Infertilitat masculina

En què consisteix

La infertilitat es defineix com la incapacitat d'una parella d'aconseguir gestació a terme després de més d'un any sense utilitzar cap mètode contraceptiu i mantenint relacions sexuals normals.

Causes

La infertilitat és un problema mèdic bastant freqüent. S'estima que afecta un 15% de les parelles en edat reproductiva. El factor masculí és el responsable principal de la infertilitat en un 35% dels casos i en un 20% més es combina amb altres problemes que presenta la dona.
Mitjançant una avaluació andrològica especialitzada es poden identificar moltes de les alteracions del sistema reproductiu, malalties generals i endocrinològiques o genètiques responsables de la infertilitat en l'home.

Diagnòstic

És molt recomanable l'avaluació diagnòstica simultània d'ambdós membres de la parella. Els objectius de l'avaluació de l'home infèrtil són:
- Identificar alteracions de la fertilitat potencialment corregibles.
- Detectar alteracions que, tot i ser irreversibles, es puguin tractar amb tècniques de reproducció assistida emprant espermatozoides propis.
- Orientar sobre les possibles alternatives (donant de semen, adopció) en les alteracions per a les quals no hi hagi la possibilitat d'usar gàmetes propis.
- Diagnosticar patologies que puguin afectar la salut del pacient.
- Informar d'anormalitats genètiques transmissibles que puguin afectar la salut de la descendència si es tracta la infertilitat.

Com es diagnostica

L'avaluació inicial de l'home ha d'incloure una completa història mèdica i reproductiva, una exploració física detallada general i genital i,almenys dos seminogrames realitzats segons les normes i procediments de l'OMS.

El seminograma analitza principalment la quantitat, mobilitat i aspecte morfològic dels espermatozoides d'un ejaculat. Els resultats obtinguts d'aquesta primera avaluació poden suggerir altres estudis complementaris:
- Hormonals
- Immunològics
- Cromosòmics i genètics
- Estudis bacteriològics de semen i orina
- Ecografies del sistema genitourinari i de la pròstata
- Eco-doppler del cordó espermàtic
- Biòpsia testicular

Tractament

Les dades obtingudes de l'avaluació diagnòstica orientaran a possibles opcions terapèutiques.

De vegades podrem aplicar tractaments mèdics o quirúrgics i en altres casos orientarem la parella cap a les tècniques de reproducció assistida com la inseminació intrauterina (IAC) o la fecundació in vitro amb microinjecció espermàtica (FIV-ICSI).

Alguns dèficits hormonals es poden corregir amb l'administració de l'hormona corresponent. Les infeccions de la via seminal es tracten amb antibiòtics adequats i, en alguns casos, altres tractaments menys específics (antioxidants, antiinflamatoris, etc.) poden millorar la qualitat seminal.

El tractament quirúrgic s'aplica per a la correcció del varicocele (varius del cordó espermàtic), per desobstruir la via seminal, mitjançant tècniques de microcirurgia o per recuperar espermatozoides directament del testicle.

En els casos on els tractaments mèdic o quirúrgic no donen resultat, o no es poden aplicar, les tècniques de reproducció assistida poden aconseguir l'objectiu desitjat.

Prevenció

Moltes de les alteracions i factors de risc causants d’ infertilitat apareixen durant la infància i l'adolescència. El tractament precoç ajuda a evitar que el problema empitjori amb el anys. Una forma de prevenció cada vegada més utilitzada és la congelació de semen o espermatozoides propis, que es realitza quan hi ha risc de dany reproductiu per malaltia progressiva o per exposició a tòxics com quimioteràpia o radioteràpia.

 

Notícies

Esdeveniments