Angelo Territo presidirà el nou Grup de Trasplantament Renal de la Young Academic Urologists (YAU) d'Europa
Barcelona, 18 d'octubre 2021.- El Dr. Angelo Territo, uròleg adjunt de la Unitat d'Urologia Oncologia i Trasplantament Renal del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, ha estat nomenat president del Grup de Trasplantament Renal de la YAU, la secció de Joves Uròlegs Acadèmics (o Young Academic Urologists) de l'Associació Europea d'Urologia (EAU, per les seves sigles en anglès). Es tracta d'una secció, sense precedents, constituïda per metges joves i amb talent per a avançar en el camp del trasplantament renal a través de col·laboracions científiques multidisciplinàries.
El grup, constituït al juliol de 2021, va ser impulsat pel mateix Dr. Angelo Territo amb l'objectiu de connectar a especialistes de tota Europa per a compartir coneixement científic i clínic en trasplantament renal: “Estic molt orgullós d'haver estat nomenat president d'aquest grup que té una clara vocació investigadora i docent en benefici del pacient amb malaltia renal crònica”.
“Un dels nostres principals objectius -ha dit Territo-, és valorar el paper de l'uròleg en el trasplantament de ronyó, motivant a altres professionals perquè s'involucrin en aquest àmbit durant tot el procés del trasplantament a través de la creació d'equips multidisciplinaris”. Per això, encara que actualment el grup el constitueixin uròlegs, la idea és obrir-lo a més especialistes implicats en el diagnòstic i tractament de la malaltia renal crònica, com a nefròlegs o cirurgians vasculars i generals.
Els requisits per a ser membre del YAU són, a més d'un CV impecable i una clara motivació per l'especialitat, ser membre de la European Association of Urology, estar afiliats a una institució acadèmica, tenir menys de 40 anys i tenir un seguiment d'almenys 5 publicacions científiques d'especialització com a primer, segon o últim autor.
Aquesta nova aventura suposa, sens dubte, una gran oportunitat per al Dr. Angelo Territo, que ha dedicat part de la seva trajectòria professional i investigadora al trasplantament renal, la cirurgia mínimament invasiva i la uro-oncologia. En 2015, va obtenir la seva primera beca per a formar-se en aquestes especialitats en la Fundació Puigvert (Barcelona, Espanya) sota la supervisió del Dr. Alberto Breda, cap de la Unitat d'Urologia Oncològica i de l'Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la institució catalana, amb qui, confessa, no pot estar més agraït: “És un honor haver après del Dr. Breda, a qui considero el meu mentor. A més, els agraeixo tant a ell com al Dr. Palou, Cap del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, el suport rebut durant tot aquest temps”.
La Fundació Puigvert, centre de referència en trasplantament renal
El trasplantament de ronyó és el tractament més eficaç per a pacients amb malaltia renal en fase terminal, la qual cosa suposa una major taxa de supervivència a llarg termini i una millor qualitat de vida en comparació amb la diàlisi. En l'actualitat, a Europa es realitzen més de 20.000 trasplantaments de ronyó a l'any i la Fundació Puigvert s'ha convertit en un centre líder de trasplantaments renals a nivell europeu.
En 2020, l'equip de trasplantament renal de la Fundació Puigvert ha dut a terme 103 trasplantaments, dels quals 20 d'ells han estat de donant viu, i al voltant del 70% dels trasplantaments de ronyó de donant viu de la Fundació Puigvert es realitzen amb cirurgia robòtica; una tècnica que aporta nombrosos avantatges per al pacient, ja que minimitza les complicacions, comporta un menor dolor postoperatori i afavoreix la recuperació.