Sífilis

En què consisteix

Infecció de transmissió sexual produïda pel treponema pallidum que penetra en l'organisme a través de les mucoses intactes o de petites lesions de l'epiteli.
El contagi és per contacte directe, transplacentari o per via sanguínia.
Clínicament fluctua entre curts períodes simptomàtics i prolongats períodes asimptomàtics o de latència. La primera manifestació (sífilis primària) és una úlcera (xancre sifilític) genital, anal o en cavitat oral. Si no es tracta desapareix a les 3-4 setmanes. La segona manifestació de la sífilis (secundarisme sifilític) és una erupció cutània que si no es tracta dura 4-6 setmanes.

Quines són les causes

Les relacions sexuals (orals, vaginals o anals) sense protecció, encara que no hi ha exposició al semen. Es pot contraure de manera directa en entrar en contacte la pell amb una úlcera (nafra) de sífilis.
El bacteri de la sífilis mor molt ràpidament fora del cos i per tant no es pot contraure sífilis d'un contacte casual com una abraçada o compartint menjar i beguda. No es pot contraure sífilis dels inodors i poms de les portes.

Com es diagnostica

Depenent de l'estadi de la sífilis, aquesta es pot diagnosticar bé perquè es pren una mostra de l'úlcera per realitzar determinats procediments (p.ex.: camp fosc), o bé perquè es fan serologies en sang. Cal tenir present que les serologies no tenen perquè positivizarse fins passats 10-14 dies de l'aparició de l'úlcera genital. És convenient, com davant qualsevol ITS (infecció de transmissió sexual), realitzar un test pel VIH (virus de la immunodeficiència humana).

Quin pronòstic té

El pronòstic que té si la diagnòstiques en les primeres fases és bo, amb la curació de la majoria dels pacients. No obstant això, si ja ha progressat a sífilis terciària el pronòstic no és bo i pot acabar amb la mort del pacient.

Quin és el tractament

El tractament és amb injeccions (dosi única o pauta llarga: una per setmana durant 3 setmanes) d'un tipus determinat de penicil•lina i per als al•lèrgics hi ha la doxiciclina (14 i 28 dies). És fonamental recordar que totes les parelles sexuals dels 90 dies precedents al diagnòstic s'han de tractar encara que les anàlisis els surtin negatives. A la resta de parelles (> de 90 dies) cal estudiar-les. La sífilis és de les ITS més infeccioses que hi ha.

Com es pot prevenir

La correcta col•locació del preservatiu redueix el risc d'infecció per sífilis, encara que en ser una infecció de transmissió sexual que es pot transmetre per contacte, no protegeix 100%. Les dutxes vaginals i esbandir-se la boca després de la relació sexual no prevenen la infecció. El risc de contagi, en tenir relacions sexuals amb una persona infectada oscil•la entre el 10 i 60% depenent del període de la infecció i de la pràctica sexual.

És aconsellable, si es realitzen pràctiques de risc, fer regularment una anàlisi per sífilis. 

Notícies

Barcelona esdevé la capital mundial de la cirurgia robòtica

  • 6 hospitals catalans participen en la trobada realitzant cirurgies robòtiques en directe: Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Vall d'Hebron, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital Parc de Salut Mar i la Fundació Puigvert
  • Es duran a terme 38 cirurgies robòt

Esdeveniments