cirurgia robòtica en remot, practicada des de Bordeus (França) i amb el pacient ubicat Pequín (la Xina), a més de 8.000 km.
  • El pacient va ser donat d'alta l'endemà de la intervenció i, després d’una setmana, es troba en el seu domicili en fase de recuperació i sense presentar complicacions.
  • Alberto Breda ha marcat una fita històrica en el marc de la reunió anual europea sobre cirurgia robòtica (ERUS), un important avenç en el camp de la cirurgia mínimament invasiva.
  • Experts internacionals auguren que aquesta fita significarà el punt de partença de la posada en marxa de la “telecirugía” durant els propers anys oferint, a més, noves aplicacions com la cirurgia col·laborativa o la formació a distància.

Fa tot just una setmana, l’11 de setembre, a una sala del Palau de Congressos de Bordeus (França) el Dr. Alberto Breda, cap d'Urologia Oncològica i de l'Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert, va realitzar amb èxit la primera nefrectomia robòtica transcontinental des d’Europa cap a Àsia. El pacient, un home de 37 anys amb un tumor renal de 3,5 cm i situat a 8.264 km de distància, a l'Hospital General Pla de Pequín, va ser donat d'alta l'endemà de la intervenció i, una setmana després, es troba al seu domicili en fase de recuperació i sense complicacions. La nefrectomia consisteix, concretament, en l'extirpació parcial o total del ronyó i, per reduir les probabilitats de complicacions, és un procediment quirúrgic d'alta complexitat que requereix d’uròlegs amb capacitació avançada i àmplia experiència.

"Es tracta d’un moment històric que ha estat possible gràcies a la col·laboració internacional i que serveix, a més, per il·lustrar la diversitat que existeix en la pràctica de la medicina actual", declara el Dr. Alberto Breda. Cal destacar, en aquest context, que per familiaritzar-se amb la tècnica i el maneig dels diferents sistemes existents, al febrer de 2024, el Dr. Breda ja va realitzar una nefrectomia a un porc via telecirurgia, des d'Orlando (EUA) fins a un hospital de Xangai (Xina), a més de 12.800 km de distància.

En aquesta ocasió, la intervenció quirúrgica va ser projectada a les pantalles de l’Auditori de Bordeus, on es va celebrar la reunió anual més important sobre cirurgia robòtica – en aquesta 21a edició es va batre un nou rècord amb més de 1.000 assistents–, organitzada per la Secció de cirurgia robòtica de la Societat Europea d’Urologia (ERUS), que presideix el Dr. Breda des de l'any 2021. A diferència de les cirurgies que habitualment es retransmeten en directe, el cirurgià principal no duia roba quirúrgica, sinó que des d'una sala va controlar, en remot i mitjançant una consola (Edge robotics system), els braços robòtics que van intervenir el pacient a l'altre costat del món, amb un temps de retard de 132 mil·lisegons. A causa del temps de latència degut a la llarga distància, el ritme d’implantació de la telecirurgia estarà condicionat pel desenvolupament de les xarxes de telecomunicacions 5G i fibra òptica, així com per la sofisticació i ajust dels diferents sistemes robòtics.

Segons els experts presents a l’ERUS 2024, la telecirurgia tindrà diverses aplicacions en el futur, a més de les intervencions a distància. Per exemple, permetrà la cirurgia col·laborativa entre diversos cirurgians des de diferents ubicacions geogràfiques, així com la formació a distància i el mentoring.

Hi ha constància de dos antecedents de telecirurgia transcontinental: el primer, l’any 2000, conegut com a "Operació Lindbergh", des de Nova York a un pacient ubicat a Estrasburg, que va ser realitzada pel Dr. Jacques Marescaux. El segon cas, més recent, va tenir lloc el juliol d'aquest mateix any, des de Roma fins a Pequín, a càrrec del Dr. Zhang, director del departament d'Urologia del Tercer Centre Mèdic de l'Hospital General de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL), qui va realitzar amb èxit la primera prostatectomia robòtica transcontinental.

Sobre Alberto Breda, pioner i referent internacional
de la cirurgia urològica mínimament invasiva

El Dr. Alberto Breda és especialista en urologia oncològica, especialment en càncer de ronyó, cirurgia laparoscòpica i robòtica. Ha estat pioner en l’aplicació de tècniques quirúrgiques mínimament invasives tant en ronyó com en pròstata. L’any 2010, el Dr. Breda va ser el primer cirurgià a Espanya a fer una extracció renal de donant viu amb el robot Da Vinci i, cinc anys després, va ser el primer, juntament amb el Dr. Nicolas Doumerc a Tolosa (FR), a realitzar un trasplantament renal robòtic complet de donant viu a Europa.

Dirigeix la Unitat d’Urologia Oncològica i l’Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert de Barcelona. Al juliol de 2021, va ser nomenat president de l’ERUS, la Secció de cirurgia robòtica de la Societat Europea d’Urologia (EAU), càrrec que exercirà fins a l’any 2029.

Actualment, el Dr. Breda és investigador principal de diversos assaigs clínics en l’àmbit de la uro-oncologia. Al llarg de la seva brillant trajectòria, ha rebut nombrosos premis i reconeixements, com l’Arthur Smith Award (2016), entre altres. Recentment ha estat nomenat Professor Adjunt d’Urologia de l'Hospital Mount Sinai de Nova York i és autor de més de 400 publicacions en revistes urològiques indexades i de 22 capítols en llibres de medicina i urologia.

Nota de premsa (PDF) 

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.