Disfunción eréctil
En què consisteix
La disfunció erèctil (DE) o impotència és la incapacitat de l'home per obtenir i / o mantenir una erecció suficient que permeti una activitat sexual satisfactòria. La DE és una situació bastant freqüent. S'ha calculat a través de diverses estadístiques que pot afectar, en major o menor grau, al voltant de la meitat dels homes amb edats compreses entre els 40 i els 80 anys.
Quines són les causes
És important que la població conegui que l'erecció és un mecanisme eminentment vascular. Per tant, totes les patologies que afecten la circulació poden produir disfunció erèctil, com per exemple: la diabetis, la hipertensió, l'augment dels greixos en sang, l'obesitat, el tabaquisme, etc. Altres causes poden ser hormonals, neurològiques o fins i tot secundàries a determinades cirurgies o tractaments mèdics o farmacològics.
Com es diagnostica
Per diagnosticar la disfunció erèctil és molt important fer una història mèdica parant especial atenció en les dades psicosexuals així com una exhaustiva exploració física. Existeixen qüestionaris (IIEF) per a que el pacient ompli que determinen el grau de DE. Altres proves són la injecció intracavernosa de fàrmacs vasoactius (IID) amb o sense estímul eròtic visual, l'Eco Doppler penià que permet valorar el component hemodinàmic de l'erecció o el test d’ereccions nocturnes (NPT-test o Rigiscan) que requereix que el pacient estigui ingressat tres nits i que el que valora són els episodis d'ereccions que tenen els homes en determinades fases del son. Com la DE pot ser un primer símptoma d'altres malalties subjacents no diagnosticades, és fonamental realitzar una anàlisi de sang i hormonal.
Quin pronòstic té
El pronòstic de la DE depèn de cada pacient. En funció del grau de severitat, dels anys d'evolució i de la presència o no d'altres patologies concomitants, les respostes poden variar. En general, podem afirmar que més del 90% dels nostres pacients responen a un o altre tractament.
Quin és el tractament
El pla terapèutic s'adaptarà a les necessitats de cada pacient i de la seva parella. Abans de començar a tractar la DE cal corregir tot allò que considerem oportú: eliminar tabac, disminuir la ingesta d'alcohol, fer exercici físic, canviar determinats fàrmacs que estigui prenent el pacient i puguin afectar la qualitat de l'erecció, millorar el control de les malalties subjacents, etc. També és fonamental fer una valoració psicodiagnòstica del pacient (parella). Quant als tractaments en si per la DE, aquests es divideixen en tres línies (segons els nostres protocols): la primera línia serien els fàrmacs orals, la segona línia les injeccions intracavernoses i el mecanisme d'erecció per buit, i l'última línia serien els tractaments quirúrgics com l'implant de pròtesi de penis.
Com es pot prevenir
Una dieta sana, la pràctica d'activitat física i el control sobre el tabac i l'alcohol poden ajudar a prevenir la DE. Una altra forma de prevenir-la és controlar les malalties subjacents. Per exemple, si un pacient és diabètic, serà important tenir un bon control de la diabetis.
Per tot això, és molt important acudir al andròleg quan apareixen els primers símptomes.