Fundació Puigvert visibilitza el paper del ronyó a les malalties autoimmunes i hemato-oncològiques

04/10/23
  • Líders d'opinió mundials en malalties autoimmunes i càncer hematològic debaten a Barcelona la concurrència d'aquestes patologies i el seu impacte en la funció renal
  • Noves teràpies dirigides contra el càncer hematològic provoquen efectes adversos en el ronyó
  • Fàrmacs onco-hematològics han demostrat ser eficaços per al tractament d'algunes malalties renals autoimmunes

Barcelona, 4 d’octubre de 2023. La malaltia renal concorre amb moltes malalties autoimmunes i hemato-oncològiques. En concret, existeix un grup de malalties autoimmunes renals i algunes autoimmunes sistèmiques que tenen un fort impacte sobre el ronyó. Per exemple, el lupus eritematós sistèmic. El conjunt de totes elles, les autoimmunes renals [1] i les sistèmiques, afecten el glomèrul: són malalties glomerulars. Els avanços en el coneixement de totes elles – la majoria es caracteritzen per ser rares i complexes - han permès desenvolupar nous tractaments, alguns d'ells basats en teràpies oncològiques. Tot i que, d'altra banda, també s'ha observat que alguns fàrmacs per al tractament del càncer estan provocant efectes adversos sobre la funció renal.

En aquest context, de màxima complexitat diagnòstica i terapèutica, es fa patent la necessitat de fer una posada en comú i actualització de coneixements des de les diferents especialitats mèdiques. Amb aquesta finalitat, la Fundació Puigvert, centre de referència nacional i europeu en malalties glomerulars (xarxes XUEC, CSUR i ERKnet), reunirà a Barcelona, del 4 al 6 d'octubre, a més de 200 experts/as mundials en aquestes patologies en el marc del 28è Curs de Nefrologia de la institució. La Dra. Montserrat Díaz Encarnación, directora del curs, coordinadora de la Unitat de Malalties Glomerulars de la Fundació Puigvert i experta internacional afirma que “és fonamental que el maneig d'aquests i aquestes pacients es dugui a terme de manera conjunta des de diferents especialitats, i el propòsit d'aquesta trobada internacional és fer una posada en comú per a reiterar la necessitat d'unir la visió i experiència de diferents camps de la medicina per a abordar aquestes malalties tan complexes des del punt de vista diagnòstic i terapèutic”.

Durant el curs es tractaran qüestions relacionades amb la dificultat per gestionar aquestes malalties degut a llur complexitat i casuística (la majoria són minoritàries), amb el dany multiorgànic que poden produir i, sobretot, amb com gestionar l'impacte que poden tenir sobre la funció renal. Aquesta trobada medicocientífica triennal organitzada pel Servei de Nefrologia de la Fundació s'ha convertit en un referent a nivell estatal, i la present edició contempla la participació d'especialistes en oncologia, hematologia, reumatologia, obstetrícia i medicina interna amb el propòsit d'estudiar i, en la mesura del possible, definir els criteris de l'abordatge multidisciplinari en el diagnòstic i tractament de la malaltia renal quan concorre amb l'autoimmunitat o el càncer.

Ponents estel·lars de referència internacional en malaltia renal autoimmune i hemato-oncològica

Un elenc de pioners/as en malalties glomerulars i onconefrología reconeguts/des internacionalment, tant per les seves aportacions clíniques com per la seva tasca divulgadora, comparteixen els últims avanços en el diagnòstic i tractament d'aquestes patologies.

Nefritis lúpica i vasculitis ANCA, malalties autoimmunes sistèmiques

Des del Addenbrooke's Hospital de Cambridge, el Regne Unit, el Dr. David Jayne, Director del Servei de Vasculitis i Lupus, revisa els coneixements actuals sobre nefritis lúpica - el lupus amb afectació renal, que a més de produir dolor en les articulacions, lesions cutànies o reactivitat al sol, pot portar a la insuficiència renal -, i planteja l'abordatge d'aquesta malaltia quan no respon al tractament. Jayne és, a més, expert en vasculitis ANCA, una malaltia rara i potencialment greu, també autoimmune i sistèmica, que sovint es manifesta en pèrdua de pes, dificultat per a respirar, sagnat pel nas i problemes oculars. Presideix la Societat Europea de Vasculitis (EUVAS), i participa en la taula rodona organitzada en el 28è Curs de Nefrologia sobre aquesta patologia. D'altra banda, el Dr. Hans Joachim Anders, internista i nefròleg, Cap de la Unitat de Nefrologia de l'Hospital Universitari LMU de Munich (Alemanya), és l'homòleg alemany de la Dra. Montserrat Díaz en l'estudi de la inflamació i la generació de dany renal. El Dr. Anders, per la seva tasca investigadora, va rebre en 2028 el premi “Outstanding Basic Science Contributions to Nephrology award” de l'Associació Renal Europea (ERA).

