Incontinència Urinària

La incontinència urinària no és inevitable. No és ni molt menys un problema residual, encara que es tracti de residus líquids. La incontinència urinària és un trastorn invisible però que pot afectar la quarta part de la població, i a més de la meitat dels majors de 65 anys.

La incontinència urinària no és inevitable

No és ni molt menys un problema residual, encara que es tracti de residus líquids. La incontinència urinària és un trastorn invisible però que pot afectar la quarta part de la població, i a més de la meitat dels majors de 65 anys. Contra el tòpic habitual que només es frena amb bolquers, existeix un ventall de mesures que corregeixen o alleugen el problema. Amb els seus 60 anys d'experiència, la Fundació Puigvert disposa dels últims avançaments i tècniques quirúrgiques per a remeiar bona part de les fuites urinàries.

Per a sobreviure en l'inhòspit i desèrtic planeta Arrakis, un dels escenaris de Dune -l'aclamada novel·la de ciència-ficció de Frank Herbert-, els nadius fremen vesteixen uns destiltrajes que recobreixen tot el cos i recuperen la humitat perduda per l'orina o la suor convertint-la en aigua potable. Des de fa anys, ja fora de la ficció, la NASA i altres agències espacials investiguen en diversos mètodes, alguns ja funcionals si bé encara imperfectes, per a purificar i reciclar les aigües residuals, com l'orina dels astronautes.

En els éssers humans, l'orina normal sol ser un líquid transparent o groguenc que conté un 95% d'aigua, un 2% de sals minerals i un 3% d'urea i àcid úric. Prop de la meitat dels sòlids són urea, el principal producte de degradació del metabolisme de les proteïnes. La resta inclou nitrogen, clorurs, cetosteroides, fòsfor, amoni, creatinina i àcid úric.

La funció de l'aparell urinari, format pels ronyons, els urèters, la bufeta i la uretra, és eliminar les substàncies tòxiques que conté la sang i que no han estat prou netejades en els pulmons. 

En absència de problemes, l'organisme necessita expulsar líquids quatre o cinc vegades al dia; triga una mitjana de 20-30 segons per a completar cada micció. Al dia s'eliminen uns 1,5 litres -540 a l'any-, el contingut de 120-130 banyeres.

La central depuradora

Els ronyons són la central depuradora. Amb forma de mongeta, pesen uns 150 grams cadascun i mesuren aproximadament 12 cm de longitud, 6 d'amplària i 3 de gruix. Malgrat les seves petites dimensions, posseeixen una robusta constitució gràcies al milió de vasos sanguinis i als 20 km de petites canonades destinades a la filtració de l'orina. Gairebé un litre de sang els travessa cada minut -1.700 litres diaris-, les deixalles líquides dels quals es van emmagatzemant en la bufeta, que té una capacitat mitjana de 300 centímetres cúbics  però les terminacions nervioses dels quals. Realment avisen (primera sensació de bufeta plena) al voltant dels 150 ml i de desitjo fort d'orinar entre 350 i 500 ml.

La micció provoca a vegades una agradable esgarrifança o síndrome de convulsió post-micció, reacció, segons sembla, derivada del sistema nerviós simpàtic que controla la funció de la bufeta i l'alliberament de catecolaminas, implicades en la pressió arterial.

Aquesta sensació psicosomàtica d'alleujament pot convertir-se no obstant això en un continu calvari quan per diverses raons patològiques el control normal de les funcions urinàries sofreix algun contratemps. La incontinència urinària és el més freqüent. La pèrdua involuntària d'orina és la tercera malaltia que major pèrdua de qualitat de vida provoca, tan sols per darrere de les patologies mentals i els problemes cardiovasculars greus. 

Segons les dades de l'Observatori Nacional de la Incontinència, afectaria a Espanya a uns sis milions de persones. La seva prevalença varia en funció de l'edat i el sexe: fins al 80% en majors de 85 anys i més habitual en la dona (24%) que en l'home (15,8%). Molta gent pensa que, quan apareix, no hi ha molt a fer; que els esfínters s'han deteriorat irreversiblement i que cal començar a comprar bolquers.

