La Fundació Puigvert investiga si la COVID-19 pot comprometre la fertilitat masculina
- La Fundació Puigvert participa en el projecte de recerca “Funció reproductiva masculina en pacients COVID-19” seleccionat per la Fundació La Marató de TV3
- El virus de la COVID-19 no es transmet a través del semen però es desconeix el seu efecte sobre l'espermatogènesi
- La recerca se centrarà en estudiar el teixit testicular d'individus que han sofert la COVID-19 i presenten problemes de reproducció
Barcelona, 28 de juny de 2021.- La Fundació Puigvert participa en el projecte de recerca “Funció reproductiva masculina en pacients COVID-19”, un dels 36 projectes seleccionats per la Fundació La Marató de TV3 en l'edició 2020 dedicada a la COVID-19. L'estudi estarà liderat i coordinat pel Prof. Oliva del IDIBAPS-Hospital Clínic i la participació de la Fundació Puigvert s'articularà a través del Dr. Daniel Moreno, adjunt del Servei d'Andrologia, a causa del reconeixement del Servei com a referent nacional i internacional en l'estudi de la infertilitat masculina.
Segons el Dr. Daniel Moreno, co-investigador i adjunt del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert “sabem que el COVID-19 no es transmet a través del semen però l'efecte del mateix sobre l'espermatogènesi és encara un misteri”. Per tant, l'estudi pretén comprovar si la infecció per COVID-19 provoca una deterioració de la producció espermàtica i, en última instància, si pot posar en risc i comprometre la fertilitat masculina.
En el context actual, on un 15% dels homes en edat fèrtil presenten problemes de reproducció, la recerca adquireix molta rellevància ja que la infecció per COVID-19 ha afectat i afecta a homes joves en edat fèrtil i, en aquest sentit, “és fonamental conèixer quin és l'efecte del virus sobre el teixit testicular i si aquest possible efecte és temporal o crònic”, puntualitza el Dr. Bru.
D'altra banda, els testicles no sols produeixen espermatozoides. Aquest és l'òrgan principal de l'esteroide gènesi, produint el 95% de la testosterona. Diferents estudis han determinat entre possibles seqüeles de la COVID-19, una alteració en la producció de testosterona, encara que, apunta el Dr. Moreno “encara no sabem si aquest hipogonadisme és transitori o permanent, per tant, amb aquest estudi també determinarem si la infecció provoca en determinats individus un descens dels nivells de testosterona”.
“Funció reproductiva masculina en pacients COVID-19” estarà liderada i coordinada pel Prof. Oliva del IDIBAPS-Hospital Clínic i la participació de la Fundació Puigvert s'articularà a través del Dr. Daniel Moreno, adjunt del Servei d'Andrologia, a causa del reconeixement del Servei com a referent nacional i internacional en l'estudi de la infertilitat masculina.
El treball de recerca durarà dos anys i, en concret, la funció del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert serà proporcionar mostres testiculars de pacients seleccionats. La infecció per COVID-19 pot afectar diferents òrgans, pulmó, cor i entre ells el sistema genitouranio. Amb aquesta recerca, apunta el Dr. Moreno “volem determinar el mal testicular i, per tant, si els pacients joves que han sofert la malaltia poden presentar algun tipus de seqüela que comprometi la seva fertilitat”. Al mateix temps, ha puntualitzat “l'estudi permetrà conèixer els efectes del COVID-19 en el testicle, no sols des del punt de vista de la producció espermàtica, sinó també sobre el seu efecte en la producció de testosterona”.
Fitxa del projecte:
Funció reproductiva masculina en pacients COVID-19
Dotació: 399.821,25 €
Investigadors/as: Rafael Oliva Virgili, del grup de recerca Biologia molecular de la reproducció i el desenvolupament del IDIBAPS; Daniel Moreno Mendoza, Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau-Fundació Puigvert; Melchor Carbonell Socias, del VHIR; Ignasi Roig Navarro, de la Universidat Autònoma de Barcelona Facultat de Biociències; Beatriz Candás Estébanez, de l'Hospital de Barcelona-SCIAS Barcelona.
Sobre el Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert
Constituida en 1961, la Fundació Puigvert és una entitat privada sense ànim de lucre que proporciona assistència integral efectiva i humana en Urologia, Nefrologia i Andrologia
promocionant el desenvolupament i coneixement científic d'aquestes especialitats mèdiques i àrees de coneixement afins, amb activitats de docència, formació, recerca, divulgació i educació per a la salut.
En concret, el Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert, creat en 1970, va ser pioner de l'especialitat a Espanya i en el món, contribuint a la creació de la Societat Internacional d'Andrologia (ISA), i participant des de llavors fins a l'actualitat en el desenvolupament de l'andrologia. Amb una avançada visió integrativa i multidisciplinària de la salut sexual i reproductiva de l'home, el Servei d'Andrologia, dirigit pel Dr. Eduard Ruiz-Castañé, ha mantingut una vocació docent i investigadora al llarg de la seva història, destacant les aportacions en el tractament de les disfuncions sexuals, l'implant de les primeres pròtesis de penis, la microcirurgia de la via seminal, els estudis avançats per al diagnòstic de les alteracions meiòtiques i genètiques causants d'infertilitat masculina, les tècniques de diagnòstic per imatge i les recerques endocrinològiques en les patologies causants de disfunció testicular. Des dels seus inicis, ha mantingut una estreta col·laboració amb el Servei de Psicologia Clínica i amb el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau per a l'atenció coordinada de les parelles amb problemes reproductius.
En paral·lel, ha sabut adaptar-se als avanços de la medicina reproductiva, amb la creació d'un laboratori d'andrologia i del primer banc de semen de la Sanitat Pública al nostre país així com, el desenvolupament d'un programa de criopreservació de semen per a pacients oncològics des de 1986. Amb l'arribada de les modernes tècniques de reproducció humana assistida, va albergar i va potenciar el Laboratori d'Embriologia, que actualment ofereix totes opcions terapèutiques disponibles, incloent-hi la recuperació quirúrgica d'espermatozoides en pacients azoospérmicos, la preservació de la fertilitat femenina, el banc d'embrions i ovòcits, el diagnòstic genètic preimplantacional, i els més recents sistemes “estafi-lapse” de cultiu embrionari amb supervisió en temps real.