Síndrome Hemolítica Urèmica i embaràs

Com a convidat del Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (Lausanne, Suïssa), el Dr. Fadi Fakhouri, Director del Servei de Nefrologia, comparteix novetats sobre la Microangiopatia Trombòtica (MAT), un grup divers de malalties que provoquen anèmia i problemes en la microcirculació sanguínia, afectant majoritàriament el ronyó, entre altres òrgans. Entre aquestes patologies es troba la Síndrome Hemolítica Urèmica o SHU. El Dr. Fakhouri és mundialment conegut per les seves publicacions sobre la SHU i la seva relació amb l'embaràs. Se'l considera líder d'opinió en malalties inflamatòries i autoimmunes, concretament del sistema del complement, una cascada d'enzims que forma part del sistema immunitari i l'alteració del qual produeix l'atac de cèl·lules pròpies.

Fisiopatologia de les malalties glomerulars

D'àmbit nacional, però reconegut internacionalment, el Dr. Manuel Praga, Director del Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre (Madrid), és l'investigador clínic que ha col·locat l’Estat espanyol en el mapa internacional de malalties glomerulars. Els seus estudis observacionals han contribuït a comprendre la fisiopatologia de les malalties glomerulars.

Onconefrologia, una subespecialitat per a un grup poblacional creixent

La Dra. Fabiola Alonso, nefròloga en l'H. O. Verge de la Macarena (Sevilla), va ser pionera a l’Estat espanyol en la formació d'una unitat específica de onconefrologia i una de les impulsores i actual Secretària del Grup Espanyol de Onconefrologia de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN). Segons la pròpia organització, la Onconefrologia és una àrea de la nefrologia que està creixent ràpidament, a causa de l'augment de consultes relacionades amb malaltia renal en pacients amb càncer, durant els últims 15 anys. Durant el 28è Curs de Nefrologia, la Dra. Alonso comparteix la seva experiència i repassa l'evidència actual sobre l'afectació renal que originen o poden originar les noves teràpies oncològiques. En aquesta línia, la Dra. Georgia Anguera, oncòloga especialitzada en tumors de la via urinària, també responsable dels assajos clínics amb nous fàrmacs que es realitzen en el Servei d'Oncologia de l'Hospital Sant Pau, exposa els últims avanços en el seu camp durant els darrers anys, així com els nous reptes que estan per arribar.

Herència renal i consell reproductiu

Recentment, l'Associació Renal Europea (ERA) va nominar la Dra. Roser Torra nova Presidenta electa 2024-2027, la primera dona nefròloga a liderar una de les majors societats medicocientífiques d'aquesta especialitat en el món. És experta en malalties renals hereditàries i, a la Fundació Puigvert, és Cap de la secció de Nefrologia Clínica i coordina la Unitat de Malalties Renals Minoritàries. També coordina a la Fundació diverses xarxes de recerca en malalties minoritàries, com la ERKnet a nivell europeu i les XUEC a nivell autonòmic, el grup de Malalties Renals Hereditàries de la Societat Espanyola de Nefrologia (SEN) i de la catalana (SCN), i és investigadora del Grup de Nefrologia de la Fundació en l'Institut de Recerca IIB Sant Pau. Treballa en el diagnòstic precoç d'aquestes malalties i els seus desafiaments, promovent l'estudi i la incorporació de noves eines basades en la intel·ligència artificial (IA) amb aquesta finalitat. Participa a la taula rodona sobre “Embaràs i genètica”, en la qual es debatran els temes que relacionen la malaltia renal i l'embaràs i/o el desig gestacional..


[1] No totes les malalties autoimmunes són glomerulars

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.