La Fundació Puigvert, pionera a impulsar un servei de psicologia clínica en el marc hospitalari
- La Fundació Puigvert va apostar per la psicologia l’any 1971, constituint una Consulta de Psicologia. Posteriorment, el 1980 es va ampliar amb la creació de la Secció de Psicologia Clínica i el 1991 es va consolidar com a Servei.
- El Servei de Psicologia Clínica de la Fundació Puigvert intervé en tres àmbits clínics: la Psicourologia, la Psiconefrologia i la Psicoandrologia.
- En l'actualitat, el Servei de Psicologia Clínica realitza anualment més de 950 primeres visites i més de 5500 visites successives en el context ambulatori.
Barcelona, 10 octubre 2023.-En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental que enguany es presenta sota el lema “Salut Mental, salut mundial: un dret universal”, la Fundació Puigvert, únic Hospital monogràfic d'Espanya especialitzat en Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva, reivindica el seu Servei de Psicologia Clínica, un servei integrat en el funcionament hospitalari des del qual es promou una cultura de la salut mental des de fa més de 50 anys, fent possible una atenció integral centrada en el pacient.
La Fundació Puigvert va apostar per la psicologia l’any 1971, amb la creació d'una consulta de Psicologia. Posteriorment, el 1980, es va ampliar amb la creació de la Secció de Psicologia Clínica i el 1991 es va consolidar com a Servei. En els seus inicis, la consulta atenia pacients que es tractaven amb hemodiàlisi i aquells que afrontaven cirurgies mutilants. Posteriorment, l'experiència va demostrar que altres pacients necessitaven aquest tipus d'assistència, amb la qual cosa, la dotació va ser ampliada als pacients dels Serveis d'Urologia, Nefrologia i Andrologia, i, més endavant, es va incloure pacients en tractament ambulatori que experimentaven símptomes físics com a dolor, però no presentaven una patologia identificable.
Així, els fundadors del Servei de Psicologia Clínica, el Dr. Lluís Farré, la Dra. Montserrat Martínez i la Dra. Núria Camps, van entendre des de l'inici que, per a comprendre el sofriment i tractar-lo adequadament, era necessari considerar una varietat d'aspectes que influeixen en ell, com els factors biològics, psicològics, socials i culturals.
Així doncs, era necessària una atenció integradora de la persona/pacient, del seu entorn sociocultural i de l'equip assistencial que l'atén. Per això, el paradigma per a la salut mental que es va adoptar, i que continua desenvolupant-se des de llavors en el centre hospitalari, es caracteritza per ser integral, per basar-se en un model biopsicosocial i sustentar-se en el treball multidisciplinari. A més, aquest paradigma de salut mental es sustenta alhora en el concepte d'Humanització, imperatiu de la Medicina del segle XXI.
Un servei hiperespecialitzat: Tres àmbits clínics
El Servei de Psicologia Clínica col·labora de manera permanent amb els Serveis d'Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva per a realitzar els diagnòstics biopsicosocials i dissenyar els plans de tractament integrats que permeten curar i cuidar al pacient, a l'entorn familiar i a l'equip assistencial.
En concret, el Servei de Psicologia Clínica intervé en tres àmbits o àrees clíniques, duent a terme avaluacions psicològiques i indicacions de tractaments psicològics o psicoterapèutics.
− El primer àmbit és la Psicourologia, en el qual s'atén demandes de pacients amb disfuncions miccionals, amb càncer (Urooncologia) i nens tractats en Uropediatria.
− El segon àmbit és la Psiconefrologia, en el qual s'atén des de pacients que sofreixen una deterioració de la seva funció renal, a aquells pacients que es troben en tractaments renals substitutoris o que afronten un procés de trasplantament renal.
− Finalment, la Psicoandrologia, des de la qual, fonamentalment, es dona suport psicològic a pacients amb problemes de disfunció sexual masculina i femenina. A més, s'atén les persones que, ateses pel Servei de Medicina Reproductiva, es troben en processos de reproducció assistida.
D'aquesta manera, l'atenció a la salut mental a la Fundació Puigvert sempre és present, ja que forma part de la “mirada” dels equips assistencials i està contemplada dins de les necessitats singulars de la situació clínica, encara que no sempre s'ofereixi directament al pacient.
Noves necessitats accelerades per la pandèmia
El desgast de la salut mental de la població és una realitat en la nostra societat actual. Segons l'últim Informe Quiral 2022-2023, que inclou els resultats d'enquestes a més de 500 persones de diferents comunitats autònomes que recullen les seves percepcions sobre salut mental, el 60% dels enquestats estan molt d'acord o d'acord amb l'afirmació “Cada vegada hi ha més problemes de salut mental a Espanya”. A més, el 65% confirma que en els últims cinc anys els problemes de salut mental han augmentat en el seu entorn més pròxim.
La pandèmia de la COVID-19 ha tingut un efecte considerable en aquest desgast de la salut mental, provocant un malestar social generalitzat i un augment desmesurat de les demandes de salut mental. “Tot això, que pot entendre's com el resultat de l'augment de la precarietat i de la incertesa, així com d'una deterioració dels drets socials i econòmics, produeix un clima social d'inseguretat i sofriment que pot expressar-se simptomàticament en el cos, la ment i les relacions interpersonals”, explica el Sr. Francesc Maestre, Director del Servei de Psicologia Clínica de la Fundació Puigvert, que assegura que “la pandèmia ha fet encara més notòria la necessitat de la psicologia clínica en l'atenció als pacients, siguin ambulatoris o ingressats en els diferents serveis mèdic-quirúrgics de l'hospital, així com dels professionals que treballen a l'Hospital”.
En l'actualitat, i arran del paradigma de salut mental i del concepte d'Humanització present a la Fundació Puigvert, el Servei de Psicologia Clínica realitza anualment més de 950 primeres visites i més de 5500 visites successives en el context ambulatori.