Barcelona esdevé la capital mundial de la cirurgia robòtica
- 6 hospitals catalans participen en la trobada realitzant cirurgies robòtiques en directe: Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Vall d'Hebron, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital Parc de Salut Mar i la Fundació Puigvert
- Es duran a terme 38 cirurgies robòtiques en directe (exemples)
- El Dr. Alberto Breda, President de l’ERUS (Societat Europea de Cirurgia Robòtica, por les seves sigles en anglès) i Cap de la Unitat de Cirurgia Oncològica de la Fundació Puigvert ha liderat una trobada internacional, que reunirà a Barcelona al voltant de 800 cirurgians urològics
Barcelona, 24 d'octubre de 2022.-Barcelona es convertirà a partir del proper 26 d'octubre i fins al 28 del mateix mes en la capital mundial de cirurgia robòtica aplicada a la urologia. Serà en el marc de la celebració del 19è congrés de l’ERUS (secció de cirurgia robòtica de la Societat Europea d'Urologia, per les seves sigles en anglès). Més de 800 cirurgians de tot el món es donaran cita en aquesta trobada, que reunirà els millors especialistes per a conjugar tecnologia, innovació i ciència al servei de la urologia.
Aquesta edició 2022 (#ERUS2022) estableix un canvi de paradigma radical en el calendari d'aquestes trobades científiques, atorgant el protagonisme a la cirurgia en directe (es preveuen al voltant de 38 cirurgies) també diversificant el programa per a incloure, a més de la cirurgia oncològica, les cirurgies reconstructives, els reimplants, la cirurgia pediàtrica, entre altres procediments, propis de l'especialitat i on la cirurgia robòtica té el seu major camp d'aplicació, la Urologia.
Aquest gir conceptual implicarà, per tant, una reducció de l'espai dedicat a la comunicació científica i a les presentacions orals. El president de la ERUS, Dr. Alberto Breda, insisteix en els avantatges formatius de les demostracions en viu: “la part més interessant són les demostracions en viu, on s'aprenen, a més de les tècniques que puguin observar-se, intangibles més valuosos com els criteris d'actuació, la gestió de complicacions i la presa de decisions, ja que es fa un acompanyament al cirurgià des de la pantalla. Fins i tot des d'altres parts del món, estarem acompanyant a cirurgians transoceànics online”.
Per a dur a terme aquest programa “en viu”, el Dr. Alberto Breda, adscrit a la Fundació Puigvert però actuant en qualitat de President de l’ERUS, ha impulsat la participació dels principals hospitals públics de la ciutat que disposen de sistemes robòtics propis i que destaquen, de la mateixa manera, per l'excel·lència clínica dels seus Serveis d'Urologia:
Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Vall d’Hebron, Hospital de Bellvitge, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital Parc de Salut Mar i la pròpia Fundació Puigvert, tots ells centres hospitalaris de referència situats a la ciutat comtal. Només a Barcelona hi ha 16 robots DaVinci i 2 HUGO™, aquests últims incorporats aquest mateix any 2022.
Actualment, la cirurgia robòtica només s'aplica en un 3% dels procediments a nivell mundial encara que ha demostrat reduir el risc de complicacions durant les intervencions i escurça el temps de recuperació dels pacients. És per això, que la cirurgia robòtica ha irromput en l'àmbit de la Urologia de manera indubtable i, a partir d'ara, serà una realitat imparable. Segons el president de la societat organitzadora, Dr. Alberto Breda, “pretenem que aquesta edició es recordi com una exposició universal de la cirurgia robòtica i les seves aplicacions, tant a nivell d'agenda i de programació com en desplegament tecnològic. Sens dubte, la innovació ve acompanyada de tecnologia d'avantguarda aplicada a la cirurgia, però també al desenvolupament de sistemes de realitat augmentada i intel·ligència artificial per a fer l’anàlisi de dades i futures recerques”. Una altra qüestió fonamental des del punt de vista clínic, apunta, és “la necessitat d'avançar en l'aplicació de la cirurgia robòtica com a primera opció per la quantitat d'avantatges que ofereix als pacients: disminució del sagnat, del dolor postoperatori i dels dies d'hospitalització. I aquest, sens dubte, és el nostre objectiu principal”.
Fundació Puigvert, un referent "robòtik" de la Urologia a Espanya i al món
Des de la seva constitució en 1961, la Fundació Puigvert ha aconseguit un reconeixement a nivell nacional i internacional, convertint-se en l'hospital que, globalment, registra el major volum d'activitat clínica, docent i investigadora en Urologia del nostre país.
Actualment, la Fundació Puigvert, hospital monogràfic de referència en Urologia i Nefrologia, disposa dels dos sistemes robòtics més avançats del mercat, Da Vinci i HUGO, i ha estat el centre pioner a realitzar els primers procediments quirúrgics robòtics de major complexitat del país i d'Europa amb tots dos sistemes: prostatectomia, nefrectomia i cistectomia.
Primer, en 2005 amb l'adquisició del primer robot Da Vinci i, aquest mateix any, al febrer de 2022, amb el nou robot HUGO™ Ras. D'aquí la seva condició de centre pioner en cirurgia robòtica unit a l'excel·lència clínica del seu equip mèdic i quirúrgic. En conjunt, aquests atributs atorguen a la Fundació Puigvert una posició d'indiscutible lideratge com a centre de referència, pioner a nivell nacional i internacional, en el camp de la Urologia sent protagonista de la història de la cirurgia robòtica havent realitzat primers casos de cirurgies robòtiques d'alta complexitat.
Com a conseqüència, i en el marc d'aquest esdeveniment internacional, amb la representació i el reconeixement clínic i científic del Dr. Alberto Breda, cap de la Unitat d'Urologia Oncològica, la Fundació Puigvert participarà com un centre més dels 6 integrants i liderarà la trobada aportant l'entusiasme, esperit de col·laboració i aprenentatge actiu de tot el seu equip directiu, mèdic i assistencial.
Fites de la cirurgia robòtica a la Fundació Puigvert
Biografia: Dr. Alberto Breda
President de la Secció de Cirurgia Robòtica de la Societat Europea d’Urologia (ERUS-EAU).
Cap de la Unitat d’Urologia Oncològica i cap de l’Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert.
És especialista en Urologia Oncològica, cirurgia laparoscòpica i robòtica, crioteràpia en tumor de pròstata i ureteroscòpia flexible en la litiasi renal i tumors de via urinària. Pioner en tècniques quirúrgiques mínimament invasives tant de ronyó com de pròstata.
● En 2010 va ser el primer cirurgià que va realitzar a Espanya una extracció renal de donant viu amb el robot Da Vinci.
● En 2015 va ser el primer cirurgià que va realitzar a Europa un trasplantament renal robòtic complet de donant viu.
● En 2022 va realitzar la primera nefrectomia parcial d'Europa amb el sistema robòtic HUGO™.