La Fundació Puigvert, primer centre al món en utilitzar una tecnologia que contribueix a preservar la funció sexual després de l'extirpació de la pròstata

19/10/2018
- Es tracta de l'ús de la endomicroscopia confocal, un microscopi làser que amplia el teixit a 120x mentre s'està operant i permet al cirurgià veure els nervis responsables de l'erecció.
 
- Aquesta eina també aporta més precisió i permet diagnosticar i tractar el pacient en una mateixa intervenció, evitant, en molts casos, una altra operació i un altre ingrés hospitalari per al pacient.
 
La Fundació Puigvert de Barcelona és el primer centre a tot el món que utilitza la endomicroscopia confocal en l'extirpació quirúrgica de la pròstata. Aquesta tecnologia, que consisteix en l'ús d'un microscopi làser que amplia el teixit fins 120x, ofereix al cirurgià una visió directa i real dels nervis responsables de l'erecció del penis -anomenats bandeletes-, permetent així la seva preservació a l'extirpar la pròstata. Aquesta eina suposa una gran millora per als pacients, ja que els problemes d'erecció després de la prostatectomia són un dels grans inconvenients d'aquest tipus d'intervenció. L' endomicroscopia confocal en extirpació de pròstata ha estat una de les novetats presentades en el 55è Curs d'Urologia de la Fundació, dirigit pel doctor Joan Palou, director del Servei d'Urologia de la Fundació. El Curs, que reuneix uns 600 especialistes a Barcelona, ​​es celebra del 17 al 19 d'octubre.
 
 
L'extirpació quirúrgica de la pròstata o prostatectomia és un dels tractaments utilitzats per tractar el càncer de pròstata, el més diagnosticat en homes a Espanya, segons dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, que xifra en 32.641 els casos registrats el 2014. Tal com destaca el doctor Alberto Breda, cap de la Unitat d'Urologia Oncològica de la Fundació Puigvert, l'ús de l'endomicroscopia confocal suposa un canvi radical en les operacions d'extracció de pròstata, perquè "ara podem veure alguna cosa que fins ara no vèiem". I afegeix que "amb les tècniques utilitzades fins ara no hi havia manera de veure les bandeletes i això era un inconvenient, ja que el cirurgià havia d'intuir on eren a través del seu coneixement de l'anatomia i intentar que no es veiessin afectades".
 
La Fundació Puigvert és l'únic centre a Espanya que està estudiant l'ús d'aquest equipament. Hi ha un centre a Amsterdam i un altre a Califòrnia que disposen del microscopi, però la Fundació és l'única a tot el món que l'utilitza per millorar l'extracció quirúrgica de la pròstata. Fins ara, en un període de quatre mesos, s'ha utilitzat en la intervenció a 10 pacients a l'entitat barcelonina amb molt bons resultats.
 
Més precisió en el diagnòstic i menys intervencions
Tal com s'ha donat a conèixer en el curs, l'ús de la endomicroscopia confocal ofereix una altra gran avantatge: permet observar directament i amb més precisió les cèl·lules del tumor i, segons les seves característiques, determinar de quin grau és i si es pot tractar intraoperatòriament al pacient, en el mateix moment del diagnòstic. Això vol dir que no cal fer una biòpsia i esperar dues setmanes al fet que arribin els resultats per determinar quin tractament requereix.
 
Així, amb el microscopi, en el mateix moment que el cirurgià accedeix al tumor, pot determinar com fer-hi front i, en molts casos, procedir a tractar-lo de la manera que sigui precisa. Segons el Dr. Breda, això suposa "major precisió en el diagnòstic i, a més, en molts casos, evita una intervenció i un ingrés hospitalari al pacient". Per això, la Fundació Puigvert utilitza l'endomicroscopia confocal per a altres intervencions, a part de l'extirpació de pròstata, com l'extirpació de tumors d'alta via o de bufeta.
 
55è Curs d'Urologia de la Fundació Puigvert
El Curs d'Urologia de la Fundació Puigvert, dirigit pel Dr. Joan Palou, director del Servei d'Urologia de l'entitat, arriba enguany a la seva 55a edició amb més de 600 experts de 20 països diferents. L'entitat organitza aquesta trobada des de 1950, amb l'objectiu de formar els metges en les últimes novetats que s'han produït en el camp de l' Urologia. La Fundació convida a professionals de tot el món, reconeguts experts en aquesta especialitat mèdica, que participen en les ponències, aporten qualitat a la docència i que també estan presents en les jornades per ampliar la seva formació.
 
La Fundació Puigvert és una entitat de referència mundial en casos d'Urologia. Un dels aspectes més destacats del Curs, segons afirma el doctor Joan Palou, és la realització de 26 cirurgies que es retransmeten en directe des dels quiròfans de la Fundació a la seu del curs.

Contacte

Contacte O.T. Comunicació i Imatge
934 169 716

(De dilluns a divendres de 9h a 18h)

sarmengol@fundacio-puigvert.es

 

Esdeveniments

El Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert esta preparant una nova edició de les trobades per a pacients nefrològics.
 
Amb la participació de professionals dels serveis de la Fundació, l'objectiu d’aquestes trobades és aprofundir en la malaltia renal crònica per tal d