Infeccions de Transmissió Sexual

En què consisteixen

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un conjunt de patologies infeccioses que donen lloc a diferents quadres clínics i en què la via de transmissió principal és el contacte sexual. Existeixen diferents tipus d'infeccions de transmissió sexual, sent les més freqüents:

  • Les berrugues genitals o condilomes causats pel virus del papil·loma humà.
  • L'herpes genital.
  • La infecció per gonococ, clamídia, etc. que, en general, cursen en l'home en forma de uretritis (infecció de la uretra, amb o sense sortida de secreció) i en la dona en forma de cervicitis (infecció del coll de la matriu). Aquests gèrmens poden infectar altres zones com l'orofaringe, l'anus, etc.
  • La sífilis.
  • El limfogranuloma veneri.
  • La infecció per VIH.

Quines són les causes

La causa principal són les pràctiques sexuals de risc que vénen determinades per la no utilització del preservatiu, el tipus de pràctica sexual, el nombre de parelles sexuals, l'edat d'inici de l'activitat sexual o l'abús de drogues i alcohol.

Com es diagnostica

És molt important tenir present que les infeccions de transmissió sexual poden ser asimptomàtiques. És a dir, el pacient no té símptomes i per tant no sap que està infectat i no sap que infecta. Aquests casos només es detecten quan es fa una revisió o quan s'estudien els contactes d'una persona infectada i amb símptomes.
Si l'home o la dona tenen símptomes llavors, en funció d'aquests i de la seva localització, les proves diagnòstiques poden variar des de la presa de mostres de la lesió amb escovilló fins les anàlisis d'orina i de sang.

Quin pronòstic té

El pronòstic depèn del tipus d'infecció, ja que hi ha infeccions que es curen amb la presa de medicaments (la majoria) i altres que es cronifiquen. El temps d'evolució també és important ja que, a major temps, major probabilitat de complicacions. En general, tenen un bon pronòstic si s'agafen a temps, però en cas contrari poden donar lloc a infertilitat, malaltia inflamatòria pèlvica, complicacions fetals i perinatals, càncer anogenital i trastorns psicosexuals.

Quin és el tractament

El tractament dependrà novament del germen causant, de la localització de la infecció i de la presència o no de complicacions. És important tenir en compte que les infeccions de transmissió sexual poden donar lloc o estar provocades per trastorns psicològics. Per això, de vegades, el tractament mèdic s'ha d'acompanyar d'una teràpia psicològica. Alhora cal fer un estudi de contactes: tractar la/les parella/es sexual/s del pacient, encara que siguin asimptomàtiques.
A la Fundació Puigvert realitzem un abordatge integral de les ITS i disposem de les tècniques diagnòstiques i de tractament més noves.

Com es pot prevenir

La millor manera de prevenir les infeccions de transmissió sexual és la correcta utilització del preservatiu masculí (col·locar abans de qualsevol contacte sexual), però cal tenir en compte que hi ha infeccions que es poden transmetre tot i utilitzar el preservatiu. Altres sistemes són el preservatiu femení, les vacunes (hepatitis A i B, virus del papil·loma humà) i la realització de revisions mèdiques rutinàries, sobretot en població de risc o en persones que inicien una nova relació.

Notícies

Esdeveniments