Tret de sortida al primer programa de formació de la Càtedra Fundació Puigvert de Cirurgia Robòtica Urològica - UAB
La Fundació Puigvert acull aquests dies els alumnes del primer programa de formació de la Càtedra Fundació Puigvert de Cirurgia Robòtica Urològica – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb el qual s’ha donat el tret de sortida operatiu a les activitats d’aquest projecte acadèmic que es va constituir formalment el mes de maig d’aquest 2024.
Aquesta Càtedra, única a Catalunya, està dedicada exclusivament a l’especialitat de la urologia i als procediments quirúrgics assistits per robots, una tecnologia que ha demostrat avantatges significatius en termes de precisió tècnica, de reducció de complicacions i de millora en la recuperació dels pacients. L’objectiu d’aquesta Càtedra és donar resposta a la presència creixent de la cirurgia robòtica en urologia, impulsant la recerca, la innovació, la divulgació i la docència, amb l’objectiu de facilitar que les noves generacions integrin els avenços tecnològics en la pràctica mèdica.
La constitució de la Càtedra estableix una nova etapa de progrés en la vinculació històrica que, des de l’any 1969, mantenen la Fundació Puigvert i la UAB per a la formació especialitzada de professionals de la salut. Un fet en el qual té un pes indiscutible el prestigi de la Fundació Puigvert com a centre expert, i que va ser pioner en realitzar els primers procediments quirúrgics robòtics de major complexitat d’Espanya i d’Europa amb els robots Da Vinci i Hugo, respectivament.
És rellevant que, actualment, el 56% de les intervencions quirúrgiques assistides per robot són de l’especialitat de la urologia. En aquest àmbit, les principals intervencions on s’aplica la cirurgia robòtica son la prostatectomia (extracció de la pròstata), la cistectomia (extracció de la bufeta), la nefrectomia (extracció del ronyó) o el trasplantament renal. També s’està aplicant en altres terrenys, com la cirurgia per a les malformacions congènites o del prolapse del sòl pèlvic, que es realitza de manera selectiva.
Diploma d’Expert en cirurgia robòtica urològica
El programa de formació que ara s’ha iniciat consta de tres mòduls d’especialització que, mitjançant la teoria, l’assistència a cirurgies en directe i les pràctiques de simulació, acaben proporcionant a l’alumne habilitats quirúrgiques en els procediments urològics més importants mitjançant l’ús de plataformes robòtiques. En finalitzar aquesta formació, podran tenir accés al Diploma d’Expert.
El curs compta amb un equip docent amb un alt nivell de qualificació i d’expertesa en els diferents procediments que s’aborden, sota la direcció del Dr. Joan Palou, director del Servei d’Urologia de la Fundació Puigvert, i la sotsdirecció del Dr. Alberto Breda, cap de la Unitat d’urologia Oncològica i de l’equip quirúrgic de Transplantament Renal.