Més de 160 persones participen a la jornada oberta dedicada al càncer de pròstata a la Fundació Puigvert

18/11/24

Més de 160 persones, entre pacients, familiars i altres persones interessades, van participar la darrera setmana a la jornada oberta organitzada a la Fundació Puigvert, sota el títol “Parlem del càncer de pròstata: L'home del 2025”. L’acte es va organitzar amb motiu del Novembre blau, dedicat a la conscienciació sobre aquesta malaltia que afecta 1 de cada 8 homes, amb un increment dels diagnòstics a partir dels 50 anys.

La jornada, coordinada i conduïda pel Dr. Francesco Sanguedolce, uròleg adjunt de la Unitat d’Urologia Oncològica de la Fundació Puigvert, va comptar amb un panel d’experts en urologia, psicologia i nutrició, que van presentar els darrers avenços i les eines disponibles per a la prevenció, el tractament i la gestió del càncer de pròstata, tant des de la vessant mèdica i d’infermeria com psicològica.

És de destacar que, a banda de les exposicions dels experts, i de les intervencions dels assistents que van voler participar exposant els seus dubtes, la sessió també va comptar amb les experiències de tres pacients que, a mode de conversa amb el Dr. Sanguedolce, van voler compartir les seves vivències amb la malaltia des de diferents perspectives.

A continuació destaquem alguns dels missatges més rellevants exposats pels diferents experts, des de cadascuna de les perspectives abordades:

La prevenció com a estil de vida

En la seva intervenció, el Dr. Francesco Sanguedolce va insistir en la importància de la detecció precoç com a eina més efectiva per a la prevenció del càncer de pròstata. Tot i que mantenir una dieta equilibrada i un estil de vida saludable són beneficis per a la salut general, va assenyalar que aquests hàbits no tenen un efecte provat en la prevenció específica (o prevenció primària) d’aquesta malaltia.

Pel que fa a la detecció precoç (o prevenció secundària), Sanguedolce va recomanar incorporar el test d'Antigen Prostàtic Específic (PSA) a partir dels 50 anys com a part de la rutina de control, quin resultat ha de ser interpretat per un especialista. Aquesta valoració experta és especialment important perquè el valor del PSA pot ser influenciat per moltes circumstàncies (infecció, inflamació, augment de la mida de la pròstata, edat, entre altres), i és en funció del resultat i d’aquesta interpretació que l’especialista pot requerir de la realització d’una biòpsia dirigida per ressonància magnètica, per identificar amb molta precisió (o descartar) tumors agressius.

Amb quines eines ho afrontem?

A la Fundació Puigvert som centre d’excel·lència en l’abordatge del càncer de pròstata, i així ho va tornar a deixar palès en la seva intervenció el Dr. Alberto Breda, cap de la divisió d’Uro-Oncologia i de la Unitat de Trasplantament Renal, que va oferir una didàctica exposició sobre l’abordatge que es fa de la malaltia en cadascuna de les seves fases: el moment de la sospita del càncer, els procediments i les proves diagnòstiques que tenim al nostre abast, la definició dels tipus de càncer de pròstata que es diagnostiquen i el procés de decisió del tractament, entre altres. En aquest sentit, Breda va destacar que, a diferència del que pot ocórrer amb altres patologies, “el tractament actiu del càncer de pròstata pot tenir un gran sentit encara que el pacient tingui més de 80 anys”. També va avançar que la Intel·ligència Artificial els ha d’ajudar molt en el procés diagnòstic.

En relació als tipus de tractament que es poden oferir als pacients amb intenció curativa, va parlar dels avantatges i els inconvenients de la pràctica de la prostatectomia radical, de la radioteràpia externa, de la braquiteràpia, de la crioteràpia, i també de l’ablació focal, entre altres. Tot i que la darrera decisió l’acaba prenent el pacient, que és qui valora els avantatges i els inconvenients de cadascuna de les opcions que se li ofereixen, Breda va tornar a defensar la seva aposta per la prostatectomia mitjançant cirurgia robòtica, que a la Fundació Puigvert es practica des de 2005, perquè es tracta d’una opció que “ens permet fer cirurgies totalment precises, amb preservació de la funció erèctil i de la continència urinària del pacient”.

