La incontinència urinària també és cosa d'homes

17/03/23
  • Un de cada quatre homes majors de quarante anys sofreix incontinència urinària a Espanya.
  • Conscients de la necessitat d'introduir millores en el diagnòstic i tractament de la incontinència urinària, la Fundació Puigvert llança, com a part de la seva campanya #CosaDeHombres, una sèrie de vídeo càpsules per a conscienciar sobre la importància d'aquesta patologia.

Barcelona, 14 de març 2023.-Avui, Dia Internacional de la Incontinència Urinària, la Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals, llança, en el marc de la seva campanya #CosaDeHombresuna sèrie de vídeo càpsules sobre la incontinència urinària (IU) masculina per a visibilitzar aquesta patologia.

En concret, es tracta de 5 vídeo càpsules presentades pel Dr. Carlos Errando, uròleg i Cap de la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina de la Fundació Puigvert, que descriuen les diferents patologies, causes i tractaments i unes recomanacions finals de salut urològica. En aquest sentit, assenyala l'expert, “qualsevol iniciativa que ajudi a visibilitzar la incontinència urinària masculina és positiva perquè, malgrat la seva alta prevalença, és una patologia infradiagnosticada”.

Així, segons dades de la Asociación Española de Urología (AEU), la incontinència urinària és un problema comú que afecta un de cada quatre homes a partir dels quaranta. No obstant això, segons l'especialista, més del 50% dels homes que sofreixen incontinència urinària no ho resol en estats inicials. “En el cas de pacients recentment operats, passa que aquests triguen a acudir a l'especialista ja que es troben en un estat de xoc. Una vegada passat aquest estat s'adonen de la importància de la seva qualitat de vida i tornen per a solucionar el problema". En aquest context, la Fundació Puigvert, centre de referència en salut masculina, recomana acudir a l'uròleg una vegada a l'any, com a part del seu propòsit de conscienciar sobre la importància de cuidar la salut urogenital en totes les etapes de la vida.

Tipus d’incontinència urinària en l'home

Tal com explica l'especialista, en l'home hi ha quatre tipus d'incontinència urinària: la incontinència d'esforç per tancament defectuós de l'esfínter, en la qual les fuites es produeixen en tossir, esternudar o fer altres esforços; la incontinència d'urgència, quan la necessitat d'anar al vàter es produeix de manera sobtada i no permet arribar a temps; la mixta, una combinació de les dues anteriors i; finalment, la incontinència per sobreeiximent, que es produeix a conseqüència de l'obstrucció urinària.

 “Un problema a part el constitueix la incontinència funcional, en la qual no hi ha un problema pròpiament del sistema urinari, sinó que es tracta d'un problema de mobilitat sigui traumatològic, neurològic o per deteriorament mental que dificulta accedir al vàter en el moment necessari”, explica l'expert.

Finalment, destaca que la cirurgia prostàtica en les seves diferents modalitats pot ser la causa d'incontinència, en concret, entre un 1% en cirurgia de problemes benignes fins a un 30% en cirurgia per càncer de pròstata.

Causes de la incontinència urinària en l'home

Segons el Dr. Errando, la incontinència en l'home es pot deure a un problema de tancament en l'esfínter urinari, a una fallada en el funcionament de la bufeta, a un problema d'obstrucció per a evacuar l'orina o a una combinació dels anteriors.

Aquests problemes poden ser causats per múltiples motius: afectació de les estructures de la continència després d'una cirurgia prostàtica, malalties neurològiques de diversos tipus, diabetis, infeccions urinàries, defectes congènits, obstrucció de les vies urinàries i envelliment.

Tractament de la incontinència urinària masculina

Tal com explica l'expert, el tractament dependrà del diagnòstic: des d'un tractament farmacològic, a una fisioteràpia de sòl pelvià o una intervenció quirúrgica.

“Existeixen diversos tipus de cirurgies per a tractar la incontinència urinària masculina, però gran part de l'èxit consisteix a triar la cirurgia dirigida al problema causant de la incontinència i adequat al pacient en concret que tenim davant, és a dir fer un vestit a mida”, explica el Dr. Errando.En aquest sentit, la Fundació Puigvert disposa dels mitjans per a fer un diagnòstic precís i oferir al pacient totes les opcions quirúrgiques existents per al tractament de la incontinència urinària masculina.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.