Fundació Puigvert impulsa un programa de vacunació contra el VPH per a nens a partir de 12 anys, joves i adults

12/09/22
  • La Fundació Puigvert, amb la col·laboració de l'Institut #SaludsinBulos, publica el decàleg de la vacuna contra el VPH per a homes
  • El programa de vacunació per a preadolescents i joves inclou una revisió andrològica i l'administració en 3 dosi contra el virus del VPH en nens, joves i homes adults
  • Experts de la Fundació Puigvert aconsellen la vacunació dels nens abans de l'inici de les relacions sexuals encara que no existeix un límit d'edat per a tallar la cadena de transmissió
  • Sota el lema “És cosa d'homes”, la Fundació Puigvert ha llançat aquest mes de setembre una campanya per a promocionar la salut urogenital, sexual i reproductiva de l'home en totes les etapes de la vida i revalidar el seu lideratge com a centre especialitzat en salut masculina

Barcelona, 12 de setembre 2022.- Coincidint amb la posada en marxa del programa de vacunació contra el VPH en 5 comunitats autònomes espanyoles [1] a nens (homes) que durant l'any escolar 2022-2023 cursaran 6è de primària, la Fundació Puigvert, hospital monogràfic en urologia, andrologia, nefrologia i medicina reproductiva, llança un programa de conscienciació de vacunació contra el VPH amb la col·laboració de l'Institut #SaludsinBulos, organització dedicada a lluitar contra les informacions falses de salut. Aquest programa va dirigit a nens a partir de 12 anys o més que queden exclosos (per edat) del calendari subjecte a finançament públic. En concret, el CatSalut ha anunciat avui l'actualització del calendari de vacunacions sistemàtiques a Catalunya incorporant la vacuna contra el VPH per a nois.

El 2008 la vacuna es va incloure en el calendari de vacunacions del Sistema Nacional de Salut per a noies preadolescents, però segons apunta el Dr. Alvaro Vives, "L'ideal seria vacunar als nois també abans de la primera relació sexual perquè és el virus més estès en el món i afecta a un 80% de la població sexualment activa”.

Decàleg contra la vacuna VPH per a homes

Un dels continguts del programa ha estat l'elaboració d'un decàleg de mites sobre la vacunació del papil·loma en homes, en particular en nens, amb la col·laboració de l'Institut #SaludSinBulos. En aquest decàleg, es desmunten algunes de les falses creences sobre l’VPH en homes, que originen que hi hagi menys conscienciació sobre la salut sexual en l'home que en la dona, com per exemple que els homes no han de vacunar-se contra aquesta infecció, creença absolutament errònia.

El programa de vacunació impulsat per la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de la Fundació Puigvert, dirigida per l’andròleg expert en ITS el Dr. Alvaro Vives, consta d'una revisió andrològica bàsica i l'administració de les 3 dosis establertes (0-2-6 mesos). Els qui optin per immunitzar als seus fills a partir de 12 anys, joves o homes adults que decideixin vacunar-se hauran d'assumir el cost directament. 

Èxit del 100% de la vacuna en homes

“La vacuna contra l’VPH és efectiva en el 100% de casos” segons el Dr. Vives i, prossegueix, “totes les dades de les quals disposem posen de manifest la necessitat de vacunar als homes igual que a les dones”. Aquesta és l'única vacuna que ha demostrat protecció contra el desenvolupament de determinats tipus de càncer en tots dos sexes.

En concret, la majoria dels càncers de l'àrea anus genital en l'home (90% càncer d'anus i 40% càncer de penis) i un 70% dels càncers de cavitat oral i faringe en tots dos sexes es deuen a una infecció persistent del VPH. Per tant, el mite que el VPH és “cosa de noies” és totalment erroni perquè afecta tots dos sexes i és la infecció de transmissió sexual més comuna, podent contreure-la i transmetre-la tant homes com dones.

La desinformació “és una de les principals barreres en la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties de transmissió sexual”, explica Carlos Mateos, coordinador de l'Institut #SaludsinBulos. En el cas dels adolescents, “en general, no consulten organismes oficials ni mitjans de comunicació, ni tan sols a professionals sanitaris. La seva principal font d'informació són les xarxes socials, que estan plenes de falsedats sobre sexualitat. Per això aquesta campanya és tan necessària”, afegeix.

Encara que s'aconsella la vacunació dels nens per a tallar la cadena de transmissió i abans de l'inici de les relacions sexuals, el Dr. Vives alerta que “no hauríem de desatendre als joves i homes adults perquè el virus no crea immunitat”.

Finalment, l'expert recomana administrar la vacuna a tots els grups de risc: persones immunodeprimides, homes homosexuals i persones amb VIH.

Aquest programa de vacunació, que es consolidarà com un servei assistencial més de la Unitat d’ITS del Servei d'Andrologia, és una acció emmarcada en la campanya “És cosa d'homes” que la Fundació Puigvert ha llançat per a promocionar la salut sexual i reproductiva masculina durant totes les etapes de la vida.

En aquest sentit, a més de la vacunació, la campanya “És cosa d'homes” pretén reforçar la conscienciació i augmentar les mesures de prevenció i protecció contra les infeccions de transmissió sexual (ITS). L'evolució de les ITS a Espanya va créixer un 1000% el 2019, segons dades extretes de l'informe elaborat per l'Observatori Bloom.

Dades d'interès sobre el VPH

  1. L'edat d'inici de la primera relació sexual ha descendit a Catalunya i se situa en 13,8 anys, segons un estudi realitzat per l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC)
  2. La precocitat sexual i el nombre de parelles sexuals són els dos factors associats a major risc d'infecció.
  3. El consum de tabac, que molts adolescents inicien a partir dels 15-17 anys, també augmenta el risc de lesions de VPH persistents.
  4. La infecció no sempre provoca símptomes. Es pot ser portador i contagiar-la sense saber-ho.
  5. El VPH es pot transmetre també a través de relacions sexuals orals o un altre tipus de contacte directe amb la zona genital o anal.

[1] A 7 de setembre 2022 aquestes són les comunitats autònomes que han aprovat la inclusió de la vacuna contra el VPH en la cartera de serveis públics per a homes de 12 anys: Catalunya, Illes Balears, Navarra, València i Galícia

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.