La gestora de casos com a nexe entre els pacients i l’equip mèdic

En la seva exposició, la infermera gestora de casos de càncer de pròstata, Laia Mingo, va explicar als assistents quin és el paper d’aquesta figura assistencial, que coordina l’atenció entre el pacient i el seu entorn i l’equip mèdic, oferint un suport que està demostrat que contribueix a millorar la qualitat assistencial i a aconseguir els resultats de salut desitjables.

Com a figura referent per al pacient i el seu entorn, la gestora de casos porta a terme diferents funcions organitzatives, assistencials i educatives. Des de les funcions organitzatives, principalment es dona suport a l’hora de programar visites mèdiques amb els especialistes o proves diagnòstiques, amb l’objectiu d’agilitzar el procés diagnòstic. En la vessant assistencial, es gestionen les seves inquietuds entorn la malaltia oncològica, es gestionen les seves necessitats, com per exemple la derivació a altres especialistes, es fa un seguiment de la seva adherència als tractaments prescrits i es dona suport en els episodis d’hospitalització, entre altres. Des de la vessant educativa, es proporcionen diferents eines informatives i de suport per empoderar el pacient davant la seva malaltia,

El suport emocional del Servei de Psicologia per fer front a l’impacte emocional de la malaltia

Un altre dels elements de valor que la Fundació Puigvert ofereix als seus pacients és el suport que es presta des de fa més de 50 anys des del Servei de Psicologia Clínica, com a servei integrat en el funcionament hospitalari per als pacients de les especialitats que s’atenen.

En aquest cas, la psicòloga adjunta Anna Mir va explicar com des d’aquest àmbit s’actua, a petició del pacient o del seu entorn, per afrontar l’impacte que pot suposar el diagnòstic de càncer de pròstata, tant des de la perspectiva personal com familiar, perquè “la forma com s’afronta el moment del diagnòstic té una clara influència en el curs del tractament i en el procés de recuperació”, va apuntar Mir.

La psicòloga va incidir sobre la importància de no subestimar el malestar que comporta un diagnòstic com el càncer, ja que això també pot influir en l’adaptació als canvis que aquests comportaran, com són la possible incontinència urinària i l’alteració de la resposta sexual. També va explicar l'important paper que exerceix la família, com a factor de protecció emocional i anímica, i va subratllar quins són els signes d’alarma davant els quals cal demanar l’ajut dels especialistes: la presència de malestar, els estats excessius d’angoixa o ansietat o els estats de tristesa profunda que limiten o alteren la vida quotidiana.

L’alimentació durant el tractament

La jornada també va comptar amb la participació de la directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roure, que va oferir als assistents un recorregut per la web www.oncoalicia.com/es, com a eina d’acompanyament de l’alimentació per als pacients que pateixen diferents tipus de càncer.

El lloc web compta amb un espai específic dedicat a l’alimentació durant el tractament del càncer de pròstata, amb recomanacions generals tant d’alimentació como d’exercicis físics adequats. Un apartat especialment interessant és el que ofereix receptes i recomanacions específiques en funció dels efectes secundaris que es poden presentar (pèrdua de la gana, nàusees i vòmits, flatulències, diarrees...) o dels possibles efectes en els casos del tractament hormonal. El web ofereix l’opció de descàrrega de la guia completa en format .pdf.

La importància del pacient empoderat

El Dr. Sanguedolce, va cloure la jornada fent una reflexió sobre la importància d’estar ben informat en relació a la malaltia pels indubtables beneficis que això comporta a l’hora de reduir l’estat d’ansietat, d’entendre millor cadascuna de les fases de la mateixa o de participar en les decisions amb veritable coneixement. Tenint en compte que el 49% de la població confia en Internet a l’hora d’informar-se sobre les diferents temàtiques relacionades amb la salut, el Dr. Sanguedolce va incidir en la importància de fer-ho només mitjançant pàgines web avalades per organismes públics o metges especialistes.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.