“Es cosa de hombres”, la campanya de la Fundació Puigvert per a promoure la salut sexual masculina

05/09/22
  • Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Sexual (4/9) i, durant tot el mes de setembre, la Fundació Puigvert impulsa la campanya “La prevención de las ITS también es cosa de hombres".
  • Creada per @PutosModernos, la iniciativa vol sensibilitzar sobre la importància de la salut urogenital, sexual i reproductiva dels homes durant totes les etapes de la vida.
  • Les Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) constitueixen un problema important de salut pública, tant per la seva alta incidència com per les seves complicacions i seqüeles, si no es realitza un diagnòstic i tractament precoç.
  • El servei d'Andrologia de la Fundació Puigvert és un dels que enregistra major volum d'activitat assistencial especialitzada en salut sexual i reproductiva de l'home a Espanya.

Barcelona, 5 de setembre de 2022.-El 4 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Salut Sexual, una iniciativa promoguda per l'Associació Mundial per a la Salut Sexual (WAS) des de l'any 2010[1]. Amb aquest pretext, la Fundació Puigvert, hospital monogràfic en urologia, andrologia, nefrologia i medicina reproductiva, impulsa la campanya La prevención de las ITS también es cosa de hombres”, signada pel col·lectiu creatiu @PutosModernos, per conscienciar i sensibilitzar sobre la importància de la salut sexual i reproductiva dels homes durant totes les etapes de la vida.

Segons Joan Alvares, Director Creatiu de @PutosModernos, la campanya agafa interessos tòpicament masculins com el futbol, el bricolatge, el motor o la tecnologia, etc. per a canviar de nom el membre viril de mil formes ridícules i parodiar un altre tòpic tan absurd com real: a molts homes encara els costa anar al metge perquè els revisin “el tema”. De fet, nosaltres mateixos fent la campanya hem après el que era un andròleg; això és com si a una dona adulta li haguessis d'explicar que és un ginecòleg. Resulta graciós, i alhora preocupant”.

Per la seva part, el Cap de la Unitat de les ITS de la Fundació Puigvert, Dr. Álvaro Vives, afirma que l'increment progressiu i significatiu de les ITS es deu a l'augment de les pràctiques de risc i del nombre de parelles sexuals, afavorit per l'ús d'aplicacions i a molts altres factors. En aquest context, és important continuar insistint amb campanyes de conscienciació per a sensibilitzar a tots, joves i adults, de la necessitat de prendre mesures preventives i realitzar-se revisions mèdiques periòdiques, ja que, un 50% de les ITS, no presenta símptomes evidents”, conclou.

Situació actual de les ITS en homes a Espanya

Segons l'informe presentat recentment (juny 2022) per l'Observatori de Salut Femenina impulsat per Bloom, la plataforma digital de salut femenina integral, amb el suport de Dexeus Dona i Fundació Puigvert, l'evolució de les ITS a Espanya ha anat creixent fins a arribar al seu punt màxim de contagis en 2019 quan es van registrar almenys 16.304 casos, suposant un increment del 1.073% respecte a 2012.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recollia l'any 2020 un total de 374 milions de persones amb sífilis, limfogranuloma, clamídia o gonorrea. El principal problema és que la majoria, en estats inicials, són asimptomàtiques. Per part seva, l'últim informe del Ministeri de Sanitat confirma, així mateix, aquest increment global al nostre país.

En concret, i durant 2019, es van diagnosticar 23.052 infeccions en homes (34% clamídia, 43% de gonorrea, 21% en sífilis i 2% de limfogranuloma). Els homes són els més afectats per aquestes infeccions en els últims anys i gran part de l'augment es produeix principalment en els homes que tenen sexe amb homes.

Els viatges, l'intercanvi de parelles sexuals i altres factors propicien que molts patògens que estan en altres països s'estenguin a la resta del món. La verola del mico és un exemple. Procedent d'Àfrica Occidental, en tot just tres mesos, ha multiplicat els seus casos per tot el món. Fa 15 dies, l'OMS va notificar més de 35.000 contagis en un total de 92 països.

Centre pioner en el desenvolupament de l'Andrologia

La Fundació Puigvert disposa d'un Servei d'Andrologia, creat en 1970, pioner de l'especialitat a Espanya i en el món, que ha contribuït de manera activa al desenvolupament d'aquesta subespecialitat de la Urologia. Amb una avançada visió integrativa i multidisciplinària de la salut sexual i reproductiva de l'home, ha mantingut sempre una vocació docent i investigadora, destacant les aportacions en el tractament de les disfuncions sexuals, l'implant de les primeres pròtesis de penis, la microcirurgia de la via seminal, els estudis avançats per al diagnòstic de les alteracions meiòtiques i genètiques causants d'infertilitat masculina, les tècniques de diagnòstic per la imatge i les recerques endocrinològiques en les patologies causants de disfunció testicular.

Actualment, la Fundació Puigvert és un dels centres sanitaris d'Europa amb major volum d'activitat assistencial especialitzada en salut sexual i reproductiva de l'home. Tots els nostres equips mèdic-assistencials, des de les i els facultatius estan supraespecializats per la nostra condició de centre monogràfic i per una experiència de més de 60 anys”, apunta el Director Corporatiu, Roger Abad.

En un any, els Serveis d'Andrologia i Urologia han sumat més de 29.000 pacients homes visitats i tractats mèdicament i/o quirúrgica. La gran majoria han acudit a la consulta davant un problema i, rares vegades, a manera de prevenció o revisió mèdica. Així, aquesta campanya pretén revertir aquesta situació cap a la via de la prevenció i ser una eina més d'educació per a la salut. En relació amb aquesta qüestió, i coincidint amb el llançament de la campanya “La prevención de las ITS también es cosa de hombres” i l'efemèride internacional dedicada a la Salut Sexual, l’andròleg i Cap de la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de la Fundació Puigvert, Dr. Álvaro Vives, apunta que entre els més joves, és imprescindible llançar campanyes educatives i de sensibilització sobre la importància de realitzar controls o revisions mèdiques de les ITS per a prevenir malalties que puguin comprometre la salut d'aquests nois en el futur”.


[1] La finalitat del Dia Mundial sobre la Salut Sexual és conscienciar la població sobre la promoció dels drets sexuals, la diversitat sexual, així com la salut sexual i reproductiva d'una manera plaent, sense discriminació o riscos.

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.