Tipus d'incontinència

No obstant això, l'experiència de la Fundació Puigvert recorda que és un trastorn que, en alguns casos, té solució. “Malgrat afectar un gran nombre de persones, la incontinència està infradiagnosticada. S'estima que un terç de les persones afectades no busquen ajuda professional, perquè pensen que tenir pèrdues a una certa edat és normal, o els fa vergonya parlar d'això”, explica el Dr. Carlos Errando, cap de la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina de la Fundació, que acumula una experiència clínica de tres dècades. Aquest infradiagnóstico, el retard a comunicar la disfunció, fa que el problema vagi empitjorant i que limiti l'abast de les opcions terapèutiques.

Existeixen cinc tipus d'incontinència urinària: la incontinència d'esforç per tancament defectuós de l'esfínter (quan les fuites es produeixen en riure, tossir, esternudar o fer exercici, entre altres circumstàncies), d'urgència (quan la necessitat d'anar al bany és tan intensa que no permet arribar a temps), o la mixta, una combinació de les dues anteriors. Cal afegir la incontinència per sobreeiximent, conseqüència de l'obstrucció urinària, i la derivada d'una fístula, orifici en la comunicació bufeta-vagina. “La bufeta hiperactiva, per exemple, no es relaciona amb un mal tancament de l'esfínter sinó amb la hiperactivitat de l'òrgan, que sofreix espasmes incontrolables”, precisa el doctor Errant. Cita també l'envelliment de les estructures urinàries, els problemes derivats de la hiperplàsia de pròstata o de la cirurgia de pròstata en homes, i les incontinències neurològiques, que afecten tant la bufeta -l'anomenada bufeta neurógena- com a l'esfínter i que poden haver-se del Parkinson, a un ictus, a la compressió medul·lar o a un tumor.

La diferència entre aquests tipus requereix un diagnòstic acurat per a poder seleccionar el tractament més adequat per a cada pacient. La Fundació Puigvert realitza tots els tractaments recolzats per la literatura científica, tant en dones com en homes.

En cas de resignació o descuit, els efectes sobre la qualitat de vida són molt notables. La vida d'un afectat pot quedar segrestada per la incontinència. “El més comú és que perjudiqui la qualitat del somni, perquè s'han d'aixecar a orinar diverses vegades durant la nit, però també pot interferir en la vida sexual i, fins i tot, en l'acompliment del treball, sobretot en aquelles ocupacions que requereixen algun tipus d'esforç físic. A més, no podem perdre de vista el seu efecte sobre l'autoestima per la mala olor, les taques, la necessitat urgent de trobar un bany, etc.”, explica el Dr. Errant.

Vergonya varonil

Si bé en el col·lectiu femení hi ha més sensibilitat i menys vergonya sobre aquest problema, un de cada quatre homes majors de 40 anys sofreix pèrdues d'orina; no obstant això, més de la meitat d'ells ometen la qüestió quan van al metge. “És important consultar a un uròleg perquè estableixi el diagnòstic i seleccioni el millor tractament. En la Fundació Puigvert, per exemple, apliquem cinc tipus diferents de cirurgia per a aquest problema. Molts homes, per exemple, desconeixen l'existència de l'esfínter artificial o d'absorbents masculins i, en el seu lloc, alguns recorren a compreses femenines, paper higiènic o fins i tot els dobles calçotets”, apunta el Dr. Errant.

En la Fundació Puigvert es tracta la incontinència urinària masculina amb tecnologia avançada basada en la implantació dels millors sistemes protètics disponibles, la qual cosa permet fer un vestit a mida per a cada pacient, per a cada grau d'incontinència i per a cada circumstància personal concreta. Des de l'any 1990, per exemple, s'implanta l'esfínter artificial amb una experiència acumulada de més de 500 casos amb seguiment llarg, “la qual cosa ens proporciona un alt mestratge en la selecció de pacients, tècnica quirúrgica i maneig postoperatori”.

