Es compleix 1 any de la implantació del primer robot quirúrgic HUGO™ d'Espanya a la Fundació Puigvert

20/02/2023
 
  • Aquest mes de febrer es compleix un any des que l'equip quirúrgic de la Fundació Puigvert va realitzar la primera cirurgia a Espanya i la segona a Europa amb el robot HUGO™
  • La Fundació Puigvert, hospital monogràfic públic-privat en Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva, ha realitzat durant aquest període (febrer 2022-febrer 2023) un total de 50 intervencions amb el sistema HUGO™
  • La Fundació Puigvert lidera la implantació de la cirurgia robòtica a Espanya i ha estat pionera indiscutible a realitzar els procediments quirúrgics robòtics de major complexitat del país i d'Europa: prostatectomia, nefrectomia i cistectomia.
  • La Fundació Puigvert va apostar per la cirurgia robòtica fa més de 15 anys, quan va adquirir el primer robot de tota Espanya i es va convertir en pionera en realitzar les primeres intervencions quirúrgiques mitjançant cirurgia robòtica
     

La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals i renals, celebra aquest mes que fa un any va ser el primer hospital públic-privat d'Espanya (som centre concertat integrat en la xarxa SISCAT adscrit al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya) a instal·lar i realitzar un procediment quirúrgic amb aquest sistema de cirurgia assistida per robot, segon hospital d'Europa1 i un dels primers del món2 . Així, la Fundació Puigvert va revalidar el lideratge que, el 2005, ja va establir quan va introduir per primera vegada la cirurgia robòtica al país amb el robot DaVinci.

En concret, els equips dels doctors Joan Palou, director del Servei d'Urologia i, Dr. Alberto Breda, cap de la Unitat d'Urologia Oncològica de la Fundació Puigvert, van dur a terme per primera vegada dues intervencions: una prostatectomia radical i una nefrectomia parcial, respectivament. Aquestes dues intervencions van marcar una fita històrica, ja que van representar el començament d'una nova era en la història de la cirurgia robòtica, no sols a Espanya, sinó també a Europa i en el món.

A aquesta primera fita se li va sumar un altre el setembre passat (2022) quan la Fundació Puigvert va realitzar la primera cistectomia radical mundial amb HUGO™, un procediment quirúrgic d'alta complexitat que també es va realitzar amb èxit.

La Fundació Puigvert, hospital públic-privat pioner en cirurgia robòtica

Actualment, la Fundació Puigvert, hospital monogràfic de referència en Urologia, Nefrologia i Andrologia, disposa dels dos sistemes robòtics més avançats del mercat, Da Vinci i HUGO, i ha estat el centre pioner a realitzar els primers procediments quirúrgics robòtics de major complexitat del país i d'Europa amb tots dos sistemes: prostatectomia, nefrectomia i cistectomia. 

Procediments d’alta complexitat realitzats a la Fundació Puigvert el 2022:

  • Nefrectomia radical i parcial per via transperitoneal i retroperitoneal.
  • Cistectomia amb derivació intracorpòria.
  • Prostatectomia radical com linfadenectomia pelviana per via transperitoneal i extraperitoneal.

Aquest sistema de nova generació ha ofert importants millores tant per als pacients com per als cirurgians. Entre les principals millores d'HUGO™ els experts destaquen, des del punt de vista funcional “una imatge tridimensional, una preparació del camp quirúrgic amb diversos mòduls, una consola de visualització oberta, intel·ligència artificial en magatzematge i utilització de l'enregistrament de la imatge, etc.…”, apunten.

Des d'un punt de vista clínic, el Dr. Joan Palou, Director del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert i expert en Urologia Oncològica, resumeix un any d'experiència destacant que “aquest sistema és una evolució de la robòtica per al bé dels nostres pacients; la seva facilitat de maneig i la disminució de costos, implica apostar per la globalització de la robòtica a tota la població en un futur que ja és aquí”.

Per part seva, el Dr. Alberto Breda, Cap de la Unitat d'Urologia Oncològica i actual President de la Secció de Cirurgia Robòtica de la Societat Europea d'Urologia (ERUS), afegeix que “els/les professionals de la urologia apostem per la cirurgia robòtica com a primera opció per la quantitat d'avantatges que ofereix als pacients: disminució del sagnat, del dolor postoperatori i dels dies d'hospitalització. I aquest, sens dubte, és el nostre objectiu principal”. En aquest sentit, un estudi realitzat durant l'últim any pel Dr. Breda i el seu equip quirúrgic ha estat acceptat per a la seva publicació en la revista World Journal of Urology. En síntesi, “Experiència inicial en nefrectomia parcial assistida per robot amb el sistema Hugo™ RAS: Implicacions per a l'entorn quirúrgic” recull una sèrie de deu casos de nefrectomia parcial realitzada amb aquest sistema robòtic, per a proporcionar informació útil sobre l'entorn quirúrgic.

Actualment, la cirurgia robòtica només s'aplica en un 3% dels procediments a nivell mundial. No obstant això, en Fundació Puigvert, i gràcies a l'adquisició d'HUGO™, s'ha robotitzat la meitat del bloc quirúrgic, apostant pels avantatges que ofereix la cirurgia mínimament invasiva per a la seguretat i la recuperació del@s pacients, especialment, en aquests procediments de tan alta complexitat.

Fites de la cirurgia robòtica a la Fundació Puigvert

La Fundació Puigvert va ser el primer hospital espanyol que el 2005 va adquirir el primer robot Da Vinci i al febrer de 2022 va revalidar el seu lideratge amb l'adquisició del robot HUGO™ Ras. D'aquí la seva condició de centre pioner en cirurgia robòtica unit a l'excel·lència clínica del seu equip mèdic i quirúrgic. En conjunt, aquests atributs atorguen a la Fundació Puigvert una posició d'indiscutible lideratge com a centre de referència, pioner a nivell nacional i internacional en el camp de la Urologia, sent protagonista de la història de la cirurgia robòtica, i realitzant els primers casos de cirurgies robòtiques d'alta complexitat.

 

 

 


1. Hospital OLV en Aalst (Bélgica)

2. Chile, Panamá e India

 

Contacte

Contacte Comunicació

934 169 700 ext. 4671

 

Esdeveniments