La Fundació Puigvert, centre de referència nacional i internacional en malalties renals, nefropaties sistèmiques i hipertensió (HTA), posa en marxa la seva nova Unitat Avançada de Diàlisi amb la visita institucional del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Josep Maria Argimon i Pallàs.
La nova unitat, situada a la planta -2 de l’Edifici Triangle, compta amb més de 1.500m² dotats amb l'última tecnologia: maquinària i serveis especialitzats per a hemodiàlisis o diàlisi domiciliària, sistemes de gestió i anàlisi de dades clíniques amb intel·ligència artificial (IA) i eines de big data, tot amb l'objectiu de garantir una atenció integral per a millorar la qualitat de vida del pacient i establir models predictius d'evolució de la malaltia renal. “Els pròxims anys -ha explicat el Director del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert, el Dr. Lluís Guirado- augmentaran els casos d'insuficiència renal crònica, principalment a causa de l'envelliment de la població” i, en aquest sentit, ha afegit: “la nova Unitat ens ajudarà a oferir una atenció integral”.
La Fundació Puigvert revalida així el seu propòsit d’ oferir la millor assistència nefrològica amb la innovació i la tecnologia. I és que l'àrea d'influència de l'hospital(1), que integra els districtes municipals d'Eixample, Horta-Guinardó, Gràcia, Sant Matí i Sant Andreu, compta amb 408.550 habitants, la qual cosa representa gairebé un 25% de la població de la ciutat de Barcelona. Tenint en compte que la malaltia renal crònica (MRC) afecta actualment, 1 de cada 7 persones a Espanya(2), el Dr. Joan Manel Díaz, nefròleg i cap clínic de la Unitat Avançada de Diàlisi de la Fundació Puigvert, ha afirmat que “davant d’aquest augment progressiu de casos d'MRC, també augmentarà el nombre de pacients que necessitarà les diverses modalitats de tractament renal substitutiu (diàlisi i trasplantament), i és la nostra responsabilitat oferir la millor assistència possible”.
Més de 28.000 sessions i 120 pacients a l'any formen part del programa de diàlisi de la Fundació Puigvert
El 2021, la Fundació Puigvert va realitzar 28.201 sessions de diàlisi. La nova Unitat Avançada de Diàlisi inclou una sala d'hemodiàlisi de pacients crònics, amb 20 llits on es dialitzen al voltant de 120 pacients del programa propi de la Fundació Puigvert; una sala d'hemodiàlisi aguda, amb 6 llits per a pacients ingressats tant a la Fundació Puigvert com a l'Hospital de Sant Pau i 5 sales d'aïllament per a dialitzar els i les pacients amb hepatitis B o C o altres infeccions resistents.
A més de l'hemodiàlisi hospitalària, la Unitat Avançada de Diàlisi també realitza el seguiment de més de 30 pacients, entre diàlisi peritoneal i hemodiàlisi domiciliària, que realitzen la diàlisi en el seu domicili. Per a això, a més de les noves consultes, la Unitat compta amb un renovat ‘Hospital de Dia’ que s'encarrega de l'atenció a pacients que requereixen diversos tractaments parenterals, visites ràpides de diagnòstic, planificació de nous tractaments o avaluació de l'accés vascular per hemodiàlisi.
La implementació de tecnologia d'última generació en malaltia renal no sols permetrà a la Fundació Puigvert oferir un millor tractament a pacients, sinó que també n’afavorirà l’activitat de recerca en el camp, monitorant i analitzant tota l'activitat relacionada amb les patologies associades. “Mitjançant la intel·ligència artificial podrem generar un major coneixement per a la recerca i ens permetrà dissenyar models predictius que ens ajudin a predir l'evolució i anticipar-nos en els diferents tractaments preventius”, ha explicat el Dr. Joan Manel Díaz, nefròleg i cap de la Unitat Avançada de Diàlisi de la Fundació Puigvert.
Fundació Puigvert i Fresenius Medical Care, un acord per a situar-se a l'avantguarda de la innovació en salut renal
La nova planta és el resultat d'un acord estratègic que la Fundació Puigvert va signar l'octubre passat amb Fresenius Medical Care, companyia líder a donar solucions mèdiques a les persones amb malaltia renal, en el marc del nou Pla Estratègic 2021-2025. Els nous sistemes i tecnologia estan dirigits a millorar no sols la qualitat de vida del pacient, sinó també a ajudar els professionals sanitaris a dur a terme una millor assistència en el seu dia a dia.
“Des de Fresenius Medical Care estem compromesos amb la innovació, la seguretat i la qualitat cap al pacient renal. El malalt renal crònic és un pacient complex que normalment presenta altres patologies associades i que requereix, per tant, de la millor atenció mèdica i tecnològica. Aportem solucions terapèutiques, tant per al pacient que es troba en una unitat de diàlisi com per al pacient que es tracta en el seu domicili”, ha assenyalat la Dra. Eva Baró, directora mèdica de Fresenius Medical Care España. En aquest sentit, el Sr. Ramon Massaguer, Director General de la Fundació Puigvert, ha afegit: “Aquest acord és un acord de col·laboració i innovació enfocat a la millora de la qualitat de vida del pacient i a la promoció de la salut del ronyó”
_______________
1 Área de referencia. Memoria 2020, Hospital de Sant Pau.
2 Prevalencia de enfermedad renal crónica en España: impacto de la acumulación de factores de riesgo cardiovascular. Revista Nefrología, Sociedad Española de Nefrología. Publicado por Elsevier España ,S.L.U. DOI: 10.1016/j.nefro.2018.04.004