Entrenament del sòl pelvià

En les dones, els embarassos i els parts són causa freqüent d'incontinència per mal de les estructures de suport del sistema urinari, que també es deterioren per la menopausa i l'envelliment natural. A vegades apareixen fístules, esquinçaments o orificis entre la bufeta i la vagina, que causen les fuites. Segons un estudi publicat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la incidència d'incontinència atribuïble a l'embaràs és d'un 39%, augmentant fins a un 49% en l'atribuïble al part vaginal.

Davant els parts, el doctor Errant aconsella vivament un remei preventiu i curatiu de la incontinència: la fisioteràpia del sòl pelvià, que ajuda a enfortir la musculatura de la pelvis i, els mecanismes lligamentosos de suport que han pogut relaxar-se després de l'embaràs i el part. En aquestes sessions de rehabilitació les dones entrenen aquesta musculatura i mantenen el to fisiològic de la pelvis. Poden evitar així el pas pel quiròfan. Quan aquesta fisioteràpia del sòl pelvià no basti, es pot recórrer al tractament quirúrgic basat a corregir la resistència del sistema esfinteriano. Una solució comuna consisteix a col·locar una malla de material sintètic que reforça el sistema de tancament de la uretra.

Davant la bufeta hiperactiva, el tractament inicial és farmacològic: medicaments que frenen els espasmes del múscul i disminueixen les contraccions de la bufeta. El doctor Errant esmenta a més les injeccions toxina botulínica en la bufeta que controlen els espasmes, i la neuromodulación, és a dir, la col·locació d'elèctrodes en els nervis que controlen la bufeta, tècnica similar a la dels marcapassos cardíacs. I xifra en 300 les operacions quirúrgiques anuals per a la incontinència que fan en la Fundació i en uns 2.000 pacients atesos també a l'any amb fàrmacs.

Lògicament, i dins d'aquesta teràpia a la mesura que es desenvolupa en la Fundació Puigvert, cal manejar amb habilitat les expectatives de cada pacient. “No és el mateix una senyora de 70 anys que no desitja passar per quiròfan, i a la qual es pot tractar amb fàrmacs o bótox, que una noia jove que després d'un part del qual resulta una certa incontinència vol continuar fent esport i vestint malles; a ella no li val una taxa de curació del 80%”.

En primera línia

Conscients del seu prestigi nacional i europeu, els uròlegs de la Fundació estan en primera línia en recerca i assajos amb fàrmacs i cirurgies per a pal·liar la incontinència. Han participat per exemple en el projecte ‘Stop Incontinència Urinària’, validant una peça íntima femenina amb una estructura tèxtil multicapa de fibra de bambú que permet retenir el fluid. El disseny i desenvolupament d'aquesta peça s'ha emportat entre l'empresa Goher Tèxtil Calella, el centre tecnològic Fitex i la Fundació Puigvert, que ha realitzat l'estudi de validació clínica dels prototips amb pacients reals.

Durant la fase de validació, per l'equip d'Infermeria de la Fundació Puigvert, es va seleccionar una cohort de 20 dones d'entre 40 i 65 anys que patien incontinència urinària d'esforç amb pèrdues lleus. “Pensem que la incontinència urinària afecta a les dones a partir dels 50-65 anys, però la realitat és que es tracta d'una patologia present en tots els grups d'edat, amb varietat en la naturalesa i gravetat dels símptomes”, explica Esther Franquet, directora d'Infermeria de la Fundació Puigvert. Els resultats van indicar que el 95% de les participants de l'estudi va valorar com a bona la capacitat d'absorció i la transpirabilitat, el 90% l'eliminació de la mala olor, i tres de cada quatre van lloar la sensació de sequedat, la bona adaptació al cos i la comoditat.

