La Fundació Puigvert implanta la tecnologia més avançada per a diagnosticar i tractar el càncer vesical i altres patologies de la bufeta

18/05/23
  • La Fundació Puigvert renova tot el servei d'Endoscòpia amb la integració de l'equipament més avançat i un software amb un mòdul adaptat a la patologia urològica.
  • La Fundació Puigvert va ser al 2008 centre pioner en el sistema sanitari públic a realitzar la primera cistectomia mitjançant cirurgia robòtica.
  • Segons dades de la SEOM[1], s'estima que cada any es diagnostiquen 21.000 nous casos de càncer de bufeta a Espanya

Barcelona, 18 de maig de 2023.- En el mes mundial de sensibilització sobre el càncer de bufeta i sota el lema “Se sent insegur? Faci's una revisió mèdica", la Fundació Puigvert, únic hospital monogràfic d'Espanya dedicat al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals, dona a conèixer el seu acord estratègic amb la companyia de tecnologia mèdica Olympus, gràcies al qual s'ha renovat tot l'equipament del servei d'Endoscòpia Ambulatòria de la Fundació Puigvert, que permetrà diagnosticar millor els tumors de bufeta, entre altres patologies.

Aquest projecte de renovació tecnològica s'ha concretat amb la instal·lació del sistema 'EVIS X1' per a realitzar cistoscòpies d'alta definició i qualitat d'imatge. Això permetrà que les exploracions i les cirurgies siguin millor dirigides, la qual cosa contribuirà a un augment del rendiment diagnòstic de les proves. Anualment, la Fundació Puigvert realitza al voltant de 3.600 procediments endoscòpics ambulatoris.

Així mateix, aquesta col·laboració s'emmarca dins del pla de transformació digital i tecnològic que està implementant la Fundació Puigvert i que, en aquest cas, se suma a l'acord amb la companyia tecnològica NEXUS. La fusió entre el nou equipament d’Olympus amb la nova solució de software aportada per Nexus Diagnostics, permetrà obtenir informes diagnòstics d'alta qualitat, personalitzats i adaptats a l'especificitat de les patologies urològiques a partir de la integració d'imatges de l'equip diagnòstic digital connectat i, la posterior explotació i anàlisi de dades obtingudes.

El projecte tecnològic ha consistit a instal·lar i configurar l'equipament i la solució mèdica de diagnòstic de forma integrada amb els sistemes d'imatge i d'història clínica dels i les pacients de l'hospital. Addicionalment, el mòdul específic per a informar les diferents exploracions urològiques (cistoscòpies, cistometries, cistouretrografies, ecografies urològiques, litotrícies, puncions, radiografies, etc.) s'anirà redissenyant i millorant amb l'ajuda dels i les professionals de la Fundació Puigvert. Amb aquesta posada a punt dels equips i la integració de les imatges es desenvoluparà un mòdul de plantilles amb la terminologia estàndard de cada patologia urològica. Com a resultat final es configuraran informes amb dades estructurades que garanteixen l'excel·lència i estandardització de la informació diagnòstica i terapèutica.

En aquest sentit, el Dr. Francisco M. Sánchez-Martín, uròleg, Cap de la Unitat d'Endoscòpia i Cap Clínic de la Unitat de Litiasi del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, apunta que “comptar amb l'última tecnologia mèdica i col·laborar en el seu desenvolupament per a disposar de diagnòstics més precisos és un dels grans reptes que ens plantegem com a centre d'excel·lència en urologia a nivell europeu. Aquest nou equipament ens permetrà programar molt millor la cirurgia endoscòpica vesical i uretral, ja que sabem el que té el/la pacient i el que ens trobarem en el camp quirúrgic, amb més detall”.

Un altre aspecte a destacar és el salt qualitatiu en el diagnòstic, ja que el sistema proporciona imatges digitals de gran resolució que permeten identificar les zones amb millor precisió i a més amb el sistema NBI (Narrow Band Imaging), facilita la identificació d'àrees tumorals. L'eina disposa de l'opció d'enregistrament en vídeo de l'exploració i la captura d'imatges per a complementar l'informe. Així mateix, el sistema permetrà generar un gran repositori d'imatges diagnòstiques per a la formació, la recerca, i com a referència de segona opinió de casos.

La Fundació Puigvert és un dels centres hospitalaris d'Europa amb el volum més alt d'activitat assistencial especialitzada en urologia. En concret, el Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert dirigit pel Dr. Joan Palou, realitza un total de 3.600 cistoscòpies a l'any, més de 5.500 cirurgies i 90.000 visites mèdiques anuals.

En quins casos està indicada la realització de la cistoscòpia?

La cistoscòpia és una prova diagnòstica utilitzada per a observar l'interior de la bufeta urinària i la uretra i que està indicada per a diagnosticar les següents afeccions:

  • Tumors de bufeta
  • Cistopaties o altres malalties de la bufeta
  • Malalties de la uretra masculina i femenina
  • Pedres en la bufeta i la uretra
  • Estudi d'hematúria (presència de sang en l'orina)

La Fundació Puigvert, equip quirúrgic pioner en el tractament del càncer vesical

La Fundació Puigvert és un dels centres de referència en cirurgia urològica d'Espanya i Europa i, en concret, un hospital amb llarga experiència en la realització de cistectomies (extirpació radical de la bufeta per tumor).

En 2008, l'equip del Dr. Joan Palou, cirurgià de prestigi internacional i pioner en procediments quirúrgics d'alta complexitat, va realitzar la primera cistectomia a Espanya amb el sistema robòtic Da Vinci®. Més endavant, en 2012, va realitzar la primera retransmissió en directe a Espanya d'una cistectomia radical robòtica amb aquest mateix sistema.

El febrer de 2022, com a mostra de la permanent inquietud per incorporar els últims avanços clínics i tecnològics, la Fundació Puigvert va implantar el nou robot HUGO™. En aquesta ocasió, l'equip del Dr. Joan Palou, Director del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, va ser el primer, a nivell mundial, a realitzar una cistectomia radical robòtica amb aquest nou sistema.

Maig, mes mundial de sensibilització sobre el càncer de bufeta

Segons l'informe Las cifras del cáncer en España 2023 de la SEOM (Sociedad Española de Oncología Médica), al llarg d'aquest any 2023 es diagnosticaran més de 21.000 nous casos al nostre país. A nivell mundial, s'estima que cada any es diagnostiquen més de 570.000 nous casos i al voltant d’1,7 milions de persones viuen amb la malaltia.

Entre els símptomes del càncer de bufeta es troben la presència de sang en l'orina (hematúria), orinar sovint o dolor en orinar, entre altres. La Fundació Puigvert s'uneix a la campanya del Bladder Cancer Patient Coalition (WBCPC) per a recordar la importància de realitzar-se una revisió mèdica en cas de presentar aquests símptomes.


[1] Las cifras del cáncer en España 2023 de la SEOM.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.