Dra. Anna Bujons, Uropediatra: “L'enuresi infantil pot ser símptoma d'una malaltia urològica

25/05/21
  • Més de 500.000 a Espanya niñ@s sofreixen enuresi, el 16% dels nens de 5 anys, el 10% dels de 6 anys i el 7,5% dels de 10 anys d'edat1
  • Molt(e)s nen(e)s amb enuresi no estan diagnosticats ni tractats per un/a especialista en urologia
  • Un diagnòstic precoç i un tractament adequat és important per a minimitzar l'impacte en l'autoestima i el benestar emocional dels nens

Barcelona, 25 de maig de 2021.- Avui se celebra el Dia Mundial de l'Enuresi, una patologia que afecta més de 500.000 niñ@s a Espanya. L'enuresi és l'eliminació nocturna i involuntària d'orina que ocorre a una edat en la qual el nen hauria de tenir un control voluntari de la micció. No obstant això, “si no es tracta, no sempre es resol per si mateixa” apunta la Dra. Anna Bujons, cap de la Unitat d'UroPediatria de la Fundació Puigvert, i afegeix “podent arribar a l'adolescència o l'edat adulta amb implicacions encara més greus”.

Per això, indica la Dra. Bujons “la valoració física pel pediatre o uròleg és fonamental per a la detecció de possibles malalties del sistema genitourinari com a espina bífida o disfuncions miccionals”. També s'ha comprovat que existeix una estreta relació amb altres patologies, com a restrenyiment, trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i síndrome d'apnea obstructiva del somni (SAOS)[1]”.

Per tot això, expressa la Dra. Bujons “l'enuresi nocturna ha de considerar-se  un problema important de salut, possiblement, infra diagnosticat i, per tant, infra tractat i un diagnòstic precoç i tractament poden ajudar aquests nens a millorar la seva qualitat de vida”. Un estudi de l'Associació del Genoma en l'Enuresi  (GWAS en les seves sigles angleses) indica a més que “el risc d'orinar-se en el llit és entre 5 i 7 vegades major entre els nens amb un pare enurètic i aproximadament 11 vegades més si tots dos pares van mullar el llit”[2]. És a dir, l'enuresi també pot ser de causa hereditària.

Un diagnòstic precoç i un tractament adequat és important per a minimitzar l'impacte en l'autoestima i el benestar emocional dels nens i no s'ha de posposar pensant que el problema es resoldrà amb el temps. Els tractaments actuals milloren o curen la majoria dels casos”, puntualitza la Dra. Bujons.

La Dra. Anna Bujons, Cap de la Unitat de UroPediatria de la Fundació Puigvert.


[1] Enuresi nocturna primària infantil, segur que la manegem bé? Dra. Isabel Lostal

[2] The Lancet Child & Adolescent Health. Volume 5, Issue 3, March 2021, Pages 201-209. Jane HChristensenPhD y otros

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.