La Fundació Puigvert realitza amb èxit la primera cistectomia radical mundial amb HUGO™, el robot de darrera generació

26/09/22
  • La Fundació Puigvert realitza la primera cistectomia radical del món amb el nou robot quirúrgic d'última generació HUGO™, tornant així a ser pionera i marcant una nova fita a la història de la cirurgia robòtica.
  • L'equip quirúrgic dirigit pel Dr. Joan Palou, uròleg i director del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, ha estat responsable de realitzar aquesta cirurgia d'alta complexitat
  • La Fundació Puigvert és el primer centre hospitalari de l'estat espanyol que disposa, des del mes de febrer del 2022, del sistema robòtic, HUGO™, desenvolupat per la multinacional Medtronic.
  • Amb l'adquisició d'HUGO™, la Fundació Puigvert ha robotitzat la meitat del bloc quirúrgic apostant pels avantatges que ofereix la cirurgia mínimament invasiva per a la seguretat i recuperació del pacient, especialment, en procediments d'alta complexitat.


Barcelona, 26 de setembre de 2022.- La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i el tractament de les patologies urogenitals i renals, ha realitzat amb èxit la primera cistectomia radical mundial amb HUGO™, el robot quirúrgic d'última generació desenvolupat per Medtronic.

HUGO™, desenvolupat durant els darrers deu anys, irromp a l'escenari de la cirurgia robòtica mundial, com un dels més avançats. En aquesta ocasió, l'equip del Dr. Joan Palou, Director del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert ha estat el primer, en l’àmbit mundial, en fer un procediment quirúrgic d'alta complexitat, una cistectomia radical, amb aquest nou sistema.

Avui dia el pacient està recuperat i en bon estat de salut físic. Va ser sotmès a la cistectomia radical el març de 2022 i la intervenció va consistir a extirpar la totalitat de la bufeta afectada pel tumor i ganglis circumdants (limfadenectomia) i assegurar marges tumorals quirúrgics. Per a la reconstrucció de la via urinària es va optar per una derivació (conducte ileal) utilitzat l'intestí prim del pacient per unir-lo amb els urèters i garantir la sortida de l'orina a l'exterior. La complexitat més gran d'aquesta cirurgia és que tots aquests procediments es van realitzar de manera intracorpòria.

El Dr. Joan Palou, un dels cirurgians més reconeguts en l’àmbit mundial per les seves aportacions com a uròleg a l'estudi i tractament del càncer de bufeta, ha declarat que “l'evolució de la tecnologia en medicina ha fet que la Urologia del segle XXI sigui el producte de millores tècniques contínues que obliga l'especialista a un canvi i nous aprenentatges per beneficiar el pacient”. Així mateix, afegeix que “HUGO™ aporta imatge tridimensional, una preparació del camp quirúrgic amb diversos mòduls, una consola de visualització oberta, intel·ligència artificial en emmagatzematge i utilització de l'enregistrament de la imatge, etc.”. Conclou que “tot i ser nou al mercat, HUGO™ és un robot molt madur a l'escenari de la cirurgia robòtica, amb enorme solvència i moltes possibilitats”.

Experiència clínica i tecnologia d'avantguarda

La Fundació Puigvert és un dels centres de referència en cirurgia urològica d'Espanya i Europa que registra més volum d'activitat assistencial. Actualment, la cirurgia robòtica només s'aplica a un 3% dels procediments a escala mundial. Tot i això, a la Fundació Puigvert i gràcies a l'adquisició d’HUGO™, s'ha robotitzat la meitat del bloc quirúrgic apostant pels avantatges que ofereix la cirurgia mínimament invasiva per a la seguretat i recuperació del pacient, especialment, en procediments de tan alta complexitat.

La robòtica ha irromput a l'àmbit de la Urologia de manera indubtable i, a partir d'ara, és una realitat imparable. Segons el Dr. Alberto Breda, Cap de la Unitat d'Urologia Oncològica i President de l'ERUS (la Societat Europea de Cirurgia Robòtica per les sigles en anglès) “els uròlegs apostem per la cirurgia robòtica com a primera opció per la quantitat d'avantatges que ofereix als pacients: disminució del sagnat, del dolor postoperatori i dels dies d’hospitalització. I aquest, sens dubte, és el nostre objectiu principal”.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.