Disponible el primer contenidor tèrmic per a mantenir el ronyó en fred durantels trasplantaments renals

01/12/21
  • La revista European Urology publica el resultat de l'invent del Dr. Alberto Breda sobre el desenvolupament, pas a pas, d'un contenidor tèrmic per a conservar el ronyó durant un trasplantament renal
  • Es tracta d'una ‘bossa contenidor’ que manté el ronyó a menys 20 °C de manera constant i homogènia durant un trasplantament renal obert o mitjançant cirurgia robòtica
  • La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals i renals, ha realitzat més de 2.500 trasplantaments en els últims 25 anys

Barcelona, 1 de desembre de 2021.- La revista científica especialitzada en Urologia, European Urology, publica avui, en la seva edició impresa, l'article1 sobre el pioner contenidor tèrmic ideat i desenvolupat pel Dr. Alberto Breda, Cap de l'Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert, i un equip d'especialistes del mateix hospital, que garanteix la refrigeració del ronyó a una temperatura per sota dels 20 °C de manera constant i homogènia durant els trasplantaments renals.

Fins a l'arribada d'aquesta nova i pionera solució, la tècnica que s'utilitza per a mantenir el ronyó en condicions òptimes és usar gel en suspensió. Ho explica el mateix inventor d'aquest dispositiu, el Dr. Alberto Breda, cirurgià urològic, Chief de la Secció de Cirurgia Robòtica de l'Associació Europea d'Urologia (EAU, per les seves sigles en anglès): “Durant un trasplantament renal, sigui mitjançant cirurgia robòtica (RAKT) o oberta, fem servir una jaqueta de gasa i gel per a procedir a la perfusió de l'òrgan abans de col·locar-lo en el cos del receptor”. Durant aquest període, que va de l'extracció a la col·locació, és imprescindible mantenir la isquèmia del ronyó. Amb aquesta bossa-contenidor s'assegura, d'acord amb l'estudi publicat, la màxima qualitat del ronyó durant tota la cirurgia.

Un disseny factible, reproduïble i biodegradable

L'invent, que es va dissenyar amb la col·laboració d'un equip de bioenginyers, està format per dues capes d'una fina pel·lícula biodegradable segellada amb un circuit d'entrada i sortida que permet el pas d'una solució líquida refrigerant per a garantir la temperatura.

El Dr. Angelo Territo, uròleg adjunt de l'Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert i president del Grup de Trasplantament Renal de la secció de Joves Uròlegs Acadèmics (YAU, per les seves sigles en anglès) de la EAU, que va rebre, en 2016, una beca d'aquesta mateixa associació europea per a desenvolupar la idea, posa l'accent en l'abast i aplicació de l'invent: “El valor d'aquest contenidor tèrmic és que ens permet mantenir el ronyó per sota dels 20 °C de manera homogènia i constant durant la cirurgia, ja sigui oberta o robòtica, tant en trasplantaments de donant viu com de cadàver. No hi ha excepcions”.

Aquest dispositiu, pioner en el món del trasplantament, és fruit del treball en equip multidisciplinari d'un grup de catorze uròlegs i nefròlegs, dels quals onze formen part de l'equip mèdic i quirúrgic de la Fundació Puigvert: els Drs. Alberto Breda, Angelo Territo, Pietro Diana, Andrea Gallioli, Josep Maria Gaya, Jordi Huguet, Pavel Gavrilov, Oscar Rodríguez-Faba, Joan Palou, Lluís Guirado i la Dra. Carmen Facundo.

Història d'un invent made in Spain

En una primera fase, per a comprovar el funcionament del dispositiu, es va provar en unes incubadores per a comprovar el procés de refredament del ronyó dins d'un sistema tancat a 37,5 °C ꟷque és una temperatura similar a la corporal. Usant diversos termòmetres i raigs infrarojos, es va comparar el dispositiu amb el mètode de gel en suspensió i la temperatura pròpia d'un ronyó. Va funcionar.

Posteriorment, la bossa es va provar amb models animals ꟷporcsꟷ per a verificar l'eficàcia i seguretat de l'invent. En concret, es van realitzar 3 trasplantaments renals amb cirurgia oberta i 3 més amb RAKT.

Finalment, en una última fase, es va aplicar en humans, i en aquest cas, també, d'acord amb els resultats de l'estudi, “no registrem cap inconvenient o complicació per a poder a dur a terme els trasplantaments. El contenidor funciona a la perfecció. Ara només falta estendre el seu ús”, conclou el Dr. Alberto Breda. Actualment, la idea només està patentada als Estats Units.

La Fundació Puigvert, més de 2.500 trasplantaments en els últims 25 anys

L'Equip de Trasplantament de Renal de la Fundació Puigvert és un equip multidisciplinari d'especialistes en Urologia i Nefrologia que porten la innovació en el seu ADN. I és que el de la Fundació Puigvert no és solament el primer Servei de Nefrologia de l'Estat espanyol ꟷfundada al 1964ꟷ, és també un hospital pioner a aconseguir nombroses fites, entre els quals destaquen aquells relacionats amb la cirurgia robòtica aplicada al trasplantament renal.

En 2010, la Fundació Puigvert va realitzar la primera extracció de donant viu amb el Robot Da Vinci i, en 2015, va dur a terme el primer trasplantament renal complet amb cirurgia robòtica. Actualment, al voltant del 70% dels trasplantaments de ronyó de donant viu de la institució es realitzen amb cirurgia robòtica, una tècnica que aporta nombrosos avantatges per al pacient, ja que minimitza les complicacions, comporta un menor dolor postoperatori i afavoreix la seva recuperació.

El Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert compta amb una Unitat de Malaltia Renal Crònica per al diagnòstic i tractament de la Malaltia Renal Crònica (ERC) i una Unitat de Malalties Renals Minoritàries per al tractament de les malalties renals hereditàries reconeguda com a centre de referència pel Departament de Salut (CatSalut) en l'àmbit assistencial docent i de recerca.

A causa d'aquesta àmplia experiència en trasplantament renal, la Fundació Puigvert està acreditada per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la realització de trasplantaments renals procedents tant de donant cadàver com de donant viu ꟷtant trasplantaments creuats com a trasplantaments en cadenaꟷ i per a la realització de les corresponents extraccions d'òrgans.


1. Step-by-step Development of a Cold Ischemia Device for Open and Robotic-assisted Renal Transplantation. Angelo Territo, Alberto Piana, Matteo Fontana, Pietro Diana, Andrea Gallioli,Josep Maria Gaya, Jordi Huguet, Pavel Gavrilov, Óscar RodrÍguez-Faba, Carmen Facundo, Lluis Guirado, Joan Palou, Alex Mottrie, Alberto Breda. EUROPEAN UROLOGY, VOLUME 80, ISSUE 6, P738-745, DECEMBER 01, 2021

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.