Fins al 40% dels trasplantaments renals de la Fundació Puigvert procedeixen d'un donant viu

06/06/21
 • La mitjana de trasplantaments renals de donant viu en els centres sanitaris espanyols no aconsegueix el 15%.
 • La Fundació Puigvert va ser pionera en 2002 a Espanya a implementar el programa de donant viu, que ofereix uns millors resultats que el de cadàver, tant en supervivència de pacient com d'empelt.
 • Al voltant del 70% dels trasplantaments de ronyó de donant viu de la Fundació es realitzen mitjançant cirurgia robòtica, que minimitza les complicacions i facilita la recuperació del pacient.

Barcelona, 6 juny de 2021.- Fins al 40% dels trasplantaments renals de la Fundació Puigvert procedeix d'un donant viu, segons dades de 2019, abans de l'inici de la pandèmia de COVID-19, que va comportar una reducció temporal però dràstica en el nombre de trasplantaments. En el seu context, és xifra és molt elevada ja que la mitjana de donació renal de viu en els centres sanitaris espanyols no aconsegueix el 15%.

El trasplantament renal amb empelt de donant viu presenta múltiples avantatges clínics i immunològiques que aporten millors resultats que el trasplantament de cadàver, tant en supervivència de pacient com d'empelt. “Els ronyons de donant viu són de persones sanes, i no han sofert tècniques agressives per a l'extracció, ni períodes llargs de preservació de l'òrgan, que afecten negativament la seva funció”, afirma el Dr. Alberto Breda, Cap de la Unitat de Cirurgia de Trasplantament renal de la Fundació Puigvert.

Pionera en la implementació d'un programa de donant viu

La Fundació Puigvert va ser pionera a Espanya, en 2002, en la promoció de la donació renal de donant viu. “A la fi dels 2000 es va arribar a una situació on el trasplantament renal de donant cadàver era insuficient, tant per la disminució en el nombre de donants procedents d'accidents com pel major nombre de pacients candidats a rebre un trasplantament. El trasplantament de donant viu es duia a terme de manera anecdòtica, la majoria limitats a la població pediàtrica”, explica la doctora Carme Facundo, cap de la Unitat de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert.

A aquest factor cal sumar-li una disminució en el nombre de donants cadavèrics joves, obtenint-se òrgans d'edat cada vegada més avançada i incrementant la dificultat per a trasplantar a receptors joves. “Tot això va comportar que la llista d'espera per a aquelles persones que necessitaven un trasplantament de ronyó fos cada vegada major”.

Així, de la mà del doctor Lluís Guirado, actual director del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert, i de la Dra. Facundo es va implementar un programa pioner de donant viu al nostre país per a promoure aquest tipus de donacions: entre amics, entre parelles, entre familiars i fins i tot procedents de persones altruistes. La Dra. Facundo recorda que es va començar a preguntar a les persones que estaven en llista d'espera per a trasplantament de ronyó de cadàver si tenien algun familiar que els pogués donar l'òrgan en vida. També es va realitzar la mateixa pregunta als pacients que estaven pendents de començar la diàlisi, a fi de poder evitar aquest tractament.

El 70% de trasplantaments renals de donant viu amb cirurgia robòtica

Actualment, al voltant del 70% dels trasplantaments de ronyó de donant viu de la Fundació Puigvert es realitzen amb cirurgia robòtica. Segons el doctor Alberto Breda, l'ús de la tècnica robòtica comporta nombrosos avantatges per al pacient, ja que minimitza les complicacions, comporta un menor dolor postoperatori i afavoreix la seva recuperació.

L'especialista assenyala que en un futur pròxim es realitzaran molts més trasplantaments renals amb cirurgia robòtica, ja que professionals de centres de tota Espanya s'estan formant en aquest àmbit. De fet, la Fundació Puigvert i, en concret, el Dr. Alberto Breda ha acollit a professionals de diferents hospitals europeus i impulsat, en 2017 la constitució de la European Association of Urology Robotic Urology Section (ERUS), que ja ha dut a terme unes 400 intervencions d'aquestes característiques.

 • 2004: Primer trasplantament entre persones que no són familiars a Espanya.
 • 2009: Primer trasplantament renal per via laparoscòpica en el món.
 • 2010: Primera extracció de ronyó de donant viu amb el robot Da Vinci a Espanya.
 • 2011: Primera cadena de trasplantament renal de donant viu a Espanya, amb la participació d'un “bon samarità”.
 • 2011: Segon trasplantament renal croat de donant viu a Espanya.
 • 2013: Primer trasplantament de donant viu amb un ronyó incompatible, per la tècnica de inmunoadsorción.
 • 2015: Primer trasplantament renal complet amb cirurgia robòtica a Espanya.
 • 2018: Primer trasplantament renal croat internacional del sud d'Europa.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.