Gonorrea

En què consisteix

És una infecció de transmissió sexual causada pel germen Neisseria gonorrhoea. Afecta principalment a la uretra (conducte de l'orina), al coll de la matriu, a l'anus o a la orofaringe. Els símptomes més freqüents segons la localització de la infecció són: supuració uretral franca, dolor o coïssor en orinar, secreció anal i / o dolor al defecar, flux vaginal anormal o dolor al baix ventre. De vegades poden haver infeccions asimptomàtiques, més freqüents en la dona i en funció de la localització més freqüents en l'orofaringe i l'anus, de manera que la persona no sap que està infectada i que pot infectar. Com qualsevol infecció de transmissió sexual pot afavorir l'adquisició i la transmissió del VIH (virus de la immunodeficiència humana).

Quines són les causes

La via fonamental de transmissió de la gonorrea són les relacions sexuals sense protecció: per contacte directe amb les secrecions genitals (Cervico-vaginal, uretra) i també amb les secrecions de les mucoses de l'orofaringe i anus de la persona infectada. Els homes poden agafar la infecció a l'orofaringe a través del sexe oral a altres homes infectats, encara que no hagi ejaculació i no a través del sexe oral a una dona. També pot haver transmissió de mare a fill en passar pel canal del part. La gonorrea no es pot agafar per: abraçar, besar o compartir els coberts, el menjar o la beguda oa través dels sanitaris i els poms de les portes.

Com es diagnostica

En les persones que presenten símptomes el diagnòstic es fa mitjançant la presa d'una mostra amb un hisop ja sigui de la uretra, orofaringe, anus o cèrvix i la seva posterior processament al laboratori. En les persones asimptomàtiques se sol diagnosticar en fer-los una revisió venereològica que per algunes infeccions es pot fer als 3-7 dies de la relació sexual de risc).

Quin pronòstic té

En general la infecció té molt bon pronòstic i es cura amb un tractament antibiòtic. Sense tractament pot haver autocuració o que evolucioni donant complicacions, que en l'home (<de l'1%) poden ser: dolor testicular, inflamació de la pròstata o esterilitat i en les dones (<10%): dolor al baix ventre, malaltia inflamatòria pèlvica i esterilitat.

Quin és el tractament

És un tractament senzill amb antibiòtic (habitualment dosi única: o un comprimit o una injecció). Cal tractar totes les parelles sexuals dels últims 60 dies, tinguin o no símptomes.

Com es pot prevenir

Mitjançant la utilització correcta del preservatiu en tot tipus de relacions sexuals, inclòs el sexe oral. Els objectes sexuals si no es cobreixen amb un preservatiu també poden facilitar la transmissió. No hi ha vacunes.

Notícies

Esdeveniments