La Fundació Puigvert compleix la majoria d'edat en cirurgia robòtica
- La Fundació Puigvert va apostar per la cirurgia robòtica fa 18 anys (2005), quan va adquirir el primer robot de tota Espanya i es va convertir en pionera en realitzar les primeres intervencions quirúrgiques mitjançant cirurgia robòtica.
- La Fundació Puigvert, hospital monogràfic públic-privat en Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva, practica anualment més de 200 intervencions robòtiques d'un total de 5500.
- La Fundació Puigvert lidera la implantació de la cirurgia robòtica a Espanya i ha estat pionera indiscutible a realitzar els procediments quirúrgics robòtics de major complexitat del país i d'Europa: la primera prostatectomia i cistectomia a Espanya mitjançant cirurgia robòtica, les primeres intervencions pediàtriques, la primera extracció de donant viu de ronyó o el primer trasplantament renal complet, entre altres intervencions.
Barcelona, 23 de febrer 2023.-La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals i renals, compleix enguany la majoria d'edat en cirurgia robòtica, en el camp de la Urologia i la Nefrologia.
Actualment, la Fundació Puigvert, disposa dels dos sistemes robòtics més avançats del mercat, Da Vinci® i HUGO™, i ha estat el centre pioner en el sistema sanitari públic a realitzar els primers procediments quirúrgics robòtics de major complexitat del país i d'Europa amb tots dos sistemes. En concret, la Fundació ha realitzat la primera prostatectomia i cistectomia a Espanya mitjançant cirurgia robòtica, les primeres intervencions pediàtriques, la primera extracció de donant viu de ronyó o el primer trasplantament renal complet, entre altres intervencions.
18 anys de la primera cirurgia robòtica
No havien passat ni cinc anys des que la FDA aprovés el sistema quirúrgic Da Vinci® per a la cirurgia de pròstata, quan la Fundació Puigvert el va instal·lar per primera vegada a Espanya. La seva presentació oficial va tenir lloc el 29 de setembre de 2005 després d'algunes operacions prèvies que van avalar la seva revolucionària utilitat. Així, la Fundació Puigvert es va convertir en el primer centre d’Espanya a adquirir i operar amb un d'aquests sistemes. Des de llavors, els especialistes de la Fundació han practicat més de 2.000 intervencions urològiques amb el sistema Da Vinci®.
Si bé la seva primera aplicació va consistir en prostatectomies radicals, per a extirpar tumors de pròstata, dos anys més tard, el 2007, el centre va ser pioner a robotitzar intervencions pediàtriques; un any després, el 2008, es va efectuar la primera cistectomia -extirpació de la bufeta- a Espanya amb el Da Vinci®; el 2010 es va educar al robot perquè extragués, per primera vegada, el ronyó d'un donant viu, el 2012 es va realitzar la primera retransmissió en directe a Espanya d'una cistectomia radical robòtica i el 2015 va realitzar el primer trasplantament renal complet amb cirurgia robòtica a Europa.
Més endavant, al febrer de 2022, com a mostra de la permanent inquietud per incorporar els últims avanços clínics i tecnològics, la Fundació Puigvert va implantar el nou robot HUGO™. Amb ell, els doctors Joan Palou, director del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, i Alberto Breda, cap de la Unitat d'Urologia Oncològica i Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert, i president de la ERUS (Secció de Cirurgia Robòtica de la Societat Europea d'Urologia, van realitzar fa poc més d'un any (14 de febrer de 2022) una prostatectomia radical i nefrectomia parcial, sent la primera vegada a Espanya i la primera a Europa, respectivament, que s'utilitzava aquest nou sistema.
Des de llavors, les aplicacions quirúrgiques del robot no han cessat. A aquesta primera fita se li va sumar un altre al setembre (2022) quan la Fundació Puigvert va realitzar la primera cistectomia radical mundial també amb HUGO™, un procediment quirúrgic d'alta complexitat que també es va realitzar amb èxit. Així mateix, i aquest mes de febrer s'ha realitzat la primera nefrectomia parcial per via retroperitoneal utilitzant els quatre braços d'HUGO™.
L'experiència acumulada durant aquests anys en Urologia ha contribuït al fet que la Fundació Puigvert hagi pogut fer costat a altres hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) que han posat en marxa programes de cirurgia robòtica, així com altres centres a Espanya i Portugal.
Centre de formació en cirurgia robòtica
Amb la meitat dels seus quiròfans robotitzats en els quals practica gairebé 200 intervencions quirúrgiques robòtiques anuals, la Fundació Puigvert no sols ha aconseguit l'excel·lència clínica en aquesta frontera d'avantguarda tecnològica, sinó que s'ha convertit en un referent nacional i europeu per a la formació en cirurgia robòtica.
Per a això, el 2021 la Fundació Puigvert va habilitar un espai 100 m² com a Aula Formativa on està instal·lat un ‘robot-simulador’ perquè estudiants de Medicina i residents puguin practicar i simular cirurgies com si fossin casos reals.
En concret, la Fundació Puigvert és centre formador en l'ús del sistema quirúrgic robotitzat Da Vinci a nivell europeu i participa en l'elaboració del currículum europeu de robòtica a través del European Association of Urology (EAU) i la seva secció de robòtica. Això vol dir que la Fundació participa en la creació dels estàndards a seguir a l'hora de formar especialistes en aquest camp a Europa.
D'aquí la seva condició de centre pioner en cirurgia robòtica unit a l'excel·lència clínica del seu equip mèdic i quirúrgic. En conjunt, aquests atributs atorguen a la Fundació Puigvert una posició d'indiscutible lideratge com a centre de referència, pioner a nivell nacional i internacional, en el camp de la Urologia i la Nefrologia.