#MovemberPuigvert: Sobre salut sexual i reproductiva
Homes amb desig reproductiu i preocupats per la seva fertilitat, homes que desconeixen els riscos de contraure infeccions de transmissió sexual, homes que no es decideixen a consultar sobre una disfunció sexual persistent… Durant el Movember 2023, ens posem el bigoti per animar-vos a tenir consciència i cura de la vostra salut sexual i reproductiva.
Durant el Movember Puigvert 2023, podràs fer un donatiu per a la recerca en càncer de pròstata, infertilitat masculina i salut mental i sexual masculina, i podràs participar en la campanya de sensibilització #FemLoCreixer en les xarxes socials.
Com afrontar la infertilitat masculina
La fertilitat masculina ha disminuït en les darreres dècades degut a diferents factors ambientals, vitals i genètics. De vegades, la infertilitat masculina pot originar-se en alguna patologia de l’aparell reproductor que provoqui un desequilibri hormonal, com l’hipogonadisme, on es produeix un nivell insuficient de testosterona. També hi ha factors de risc com la hipertensió, l’obesitat o la diabetis que influeixen negativament en la qualitat del semen, així com el consum de substàncies dopants o inhibidores de les hormones sexuals masculines, l’estrès i, en general, els hàbits no saludables (tabac, alcohol o altres substàncies, mala alimentació, vida sedentària). Per això, adoptar hàbits de vida saludables i, en funció del cas, un tractament per al desequilibri hormonal, pot contribuir a augmentar la fertilitat.
Podem determinar la qualitat seminal mitjançant un seminograma i un estudi clínic al Servei d’Andrologia (l’equivalent a la Ginecologia de les dones). És un procediment que s’ofereix tant a homes que volen conèixer la seva fertilitat en un determinat moment de la seva vida, com a homes candidats a ser donants de semen, per als quals els requisits de qualitat seminal són els més exigents per tal d’assegurar la integritat dels espermatozoides durant els futurs tractaments de reproducció assistida.
En el cas que la infertilitat sigui deguda als efectes secundaris de determinats tractaments (oncològics, per exemple), es pot prevenir congelant espermatozoides abans d’iniciar el tractament. A més, podem seguir investigant en la genètica de la infertilidad masculina i la genòmica reproductiva per a avançar en el coneixement científic d’aquesta afecció.
La lluita contra el càncer d’anus, cap i coll
La Fundació Puigvert, com a centre de referència en salut andrològica i urològica masculina, fa anys que defensa la vacunació masculina contra el Virus del Papil·loma Humà o VPH. El principal motiu és que, tot i que fins l’any 2022 el calendari escolar només vacunava les nenes per prevenir el càncer de cèrvix, la vacuna contra el VPH també pot evitar el risc de patir malalties greus com el càncer d’anus o el de cap i coll, més freqüent en homes. Un programa de vacunació per VPH com el que oferim a la Fundació, dirigit a nens, joves i homes adults, ajuda a cuidar la seva salut i la de la seva parella o la de les persones amb les que mantenen relacions sexuals, a més de tallar la cadena de transmissió de la infecció.
El VPH és una de les infeccions de transmissió sexual (ITS) més freqüent, però, en general, les ITS estan en augment, per causes molt diverses que inclouen canvis en les relacions socials, entre d’altres. És important avançar en el coneixement de l’evolució d’aquestes malalties (o epidèmies) i en l’intercanvi de coneixement i la coordinació entre entitats per al seu tractament eficaç, com fem a través d’estudis de recerca i de trobades entre professionals del sector Salut. Però també promovem un model d’atenció no estigmatitzant i basat en l’empatia i en l’educació per a la salut.
Per què no s’hauria de patir en secret una disfunció sexual?
Una disfunció sexual com la disfunció erèctil, no només pot afectar psicològicament la qualitat de vida d’una persona i la de la seva parella, sinó que a més pot ser un símptoma d’una patologia més greu a nivell cardiovascular, que requerixi una consulta cardiològica. Per tant, animem als homes a no esperar anys davant d’una disfunció sexual persistent - considerada abans de consultar amb l’especialista, ja que bé podria salvar-los la vida o, si més no, millorar el benestar personal.
El Servei d’Andrologia és l’encarregat de diagnosticar, tractar i investigar sobre aquest tipus de malalties, que abasten des del dolor genital i problemes ejaculatoris, a la malaltia de Peyronie -una curvatura del penis en erecció-, passant per les disfuncions sexuals, que poden tenir un origen biològic, psicològic o una combinació de tots dos. Existeixen diferents tractaments farmacològics, psicològics, hormonals, mecànics i, fins i tot, quirúrgics segons el tipus i grau de la patologia andrològica, que a la pràctica s’adapten a la realitat de cada persona.
Fem-lo créixer!
Enguany, llancem el nostre propi Movember Puigvert sota el lema #FemLoCreixer, activant una campanya de donacions per a la recerca i la promoció de la salut masculina.
"Deixa't bigoti i no t'afaitis fins a l'1 de desembre". Vam proposar aquest repte al nostre infermer de pràctica avançada en Andrologia Gabi Adalid (@enfermero_andro a les xarxes socials) i va acceptar. En la quarta i última setmana del Movember veiem la seva evolució #FemLoCreixer.
Si voleu fer un donatiu (la quantitat mínima és 1€), trobareu més informació a la pàgina web sobre les nostres línies de recerca en Urologia, Salut sexual i infertilitat masculina i al nostre perfil d'Instagram en els posts i les stories que anirem compartint durant aquest mes de novembre.