Solucions a la mesura

Amb més d'un 70% dels ancians institucionalitzats que usen tres o quatre bolquers al dia, producte que suposa a l'any uns 340 milions d'euros a les arques sanitàries públiques espanyoles, qualsevol mesura que redueixi el seu impacte econòmic i ecològic ha d'estimular-se i encoratjar-se. Al Japó, per exemple, des de l'any 2012 ja es venen més bolquers per a ancians que per a bebès. Cal no oblidar les dermatitis, les infeccions o les úlceres per pressió que causa l'ús quotidià dels bolquers. 

En aquesta línia, al doctor Errant li sembla tan important desestigmatizar les vergonyes de la incontinència urinària com realitzar un diagnòstic precoç i seleccionar el tractament adequat, que pot anar des d'una cosa tan senzilla com usar productes de contenció o modificar l'estil de vida, fins a la fisioteràpia, la neuromodulación del nervi sacre, el bótox, alguns fàrmacs o la cirurgia.

I acaba amb una crida a consultar en cas de necessitat amb l'uròleg, l'especialista del sistema urinari. “Les dones acudeixen al ginecòleg, però no a l'uròleg. Encara que es tracti de pèrdues lleus, la incontinència urinària és una cosa que altera la qualitat de vida i amb un bon diagnòstic es pot tractar i trobar una solució”. Amb la superespecialización adquirida en les seves gairebé 60 anys d'experiència, la Unitat que dirigeix Errant és un referent que ofereix totes les solucions disponibles per a un problema que l'envelliment de la població no cessa d'agreujar.

“- Veure-ho viure sense dolor no té preu”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus rutrum eu suscipit erat. In sed sollicitudin enim, quis rutrum urna. Integer sollicitudin aliquet ipsum at viverra. Aenean nulla leo, dignissim vitae orci sit amet, dictum pharetra orci.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus rutrum eu suscipit erat.
Yolanda Tornos
Mare de Santiago, intervingut de patologia genital
Temps de lectura: 15 mins
Leer más

Actualitat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.
La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya premia la Fundació Puigvert per la seva sensibilitat amb el Poble Gitano

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC), que representa 100 associacions federades de tota Catalunya, ha concedit recentment a la Fundació Puigvert el “Premi per la seva sensibilitat i bones pràctiques cap al Poble Gitano”. El guardó va ser recollit per la cap del Gabinet del Gabinet de Direcció de la Fundació Puigvert, Maria Emília […]

El resum de 2024 de la Fundació Puigvert

Mirem enrere per seguir endavant. Hem acomiadat l’any 2024 amb un resum de les fites més destacables. El millor desig pel 2025 és trobar-nos bé i seguir amb el nostre propòsit de guarir la salut i millorar la qualitat de vida de les persones. Feu clic aquí per veure el vídeo resum de 2024> L’any […]

La Fundació Puigvert homenatja els professionals jubilats el 2024 i als que han complert 25 anys a la institució

Professionals de tots els serveis i àmbits de la Fundació Puigvert van acompanyar ahir els companys jubilats aquest any, i als que han complert 25 anys a la institució, en el tradicional i emotiu acte d’homenatge que la Fundació els ofereix per aquestes dates. L’acte va estar presidit per la presidenta del Patronat, Helena Ris, […]

Bones festes i feliç any 2025!

Nadal, temps de donar, rebre i compartir. Que cada estrella ens il·lumini a cuidar millor la salut dels nostres pacients!

Es consolida el prestigi dels serveis d’Urologia i Nefrologia entre els millors d’Espanya segons el Monitor de Reputació Sanitària 2024

La Fundació Puigvert consolida el prestigi dels seus serveis d’Urologia i Nefrologia entre els millors d’Espanya, segons els resultats del Monitor de Reputación Sanitaria 2024  que s’ha fet públic fa pocs dies, en la seva 10a edició. Concretament, dins del rànquing estatal dels serveis clínics amb millor reputació, el Servei d’Urologia d’aquesta institució manté la […]

Tret de sortida al primer programa de formació de la Càtedra Fundació Puigvert de Cirurgia Robòtica Urològica - UAB

