“La disfunció erèctil pot ser indicador d’un problema cardiovascular”

14/02/23
  • Segons un estudi de la Sociedad Española de Andrología (ASESA), la disfunció erèctil afecta a un 10 per cent dels espanyols, d'entre 40 i 70 anys.
  • Els experts del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert alerten que els homes amb disfunció erèctil poden trigar fins a tres i quatre anys a acudir a un andròleg@.
  • El Dr. Lluís Bassas, andròleg de la Fundació Puigvert i expert en salut sexual i reproductiva de l'home, apunta la importància d'acudir a l'especialista si es presenten problemes sexuals, i fer-se revisions per a prevenir malalties que puguin comprometre la salut a mitjà i llarg termini.
  • Segons l'expert, la disfunció erèctil pot ser símptoma d'altres malalties o indici d'un problema de salut cardiovascular, hormonal o metabòlic.

Barcelona, 14 de febrer de 2023.- Avui, Dia Europeu de la Salut Sexual, la Fundació Puigvert, únic hospital monogràfic d'Espanya especialitzat en Urologia, Nefrologia, Andrologia i Medicina Reproductiva, i referent mundial en salut masculina, posa el focus en un problema de salut, la disfunció erèctil, que segons l'estudi “La salud en el hombre”, de la Sociedad Española de Andrología (ASESA), afecta a un 10 per cent dels espanyols. A més, experts de diversos països que han participat en un estudi de seguiment d'homes d'edat avançada (EMAS, European Male Aging Study) estimen que a nivell mundial entorn d'un 40% dels homes d'entre 40 i 70 anys presenten algun tipus de disfunció erèctil, de més o menys gravetat.

Malgrat la major informació i opcions de tractament que existeixen en l'actualitat per a la disfunció erèctil, aquesta continua sent «un tema tabú» per als homes, la qual cosa pot fer-los retardar fins a tres i quatre anys la seva visita a l’andròleg, segons alerten els especialistes del Servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert.

Sobre aquest tema, el Dr. Lluís Bassas ha explicat que “l'aprensió a comentar aspectes íntims i un cert component cultural” estan darrere d'aquest retard a consultar el problema. A més, declara que “existeixen factors de risc associats que cal analitzar i tractar, ja que la disfunció erèctil pot ser una manifestació o símptoma inicial de patologies cardiovasculars com la diabetis, l'obesitat o la hipertensió”. En aquest sentit, “encara que la disfunció erèctil no posa en perill la vida, pot ser un precursor o marcador d'afeccions més greus, en particular, la malaltia arterial coronària, per la qual cosa demorar més temps del compte la visita a l’andròleg, pot significar que patologies cardiovasculars importants deixin de diagnosticar-se de manera precoç”, explica.

Així, l'expert assenyala que en l'última dècada s'han realitzat nombrosos estudis que han comprovat que en pacients amb síndrome metabòlica i, per tant, amb més riscos a patir diabetis o malaltia cardiovascular, “la producció de testosterona és més baixa del normal, per la qual cosa el risc a patir disfunció erèctil augmenta fins a tres vegades per sobre del normal”. Per exemple, en la diabetis, a més de la baixada de testosterona que pot afectar la qualitat de l'erecció, els alts nivells de glucosa poden danyar els vasos sanguinis que porten la sang al penis.

És per això que, coincidint amb l'efemèride europea dedicada a la Salut Sexual, l’andròleg i endocrinòleg de la Fundació Puigvert, Dr. Lluís Bassas, recomana acudir com més aviat millor a un especialista, en aquest cas a un andròleg, per a trobar la millor solució i descartar malalties associades. A més, apunta que “és imprescindible llançar campanyes educatives i de sensibilització per als homes, especialment als més joves, sobre la importància d'acudir a un especialista per a prevenir i tractar al més aviat possibles malalties que puguin comprometre la salut”.

Però, ¿què és un andròleg?

El andròleg és “l'especialista que s'encarrega de l'estudi de l'aparell genital masculí, i les seves malalties, tant en el seu àmbit sexual com reproductiu. Diríem que és l'equivalent al ginecòleg per a l'home”, explica el Dr. Bassas.

No obstant això, “així com la dona està acostumada a acudir a la seva visita de ginecologia anual i té interioritzat aquest aspecte de la seva salut, a l'home li costa més i la majoria no duu a terme aquest bon costum de revisió anual”, explica. “Els homes han d'adonar-se que la seva salut sexual mereix la mateixa atenció que un problema d'una altra part del cos”, conclou.

Tractaments per combatre la disfunció erèctil

D'entre els possibles tractaments per a combatre la disfunció erèctil, una de les solucions més eficaces és l'implant o pròtesi de penis. En aquest sentit, la Fundació Puigvert compta amb una àmplia experiència en aquesta mena de cirurgies i disposa dels dispositius més innovadors, la qual cosa permet que la possibilitat de complicacions sigui molt baixa i les taxes de satisfacció per al pacient i la seva parella siguin òptimes.

Fundació Puigvert, centre de referència en el servei d’Andrologia

La Fundació Puigvert disposa d'un Servei d'Andrologia, creat el 1970, pioner de l'especialitat a Espanya i en el món, que ha contribuït de manera activa al desenvolupament d'aquesta subespecialitat de la Urologia. Amb una avançada visió integrativa i multidisciplinària de la salut sexual i reproductiva de l'home, ha mantingut sempre una vocació docent i investigadora, destacant les aportacions en el tractament de les disfuncions sexuals, l'implant de les primeres pròtesis de penis, la microcirurgia de la via seminal, els estudis avançats per al diagnòstic de les alteracions genètiques causants d'infertilitat masculina, les tècniques de diagnòstic per la imatge i les recerques endocrinològiques en les patologies causants de disfunció testicular i hipogonadisme.

Actualment, la Fundació Puigvert és un dels centres sanitaris d'Europa amb major volum d'activitat assistencial especialitzada en salut sexual i reproductiva de l'home. En concret, en un any, els Serveis d'Andrologia i Urologia han sumat més de 29.000 pacients homes visitats i tractats mèdica i/o quirúrgicament.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.