Càncer de testícle

En què consisteix
El càncer de testicle s'origina en les cèl•lules germinals masculines, conegudes com cèl•lules de Sertoli, contingudes a l'interior del testicle. És el càncer més comú en homes joves (entre 15-34 anys). Existeixen 2 tipus molt diferents de tumor de testicle:

1. Seminoma.
2. No seminoma.

Hi ha altres tipus de tumor però són molt rars (de cèl•lules de Leydig, leucèmia, leiomiosarcoma)


Quines són les seves causes
Es desconeixen les causes exactes. Els pacients que han tingut problemes per al descens del testicle a la bossa escrotal (criptorquídia) tenen més possibilitats de desenvolupar càncer de testicle. També si hi ha antecedent familiar o alguna malaltia infecciosa que compromet la immunitat.


Com es diagnostica
En general el mateix pacient s'adona que ha aparegut un augment del volum o un bony en un testicle. El uròleg comprova si es tracta d'un tumor amb la simple palpació manual del testicle. En alguns casos es presenta com un procés inflamatori. Aquestes circumstàncies obliguen a realitzar una ecografia escrotal que demostra un testicle heterogeni amb zones quístiques i calcificacions. També es recomana una anàlisi de sang amb mesurament de marcadors tumorals tipus LDH, alfa-fetoproteïna i Beta-HCG. Si persisteix la sospita de neoplàsia de testicle s’ha extirpar mitjançant cirurgia i procedir a la seva anàlisi al microscopi per saber a quin tipus de tumor pertany. Això és fonamental per triar el tractament més correcte. L'ecografia hepàtica i TAC cerebral, pulmonar i abdominal permeten conèixer l'extensió de la malaltia i descartar metàstasis.


Quin pronòstic té
En general el pronòstic és molt bo i gairebé tots els pacients es curen. Això és així gràcies a la quimioteràpia. Els seminomes són curats pràcticament en el 100% de casos. Respecte als no seminomes s'arriba a taxes de curació al voltant del 80-90%.

Els pacients amb càncer de testicle tractats amb l'extirpació d'un testicle i quimioteràpia poden desenvolupar infertilitat, per això és molt important que es realitzi preservació del seu semen (crio-preservació) abans de començar el tractament. Amb això es pot aconseguir un embaràs en el futur mitjançant tècniques de reproducció assistida.


Quin és el tractament
El tractament comença amb l'extirpació del testicle malalt (orquiectomia). A partir d'aquí el tractament depèn del tipus de tumor i de l'extensió en el moment del diagnòstic. La quimioteràpia és la base del tractament ja que els tumors de testicle són molt sensibles a ella, especialment els seminomes. En casos particulars en què queden ganglis rellevants a l'abdomen en necessària una operació tipus limfadenectomia retroperitoneal, que pot realitzar-se amb laparoscòpia en casos seleccionats.


Com es pot prevenir
Si un nen petit no té els testicles en la borsa l'any de vida s'ha de procedir a la seva col•locació mitjançant cirurgia. Això evita el risc que desenvolupi un tumor de testicle. L'autoexploració dels testicles és una pràctica recomanable per als joves a partir de 15-17 anys. Si bé no hi ha oficialment programes de salut pública sobre això, similars als que es realitzen amb la patologia mamària en les dones, s'ha de recomanar de forma general ja que així poden detectar canvis en els testicles quan comença a créixer el tumor, sent més d'hora el diagnòstic.

 

Notícies

Esdeveniments