La hipertensió està darrere de gairebé el 20% dels pacients amb malaltia renal crònica i en diàlisi
- Si la pressió arterial no es controla, l'estructura del ronyó es danya i perd la seva funció
- La hipertensió és la malaltia crònica més freqüent a partir dels 55 anys
- El Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert i metges d'Atenció Primària imparteixen una jornada per a millor l'atenció coordinada al pacient amb malaltia renal
Barcelona, 17 de maig de 2022.-A partir dels 55 anys, gairebé el 50% de les persones són hipertenses. Encara que per norma general la població és conscient que la pressió arterial elevada pot perjudicar la salut cardiovascular, moltes persones no coneixen que la hipertensió mantinguda en el temps pot generar també mal en altres òrgans, com els ronyons. El seu control, per tant, és primordial per a prevenir l'aparició de malaltia renal crònica i la seva evolució que, en un grau avançat, requereix de tractaments com el trasplantament o la diàlisi.
D'aquest tema i altres vinculats a la malaltia renal crònica es parlarà en la 23a Jornada de Nefrologia i Atenció Primària, organitzada per la per Unitat d'Hipertensió i Prevenció de Dany Renal de la Fundació Puigvert i els Equips d'Atenció Primària-Dreta de Barcelona i patrocinada per Fresenius Medical Care. La formació, que tindrà lloc demà 18 de maig en format híbrid, va dirigida a metges de família i equips d'infermeria amb interès a reforçar el seu coneixement en la detecció i atenció precoç del pacient renal.
“La Fundació Puigvert és pionera en aquest tipus de jornades, perquè des dels seus inicis s'ha concebut la seva realització de manera conjunta entre nefròlegs i metges de primària. Es tracta d'un programa d'atenció integrada per a persones amb malaltia renal crònica. Creiem que és la millor manera de treballar i totes les edicions que portem corroboren el seu èxit”, explica la Dra. Francesca Calero, Cap de la Unitat de Nefrologia Clínica del Servei de Nefrologia la Fundació Puigvert i directora d'aquestes jornades.
Enguany s'ha establert parlar, entre altres assumptes, dels factors de risc de malaltia renal com són la diabetis o la hipertensió. Tenir hipertensió és la segona causa d'insuficiència renal i per això el seu tractament és tan important. A més, en persones amb malaltia renal crònica i hipertenses, el control de la pressió arterial és, probablement, la intervenció més important per a minimitzar la progressió de la malaltia renal.
Com explica la Dra. Patrícia Fernández-Llama, responsable de la Unitat d'Hipertensió del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert i co-directora d'aquesta jornada, “el ronyó no és més que un òrgan vascular molt especialitzat, és a dir, la seva estructura està formada per molts vasos sanguinis i la hipertensió els deteriora, precisament, la part interna de les venes i artèries. Aquest mal fa que es perdin proteïnes en l'orina, que al seu torn generen inflamació del teixit, la qual cosa condueix a una fibrosi de les nefrones i pèrdues en la seva capacitat
de filtrar la sang”. Un altre problema afegit és que el ronyó, quan s'emmalalteix, pot generar al seu torn hipertensió. De fet, segons assenyala aquesta especialista, la pressió arterial elevada no controlada està darrere de gairebé el 20% dels pacients en diàlisi per malaltia renal crònica.
“Establir models de detecció precoç, canvis en l'estil de vida i tractament, si és necessari per al seu control, és fonamental per a evitar que es danyin òrgans tan importants com el ronyó. Per aquest motiu, la labor dels metges d'Atenció Primària és tan rellevant, ja que ells són els que poden diagnosticar aquest problema en la majoria de les ocasions. Davant una hipertensió, aquests professionals haurien de realitzar una anàlisi de sang i un d'orina per a conèixer si el ronyó està danyat. Perquè detectar una malaltia renal en la seva fase inicial pot permetre frenar la seva evolució”, assenyala la Dra. Francesca Calero.
Una atenció integrada en persones amb malaltia renal crònica és fonamental per a millorar el control i cures d'aquests pacients. “Cursos com aquest són necessaris per a incrementar el coneixement de la malaltia renal i els seus factors de risc entre els metges de primària, ser conscients de les seves necessitats i establir pautes d'actuació eficaces per a frenar una malaltia que no deixa d'augmentar en els últims anys”, explica la Dra. Eva Baró, directora mèdica de Fresenius Medical Care, empresa compromesa amb la prevenció i la cura integral de la salut renal.
L'envelliment de la població, factors de risc com la hipertensió o la diabetis, l'obesitat o el sedentarisme són les causes que estan darrere del creixement anual de la malaltia renal crònica, que està en el 3%, la qual cosa suposa que el seu impacte ha augmentat un 30% en els últims 10 anys al nostre país. S'estima que en 2041 la malaltia renal s'haurà convertit en la cinquena causa de mort a tot el món.
Per aquest motiu, un altre dels temes que es tractaran en aquesta jornada serà el de l'atenció al pacient geriàtric amb malaltia renal crònica. “Des de fa temps, veiem cada vegada més a pacients ancians amb insuficiència renal i altres patologies. Millorar la seva atenció és vital. Si controlem els factors de risc, fem possible que la seva malaltia s'estabilitzi i que no hàgim de recórrer a un tractament renal substitutiu”, aclareix la Dra. Francesca Calero.
D'aquesta manera, es pot actuar eficaçment en dues fases: bé a través de la prevenció primària, evitant l'aparició de la malaltia, o en la prevenció secundària, retardant la seva evolució.
“Hem de posar fre a aquesta progressió. Jornades com aquesta permeten millorar el coneixement entorn d'aquesta malaltia i els seus factors de risc, establir diagnòstics i tractaments precoços que ajudin a frenar o retardar la seva evolució i millorar l'atenció al pacient renal”, conclou la Dra. Eva Baró.