Arrenca la XVIII edició de Formació en Trasplantament Renal que la Fundació Puigvert organitza des del 2004 com a centre de formació de la ONT
- Durant tres dies, més de 100 especialistes en Nefrologia, Urologia, Infermeria i Coordinació de Trasplantaments actualitzaran coneixements sobre el trasplantament renal de donant viu
Barcelona, 22 de novembre 2021.- Comença la XVIII edició de la Formació en Trasplantament Renal de Donant Viu, un curs organitzat des del 2004 pel Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert, hospital monogràfic d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals i renals, afavorit per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i el suport de l'Organització Catalana de Trasplantament (OCATT).
La formació, que ha començat avui, 22 d'octubre fins al dijous 25 en modalitat en línia, presenta un enfocament 360º del trasplantament renal de donant viu. Amb aquest propòsit, es presenten temes de context com la situació actual del TR al nostre país, experiències personals de donants i receptors, aspectes psicològics entorn a la donació-recepció així com, les tècniques quirúrgiques, en concret, el trasplantament renal robòtic.
La Fundació Puigvert és el centre de formació de referència en trasplantament renal de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i, com apunta el Dr. Lluís Guirado, Director del Servei de Nefrologia de l'entitat, “el trasplantament renal ha experimentat nombrosos avanços en els últims anys i és la nostra responsabilitat estar al dia d'ells per a poder oferir la millor assistència possible a les persones que necessitin un trasplantament de ronyó”.
Fundació Puigvert, pioners a impulsar el programa de donants vius
Amb l'objectiu de promoure donacions de ronyó entre amics, parella, familiars i persones altruistes, la Fundació Puigvert és pionera a impulsar el programa de donants vius. De fet, en 2011, va ser el primer el primer hospital d'Espanya a dur a terme un trasplantament renal de donant viu amb la participació d'un “bon samarità”.
A causa d'aquesta àmplia experiència en trasplantament renal, la Fundació Puigvert està acreditada per la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la realització de trasplantaments renals procedents tant de donant cadàver com de donant viu -tant trasplantaments creuats com trasplantaments en cadena- i per a la realització de les corresponents extraccions d'òrgans.
Més de 2.000 trasplantaments en els últims 25 anys
El Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert porta la innovació en el seu ADN; i és que no és solament el primer de l'Estat espanyol ꟷfundat en 1964ꟷ, és també pioner a aconseguir nombroses fites, entre els quals destaquen aquells relacionats amb la cirurgia robòtica, un camp en el qual la Fundació Puigvert és centre de referència a nivell internacional.
De fet, en 2010, la Fundació Puigvert va realitzar la primera extracció de donant viu amb el Robot Da Vinci i, al 2015, va dur a terme el primer trasplantament renal complet amb cirurgia robòtica. Ho van fer gràcies a un supraespecialitzat equip quirúrgic multidisciplinari de trasplantament renal i liderat pel Dr. Alberto Breda, President de la Secció d'Urologia Robòtica (ERUS, per les seves sigles en anglès) de l'Associació Europea d'Urologia (EAU, per les seves sigles en anglès).
Actualment, al voltant del 70% dels trasplantaments de ronyó de donant viu de la institució es realitzen amb cirurgia robòtica, una tècnica que aporta nombrosos avantatges per al pacient, ja que minimitza les complicacions, comporta un menor dolor postoperatori i afavoreix la seva recuperació.
El Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert compta amb una Unitat de Malaltia Renal Crònica per al diagnòstic i tractament de la Malaltia Renal Crònica (ERC) i una Unitat de Malalties Renals Minoritàries per al tractament de les malalties renals hereditàries reconeguda com a centre de referència pel Departament de Salut (CatSalut) en l'àmbit assistencial docent i de recerca.