#MovemberPuigvert: Salut prostàtica
Els homes només poden tenir problemes de pròstata? Hi ha molts altres motius per a consultar un Servei d'Urologia, com, per exemple, problemes miccionals com la incontinència urinària o les pedres en el ronyó, infeccions i altres patologies de l'àrea urogenital. Però és cert que les malalties relacionades amb la pròstata, una glàndula eminentment masculina, són de les més habituals per part dels homes. A més, el càncer de pròstata és el tipus més freqüent entre els homes a partir d'una certa edat.
Durant el Movember Puigvert 2023, podràs fer un donatiu per a la recerca en càncer de pròstata, infertilitat masculina i salut mental i sexual masculina, i podràs participar en la campanya de sensibilització #FemLoCreixer en les xarxes socials.
‘Caçar’ a temps el càncer de pròstata
La Urologia Oncològica diagnostica i tracta aquesta patologia, entre d’altres com el càncer de bufeta, el càncer de penis o el càncer de testicle. Els signes d’alerta del càncer de pròstata i d’altres tipus de càncer masculins com el de testicle o el de penis solen ser lleus i subtils. Però la detecció precoç pot ser la clau per a mantenir una bona qualitat de vida i la supervivència, i és per aquest motiu que la Unió Europea impulsa els sistemes de cribratge massiu de càncer de pròstata als seus països membres, així com la formació d’unitats especialitzades, tal com ja s’ha assolit en el cas del càncer de mama.
La Fundació Puigvert és, des de 2022, l’únic Centre d’Excel·lència Europeu en Càncer de Pròstata, a Espanya. Una de les raons és que, com a hospital monogràfic supraespecialitzat amb 60 anys d’experiència en detectar i tractar les malalties urològiques, la Fundació té una gran capacitat tecnològica i competència assistencial en el camp del càncer de pròstata.
Però hi ha un altre motiu igualment important darrera d’aquesta acreditació: si volem lluitar contra el càncer de pròstata cal seguir investigant en mètodes de detecció precoç i cribatge poblacional per a millorar el pronòstic de la malaltia i desenvolupar noves tecnologies mínimament invasives com la biòpsia guiada per resonància magnètica o la cirurgia urològica robòtica que augmentin la precisió i millorin la recuperació dels pacients. Tot plegat s’aconsegueix fent recerca i docència, els altres dos pilars de la Fundació.
S’ha avançat molt en el diagnòstic i en els tractaments del càncer de pròstata en els darrers anys, i els mètodes són cada cop més eficaços i menys invasius. Per això des de la Fundació Puigvert recomanem a la població masculina que es revisi anualment amb l’especialista en urologia o en atenció primària (CAP), sobretot a partir dels 40 anys en endavant.
En què consisteix la salut prostàtica?
Els principals reptes per a una bona salut prostàtica al llarg de la vida són el control de la inflamació (prostatitis), el tractament de la Hiperplàsia Benigna de #Pròstata (HBP) i la detecció precoç del càncer de pròstata.
La detecció precoç és clau per a millorar el pronòstic i la qualitat de vida en el cas de tumors, i en el cas de la l’hiperplàsia Benigna de Pròstata s’han desenvolupat nous tractaments com el mètode tèrmic mínimament invasiu del sistema Rezum ®.
A la sèrie #EntreUrologosExpertos, us expliquem més sobre les causes, el diagnòstic i el tractament d’aquestes patologies.
Fem-lo créixer!
Enguany, llancem el nostre propi #MovemberPuigvert sota el lema #FemLoCreixer, activant una campanya de donacions per a la recerca i la promoció de la salut masculina.
Si voleu fer un donatiu (la quantitat mínima és 1€), trobareu més informació a la pàgina web sobre les nostres línies de recerca en Urologia, Salut sexual i infertilitat masculina i al nostre perfil d'Instagram en els posts i les stories que anirem compartint durant aquest mes de novembre.