La Fundació Puigvert acull aquests dies els alumnes del primer programa de formació de la Càtedra Fundació Puigvert de Cirurgia Robòtica Urològica – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb el qual s’ha donat el tret de sortida operatiu a les activitats d’aquest projecte acadèmic que es va constituir formalment el mes de maig d’aquest 2024. […]

Més de 160 persones participen a la jornada oberta dedicada al càncer de pròstata a la Fundació Puigvert

Més de 160 persones, entre pacients, familiars i altres persones interessades, van participar la darrera setmana a la jornada oberta organitzada a la Fundació Puigvert, sota el títol “Parlem del càncer de pròstata: L'home del 2025”. L’acte es va organitzar amb motiu del Novembre blau, dedicat a la conscienciació sobre aquesta malaltia que afecta 1 […]

Jornada oberta a la Fundació Puigvert: Parlem del càncer de pròstata i com afrontar junts els seus reptes

La Fundació Puigvert acollirà, el proper dimarts 12 de novembre, una jornada informativa, oberta i gratuïta adreçada a homes i al seu entorn afectiu, per a tractar el càncer de pròstata des d’una perspectiva integral i propera. Sota el títol “Parlem del càncer de pròstata: L'home del 2025”, la cita té com a objectiu oferir […]

Arriba el Novembre blau a la Fundació Puigvert: un mes dedicat a la sensibilització sobre el càncer de pròstata i a promoure la salut masculina

Un any més, des de la Fundació Puigvert ens sumem al Novembre Blau, una campanya global que durant aquest mes posa el focus especialment en la sensibilització sobre el càncer de pròstata. A més, també ens alineem amb altres moviments internacionals que durant aquest mateix més també destaquen altres aspectes de la salut masculina, com […]

Minut de silenci a la Fundació Puigvert en memòria de les víctimes de la DANA

A la Fundació Puigvert ens hem sumat avui al minut de silenci convocat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en memòria de les víctimes de la DANA. El nostre més sentit condol i la nostra solidaritat amb els seus familiars i amics i amb totes les persones afectades.  

Presentem la Memòria de Sostenibilitat 2023 de la Fundació Puigvert

Ens complau presentar-vos la Memòria de Sostenibilitat 2023 de la Fundació Puigvert, un document essencial que ens permet fer balanç dels nostres esforços i rendir comptes de les actuacions portades a terme. Aquest any, el fil conductor de la memòria és el compromís d’integrar la responsabilitat social amb la governança i amb la gestió de […]

Èxit rotund del 57è Curs d’Urologia de la Fundació Puigvert amb 634 assistents de 25 països (àlbum de fotos)

Des de la Fundació Puigvert volem donar les gràcies a totes les persones que, fa tot just una setmana, van fer possible la celebració del 57è Curs d’Urologia, en una cita de referència internacional per a l’especialitat, que va tenir lloc a l’Hotel Hilton Diagonal de Barcelona entre els dies 16 i 18 d’octubre. Sota la […]

A la Fundació Puigvert també ens vestim de rosa
El secretari d’Estat de Salut de São Paulo és rebut a la Fundació Puigvert en el marc d’una visita per conèixer centres referents del sistema sanitari català

El secretari d’Estat de Saúde de São Paulo (Brasil), el Dr. Eleuses Vieira de Paiva, ha estat rebut aquests dies a la Fundació Puigvert en el marc d’una visita feta a Catalunya per conèixer els centres referents del sistema sanitari català. En aquest context, el màxim responsable de les polítiques de salut de Sao Paulo […]

La Fundació Puigvert es reacredita amb excel·lència com a centre compromès amb les àrees mediambiental, social i de govern corporatiu

La Fundació Puigvert ha rebut avui, per segon any, el certificat com a centre acreditat per la seva implantació del Model ESG, que determina la correcta relació de la institució amb el seu entorn mediambiental (Environmental), social (Social) i de govern corporatiu (Governance). A l’estudi ESG Rating, que avalua les pràctiques de milers d’empreses en […]