Inventen una peça íntima per a dones amb incontinència urinària d’esforç

31/01/22
  • Aquesta patologia afecta fins al 40% [1] de les dones a Espanya i té efectes físics i psicològics que influeixen en el benestar
  • El producte és el resultat d’un projecte col·laboratiu entre l’empresa Goher Textil Calella, el centre tecnològic Fitex i la Fundació Puigvert
  • Les dones acudeixen al/a la ginecòleg/a i és l'uròleg/oga qui sap diagnosticar i tractar la incontinència urinària

Barcelona, 31 de gener de 2022.-El projecte 'Stop Incontinència Urinària' (STOPIU) conclou amb èxit la fase de validació clínica i crea una peça íntima femenina, unes calces, destinada a la incontinència urinària (IU) d'esforç amb una estructura tèxtil multicapa que permet retenir el fluid. El disseny i el desenvolupament d'aquesta peça s'ha portat entre l'empresa industrial tèxtil de Goher Textil, el centre tecnològic Fitex i la Fundació Puigvert, que ha fet l'estudi de validació clínica dels prototips amb pacients reals.

El component bàsic de les calces és la fibra natural de bambú i els seus principals avantatges són la ràpida absorció i la transpirabilitat, assegurant així una major sensació de comoditat i seguretat. A més, la seva utilització minimitza la generació de residus ja que la majoria de dones afectades actualment utilitzen compreses o salvaslips.

El desenvolupament d'aquesta peça s'ha finançat amb una subvenció del Ministeri de Ciència i Innovació (CDTI) a partir de l'estudi exhaustiu dels moviments corporals d'esforç que originen pèrdues de la continència urinària com ara esternudar, ajupir-se, fer esport, etc. Per dissenyar la peça, i amb el propòsit de naturalitzar l'existència d'aquesta patologia, també s'han considerat paràmetres estètics.

20 dones testen l'invent que podria millorar el benestar de 3 milions de dones a Espanya

Durant la fase de validació, duta a terme per l'equip d'Infermeria de la Fundació Puigvert, es va seleccionar una cohort de 20 dones entre 40 i 65 anys que pateixen incontinència urinària d'esforç amb pèrdues lleus. "Pensem que la incontinència urinària afecta les dones a partir dels 50-65 anys, però la realitat és que es tracta d'una patologia present a tots els grups d'edat, amb varietat en la natura i gravetat dels símptomes", explica Esther Franquet, directora d’Infermeria de la Fundació Puigvert.

Encara que l'edat és un factor no modificable que augmenta la possibilitat de tenir incontinència urinària, també se li ha atribuït a l'embaràs i el part. Segons un estudi [2] publicat per Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la proporció d'incidència de la IU atribuïble a l'embaràs és d'un 39% i augmenta fins a un 49% la IU atribuïble al part vaginal.

Va ser el cas d'Ana, nom fictici d'una dona que, als 35 anys, va patir IU després de donar a llum el seu segon fill: “Durant l'embaràs, no vaig tenir cap mena de complicació, però el part em va provocar un esquinç vaginal que em va causar incontinència. Vaig tenir problemes per orinar durant tot un any així com diverses infeccions de les vies urinàries. Va ser llavors quan vaig consultar amb un uròleg que amb diverses proves diagnòstiques i el tractament adequat em va resoldre el problema”.

En general, els resultats de l'estudi de validació realitzat van indicar que el 95% de les participants de l'estudi va valorar com a bona la capacitat d'absorció i la transpirabilitat, el 90% l'eliminació de la mala olor, i tres de cada quatre va valorar positivament com a característiques la sensació de sequedat, la bona adaptació al cos i la comoditat. Així, les calces Stopiu es comercialitzaran abans de l’estiu fruit de l'acord de Goher Tèxtil amb altres empreses especialitzades del sector.


Incontinència urinària, un problema que sí que té solució

La incontinència urinària és un problema molt comú. Segons les dades publicades per l'Associació Europea d'Urologia (EAU, per les sigles en anglès) durant la Urology Week 2021, 1 de cada 5 persones pateix algun tipus d'IU. El 36%, no obstant això, no busca ajuda professional pensant que el problema se solucionarà per si mateix i gairebé un terç de les i els afectats no se sent còmode parlant-ne.

I és que els tabús i les campanyes de màrqueting llançades per solucionar les pèrdues d'orina han “normalitzat” el fet que una dona a certa edat hagi de patir incontinència. “Això provoca que les dones no busquin ajuda professional i hi hagi un infradiagnòstic de l’IU ꟷsenyala Franquetꟷ, fent que, quan les pacients consulten el problema, aquest ja hagi empitjorat i les alternatives terapèutiques siguin més limitades”.

En aquest sentit, és igual d'important desestigmatitzar l'existència de l’IU com fer un diagnòstic precoç i seleccionar el tractament adequat, que pot anar des d'una cosa tan senzilla com fer servir productes de contenció o modificar l'estil de vida, fins a l'estimulació elèctrica temporal, permanent o la cirurgia.

El Dr. Carlos Errando, cap de la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, manifesta la importància de consultar un especialista en Urologia: “Les dones acudeixen al ginecòleg, però no a l'uròleg. Encara que es tracti de pèrdues lleus, la incontinència urinària és una cosa que altera la qualitat de vida i amb un bon diagnòstic es pot tractar i trobar una solució”.


[1]La incontinencia urinaria. J.E Robles. Departamento de Urología. Clínica Universitaria de Navarra. Pamplona. An. Sist. Sanit. Navar. 2006, Vol. 29, Nº 2, mayo-agosto

[2] Estimación de la incidencia de incontinencia urinaria asociada al embarazo y el parto. Agencia de Calidad y Evaluación Sanitarias de Cataluña (AQuAS). Informes de Evaluación de Tecnologías Sanitarias AATRM Núm. 2006/10

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.