Roser Torra, experta en malalties renals hereditàries, presidirà la nefrologia europea

19/06/23
  • Primera dona a ocupar la presidència de la European Renal Association | ERA - Leading European Nephrology
  • Nefròloga, experta en malalties renals hereditàries en la Fundació Puigvert
  • La seva màxima prioritat com a nova presidenta de la societat europea és impulsar estratègies que donin resposta a les necessitats actuals i futures de la nefrologia

Barcelona, 19 juny de 2023.- La Dra. Roser Torra Balcells, coordinadora de Malalties Renals Hereditàries en la Fundació Puigvert i investigadora del grup de Nefrologia en l'Institut de Recerca IIB Sant Pau, ha estat nomenada presidenta electa de la Societat Europea de Nefrologia (ERA, per les seves sigles en anglès). El seu nomenament ha tingut lloc en el marc de celebració del 60è Congrés de l'ERA a Milà (15-18 Juny 2023). A partir de 2024 i durant 3 anys presidirà aquesta associació científica internacional que compta amb 20.000 membres.

La Dra. Roser Torra és una especialista en Nefrologia, experta en malalties renals hereditàries i coordinadora en la Fundació Puigvert de diverses xarxes de recerca en malalties minoritàries, com la ERKnet i les XUEC, així com del grup de Malalties Renals Hereditàries de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN), i de l'homònim català. A més, ha estat coordinadora de centre en les xarxes de recerca en Nefrologia prèvies (RedInRen) i ho és de l'actual, RICORS40.

Experta en malalties renals hereditàries

Actualment, existeixen més de 300 malalties renals hereditàries. Entre elles, destaca la poliquistosi renal autosòmica dominant, tema de la seva tesi doctoral sota el títol “Estudis clínic, genètic i molecular de la poliquistosi renal autosòmica dominant”. Aquesta patologia afecta aproximadament a una persona per cada mil i es considera la més comuna dins d'aquest grup. A més, hi ha moltes altres malalties renals hereditàries, algunes de les quals són molt rares i, per tant, difícils de diagnosticar. En aquest sentit, aclareix “el diagnòstic d'aquestes malalties presenta desafiaments significatius, ja que la sospita clínica precoç i un diagnòstic primerenc pot marcar una gran diferència en la vida d'aquestes persones”. No obstant això, apunta reptes de futur com “la incorporació de la intel·ligència artificial (IA), una eina que ens obrirà moltes possibilitats tant per a la recerca com per al diagnòstic d'aquestes afeccions”.

Objectiu del mandat: La malaltia renal crònica

La malaltia renal crònica està infradiagnosticada i és causa d'una elevada morbimortalitat, així com d'una elevada despesa sanitària, per la qual cosa té un gran impacte econòmic i social. S'estima que aquesta patologia serà la cinquena causa de mort l'any 2040, per la qual cosa resulta urgent que s'implantin mesures preventives per a revertir aquesta tendència. Entre els principals objectius de la Dra. Torra al capdavant de l'ERA destaca “promoure l'excel·lència en l'atenció mèdica renal a través de l'educació i la recerca”.

Des del seu punt de vista, la nefrologia haurà d'adaptar-se a causa de la creixent incidència de la malaltia renal crònica en els pròxims anys. “Hem de respondre decididament als contextos canviants i cultivar les relacions amb altres institucions per a generar sinergies i compartir dades, però la salut del i la pacient és la meva prioritat número u com a metge i sempre la tindré present, especialment com a president de l'ERA”.

Presidència femenina per primera vegada

La Dra. Torra és la primera dona a ocupar la presidència d'aquesta societat científica, la qual cosa considera un honor i, alhora, un gran desafiament “que afronto amb molta humilitat, però encara amb més determinació. M'embarco en aquesta nova responsabilitat amb molta il·lusió, una àmplia experiència i, cosa que és més important, una vida personal i professional actual que em permet dedicar temps a les meves funcions com a president de l'ERA per a potenciar el prestigi i el paper de l'ERA en la nefrologia internacional”.

L'especialista reconeix sentir-se identificada amb la “síndrome de l'impostor”, ja que moltes dones de la seva generació s'han enfrontat a serioses dificultats per a poder conciliar la seva vida professional i familiar, la qual cosa ha contribuït al fet que hagi estat amb un gran protagonisme masculí. “A vegades em costa fins i tot reconèixer el fet d'identificar-me amb el síndrome de l'impostor, perquè això implica acceptar que realment tinc les capacitats per a això”.

Per a ella és un orgull poder trencar aquesta barrera i obrir el camí a altres especialistes de la nefrologia perquè en el futur puguin optar a ocupar llocs de responsabilitat i representar als nefròlegs i nefròlogues en diferents institucions internacionals.

Altres dades biogràfiques d'interès

La Dra. Torra va estudiar Medicina i Cirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es va especialitzar en nefrologia a l'Hospital Clínic. Posteriorment, es va endinsar en el camp de la genètica de la mà del Dr. Xavier Estivill i es va especialitzar en l'estudi de les malalties renals hereditàries, tema sobre el qual ha publicat més de 200 articles i ha desenvolupat diversos projectes i rebut beques competitives (ISCIII, Marató TV3…). Ha rebut dues vegades el premi de recerca en Nefrologia “Iñigo Álvarez de Toledo”, un dels més prestigiosos d'Espanya.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.