1 de cada 3 persones amb incontinència urinària no està diagnosticada

20/06/22
  • Comença la Setmana Mundial de la Continència (#WCW2022), iniciativa global que busca conscienciar sobre els problemes de la bufeta, l'intestí i el dolor pelvià crònic
  • En aquest marc, la Fundació Puigvert presenta una nova edició del seu programa educatiu i de divulgació mèdica ‘Aula del Pacient’, que arrenca amb un vídeo sobre la incontinència urinària femenina
  • La incontinència urinària és un problema que afecta més de 6 milions de persones a Espanya, afecta a tots els grups d'edat i presenta una àmplia varietat de tipologies segons la naturalesa i gravetat dels símptomes

Barcelona, 20 de juny de 2022.- La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals, s'adhereix a la Setmana Mundial de la Continència (#WCW2022) i llança la nova edició del seu programa educatiu ‘Aula del Paciente’ amb un vídeo sobre la incontinència urinària (IU) femenina, un problema que afecta fins al 40% [1] de les dones a Espanya.

La Setmana Mundial de la Incontinència és una iniciativa anual de la Federació Mundial d'Incontinència i Problemes Pelvians (WFIPP, per les seves sigles en anglès), amb el suport de la Societat Internacional de Continència (ICS) i l'Associació Europea d'Urologia (EAU). El lema d'aquesta edició és la cura sostenible de la incontinència.

Segons dades de l'Observatori Nacional de la Incontinència (ONI), la incontinència urinària afecta a més de sis milions de persones a Espanya. És un problema molt comú que “està present en tots els grups d'edat ꟷaclara el Dr. Carlos Errando, cap de la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvertꟷ, però la seva incidència varia en funció de l'edat i el sexe, influint directament en la naturalesa i gravetat dels símptomes”.

Malgrat afectar un gran nombre de persones, la incontinència urinària està infradiagnosticada. Segons dades publicades per l'Associació Europea d'Urologia (EAU, per les seves sigles en anglès) durant la Urology Week 2021, el 36% de les persones que sofreixen IU no consulta amb l'especialista pensant que és normal o que el problema se solucionarà per si sol i una de cada 3 persones afectades no se sent còmoda parlant d'això. El Dr. Errando explica que “aquesta normalització de la incontinència, però envoltada de tabús i estigmes, fa que existeixi un infradiagnòstic i que, quan les i els pacients acudeixen a l'especialista, la seva situació de partida hagi empitjorat i, en conseqüència, els tractaments siguin més invasius”.

Prevenció per a una societat cada vegada més envellida

Actualment, la incontinència urinària afecta entorn del 20-25% de les persones majors de 65 anys[2] i és més freqüent en dones (2-3 dones per cada home), però la xifra s'iguala a l'edat de 80 anys, sobretot entre els qui viuen en residències. Així, amb la quantitat d'adults majors institucionalitzats usant tres o quatre bolquers al dia, aquest és un dels productes que més despesa suposa per a la sanitat pública espanyola.

Amb una població cada vegada més envellida, l'impacte de la incontinència urinària en la societat i en els sistemes de salut anirà en augment. “Amb l'envelliment de la població, la incontinència urinària serà un problema de salut i de costos directes al sistema de, cada vegada, major rellevància”, assegura el Dr. Errando.

La cura sostenible de la incontinència

Davant aquest escenari, el lema de la present edició de la Setmana Mundial de la Continència és la cura sostenible de la incontinència. L'objectiu? Aconseguir que el diagnòstic i tractament de la IU satisfaci les necessitats actuals sense comprometre el benestar dels i les pacients en el futur alhora que cuidem del medi ambient.

Conscients de la importància d'aquesta patologia i de la necessitat d'introduir millores en el diagnòstic i tractament per a millorar la qualitat de vida d'aquests i aquestes pacients, la Fundació Puigvert va participar, recentment, en l'estudi de validació clínica d'una peça íntima femenina, unes calces, destinada a la IU d'esforç, desenvolupades per l'empresa industrial tèxtil de Goher Tèxtil Calella i el centre tecnològic Fitex. “Qualsevol iniciativa (i si és sostenible millor, per descomptat) que suposi una millora en la vida de les i els pacients amb incontinència urinària és beneficiosa, però no hem d'oblidar que el més important davant qualsevol possible cas és visitar a l'uròleg, conclou el Dr. Carlos Errando.


[1] La incontinencia urinaria. J.E Robles. Departamento de Urología. Clínica Universitaria de Navarra. Pamplona. An. Sist. Sanit. Navar. 2006, Vol. 29, Nº 2, maig- agost.

[2] Guía de buena práctica clínica en Geriatría. Incontinencia urinaria. Sociedad Española de Geriatría y Gerontología.