La Fundació Puigvert introdueix HUGO™ a Espanya, la cirurgia robòtica d’última generació
- La Fundació Puigvert du a terme la primera cirurgia a Espanya i la segona a Europa amb el nou robot quirúrgic d'última generació HUGO™, amb el qual torna a ser pionera i marca una nova fita històrica en la cirurgia robòtica
- En un mateix dia, els equips quirúrgics dirigits pels Drs. Joan Palou i Alberto Breda han fet una prostatectomia radical (PR) i una nefrectomia parcial (NP)
- El nou robot HUGO™, desenvolupat per la multinacional de tecnologia mèdica Medtronic, és un dels més avançats: està dotat amb un disseny modular innovador, amb una consola oberta que ofereix un camp de visió més ampli i més precisió quirúrgica. A més, incorpora, per primer cop en un robot quirúrgic, un sistema d'intel·ligència artificial
- Amb l'adquisició d’HUGO™, la Fundació Puigvert robotitza la meitat del bloc quirúrgic apostant pels avantatges que ofereix la cirurgia mínimament invasiva per a la seguretat i la recuperació del pacient
Barcelona, 23 de febrer de 2022.- La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i el tractament de les patologies urogenitals i renals, ha realitzat amb èxit les dues primeres cirurgies oncològiques ‒una prostatectomia radical (PR) i una nefrectomia parcial (NP)‒ a Espanya amb HUGO™, el robot quirúrgic d'última generació desenvolupat per Medtronic.
Aquest nou robot, desenvolupat durant els darrers deu anys, irromp a l'escenari de la cirurgia robòtica mundial com un dels més avançats. D’aquesta manera la Fundació Puigvert revalida el lideratge que ja va establir el 2005 quan va introduir per primera vegada la cirurgia robòtica al país. En aquesta ocasió, la Fundació Puigvert es converteix en el segon hospital d'Europa[1] i dels primers del món[2] a instal·lar i dur a terme un procediment quirúrgic amb aquest sistema de cirurgia assistida per robot.
Primers procediments clínics a Espanya
En un mateix dia, els equips quirúrgics de la Fundació Puigvert dirigits pel director del Servei d'Urologia, el Dr. Joan Palou, i el Dr. Alberto Breda, cap de la Unitat d'Urologia Oncològica i actual president de la Secció de Cirurgia Robòtica de la Societat Europea d'Urologia, han dut a terme una prostatectomia radical i una nefrectomia parcial, respectivament. Després de les seves intervencions, tots dos experts han coincidit a assenyalar que, malgrat la complexitat i la 'tensió positiva' que suposa utilitzar aquest sistema de cirurgia assistida per primer cop, «HUGO™ és un robot molt intuïtiu i, tot i que era la primera intervenció, tot l'acte quirúrgic s’ha desenvolupat amb total normalitat i els tempos quirúrgics han estat òptims», explica el Dr. Palou.
Ambdues cirurgies han estat un èxit i representen, com diu el Dr. Breda, un moment històric: «Aquesta fita marca el començament d'una nova era de la cirurgia robòtica, no només a Espanya, sinó també a Europa i al món».
D’ara endavant, «HUGO™ ens permetrà fer una gran varietat d'intervencions ‒comenta el Dr. Palou‒, especialment en cirurgies en què l'evidència científica demostra que els avantatges són indubtables, com en les PR i les NP», precisament les dues primeres que s'han fet.
El robot introdueix per primera vegada en un sistema de classe una consola oberta i una estructura modular que permeten utilitzar els diferents braços de manera independent, millorant la precisió de les intervencions, a més d'incorporar un sistema d'intel·ligència artificial. «Malgrat que és nou al mercat, HUGO™ és un robot molt madur en l'escenari de la cirurgia robòtica, amb una enorme solvència i moltes possibilitats», afegeix el Dr. Joan Palou.
Coneix HUGO, el robot d'última generació
Aquest sistema de nova generació ofereix millores importants tant per als pacients com per als cirurgians. Entre les principals novetats d’HUGO™ destaca el disseny modular i obert que permet controlar els braços del robot de manera individualitzada, aconseguint un major rang de moviment, mentre la consola oberta ofereix al personal de cirurgia una visió en alta definició del camp quirúrgic i una precisió potenciada gràcies a una òptica de fins a 10 augments. Tots aquests atributs afavoreixen una experiència de «proximitat més gran» ja que permet personal de cirurgia mantenir el contacte visual amb l'equip quirúrgic.
Així mateix, HUGO™ disposa d'un sistema mòbil que permet desplaçaments fàcils dins i fora de la sala d’operacions i incorpora, per primer cop, un sistema d'intel·ligència artificial per enregistrar les intervencions i fer una selecció dels moments clau de la cirurgia automàticament. Finalment, HUGO™ ofereix una ergonomia millorada que corregeix i afavoreix la posició correcta del personal de cirurgia.
Fundació Puigvert i la seva aposta per la cirurgia robòtica
Actualment, la cirurgia robòtica només s'aplica a un 3% dels procediments a escala mundial. Aquesta tècnica quirúrgica, però, ha demostrat que redueix el risc de complicacions durant les intervencions i escurça el temps de recuperació dels pacients.
La robòtica ha irromput en l'àmbit de la Urologia de manera indubtable i, a partir d'ara, és una realitat imparable. En paraules del Dr. Alberto Breda: «Nosaltres, els cirurgians, apostem per la cirurgia robòtica com a primera opció per la quantitat d’avantatges que ofereix als pacients: disminució del sagnat, del dolor postoperatori i dels dies d’hospitalització. I aquest, sens dubte, és el nostre objectiu principal».
La Fundació Puigvert, hospital monogràfic vinculat al campus de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, va apostar per la cirurgia robòtica fa més de 15 anys, quan va adquirir el primer robot de tot Espanya i es va convertir en pioner en fer les primeres intervencions quirúrgiques mitjançant la cirurgia robòtica. Ho explica Roger Abad, director corporatiu de la Fundació Puigvert: «Ara repetim amb HUGO™; aquest robot quirúrgic de nova generació ens permet, d'una banda, consolidar aquest compromís amb els pacients i de l'altra continuar liderant l'avenç i la implantació de les darreres innovacions en la cirurgia robòtica aplicada a la Urologia».
Amb l'adquisició d’HUGO™, a més, la Fundació Puigvert robotitza la meitat de les sales d’operacions. «És la nostra aposta per la cirurgia robòtica: volem posar a l'abast dels nostres especialistes les millors eines perquè puguin dur a terme la feina amb la màxima excel·lència i oferir la millor assistència als nostres pacients», assegura Abad.
Tecnologia d'avantguarda a l'abast de més pacients
Tot i això, i malgrat els avenços en tecnologia mèdica, encara hi ha limitacions en termes d'accessibilitat. L'arribada d’HUGO™, assegura Roger Abad, «ha de representar un pas endavant per transformar aquest panorama i avançar cap a un model més democràtic i competitiu». El desenvolupament i la incorporació de nous robots quirúrgics afavoreixen aquesta transformació per tal de garantir una millor atenció sanitària a escala global. «Esperem que properament l'aplicació de la cirurgia robòtica sigui accessible a més persones amb el propòsit d'oferir a cada pacient el tractament més adequat», conclou el Dr. Breda.
[1] Hospital OLV a Aalst (Bèlgica)
[2] Xile, Panamà i l’Índia