40 anys formant especialistes en Urologia i Nefrologia

22/03/24

El 5 d'abril de 2024 comença l'elecció de places de Formació Sanitària Especialitzada (FSP) per a la titulació de Medicina (MIR), que enguany es realitzarà de forma totalment electrònica. La incorporació de futurs i futures residents MIR s'iniciarà el pròxim 7 de maig, i la Fundació Puigvert rebrà a cinc nous/noves residents: 3 en el Servei d'Urologia i 2 en el Servei de Nefrologia.

El conjunt hospitalari Hospital de Sant Pau - Fundació Puigvert va oferir el passat dimarts 26 de març les seves jornades de Portes Obertes per a residents MIR:

 • Sessió informativa a la sala d'actes de l'Hospital de Sant Pau, on es va fer una presentació general i es van donar a conèixer els diferents serveis hospitalaris
 • Sessió informativa a la Biblioteca de la Fundació Puigvert per a les persones interessades en les especialitats d'Urologia i Nefrologia, ja que serà aquí on desenvoluparan la seva especialitat durant els propers quatre (nefrologia) o cinc (urologia) anys. Aquestes jornades, a més d'incloure xerrades informatives sobre la Fundació Puigvert i els itineraris formatius a càrrec de la Presidenta de la Comissió de Docència i dels tutors i tutores de residents, són una ocasió per a conèixer residents actuals de la Fundació Puigvert, que compartiran la seva pròpia experiència i resoldran dubtes.

Qui no va poder assistir a les portes obertes, encara podrà participar a les sessions virtuals amb residents de la Fundació Puigvert, els dies:

 • Dimecres, 27 de març a les 16:00: Sessió virtual informativa sobre la residència MIR en l'especialitat d'Urologia. Enllaç a la sessió de Zoom aquí.
 • Dimecres, 3 d'abril a les 15:00: Sessió virtual informativa sobre la residència MIR en l'especialitat de Nefrologia. Enllaç a la sessió de Zoom aquí.

Comissió de Docència

Patricia Fernández-Llama, Cap de la Unitat d'Hipertensió Arterial i Prevenció de Dany Renal i Presidenta de la Comissió de Docència

Tutors de residents d'Urologia:

Andrea Gallioli Fundació Puigvert
Andrea Gallioli, Adjunt de la Unitat d'Urologia Oncològica
Rocío Jiménez, Adjunta de la Unitat d'Urologia Pediàtrica
Laia Sabiote, Adjunta de la Unitat d'Urologia Funcional, Femenina i Urodinàmia

Tutores de residents de Nefrologia:

Xoana Barros,  Adjunta de la Unitat de Nefrologia Clínica
Silvia Benito, Adjunta de la Unitat de Diàlisi
Mónica Furlano, Adjunta de la Unitat de Malalties Renals Minoritàries

Per què la Fundació Puigvert?

Al llarg d'aquests anys, hem format més de 230 professionals en les àrees d'Urologia i de Nefrologia que han desenvolupat les seves carreres professionals a tot el món. La xarxa de connexions que es creen durant la residència a la Fundació Puigvert, facilita la inserció laboral als millors centres a nivell nacional i internacional.

La Fundació Puigvert, com a centre monogràfic de referència nacional i europeu en aquestes dues especialitats, garanteix un alt nivell de formació i una experiència molt completa en el diagnòstic i tractament de les patologies renals i urogenitals. És centre de referència en cirurgies urològiques complexes, i malalties rares urològiques i renals, i actualment és l'únic centre d'excel·lència europeu en càncer de pròstata a nivell nacional

La Fundació inverteix tant en assistència, com en docència i recerca, per la qual cosa adquireix les últimes tecnologies i equipaments mèdic-quirúrgics (cirurgia robòtica, tecnologia làser, unitat avançada de diàlisi…), i participa i lidera constantment assajos clínics que després publica en revistes d'alt impacte (a X: #PuigvertInScience).

Destaquem la contribució de l'equip en l'elaboració de guies clíniques i la nostra participació en xarxes europees de referència (ERKnet, Eurogen). Impartim formació continuada i s'organitzen esdeveniments mèdic-científics de manera periòdica. Així mateix, la Fundació Puigvert compta amb serveis assistencials transversals especialitzats en l'àmbit de les nostres especialitats: laboratoris, Anestesiologia i Radiologia, infermeria i IPAs, farmàcia hospitalària i Urgències.

A la secció dedicada a Residents MIR de la nostra pàgina web, s'hi aporta més informació, incloent-hi els dos itineraris formatius que ofereix la Fundació Puigvert:

Els espais que habiten els i les residents MIR a la Fundació Puigvert

Fundació Puigvert: El "campament base" dels i les residents MIR d'Urologia i Nefrologia; l'hospital que els acollirà durant la formació en la seva especialitat triada.
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau: Integrat juntament amb la Fundació Puigvert a la mateixa Unitat Docent adscrita a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. El primer any s'hi realitzaran rotacions a diferents serveis.
Biblioteca: El Servei de Biblioteca de la Fundació dona suport als nostres residents MIR. Atén milers de consultes a l'any i realitza préstecs bibliogràfics, mediateca i bases de dades de medicaments i imatges radiològiques a tots els serveis de la casa. És un espai dinàmic en el qual s'organitzen sessions clíniques, videoconferències, reunions, etc.
Sala de Residents: A més de la Biblioteca (o quan aquesta està ocupada), recentment hem inaugurat una sala de treball per a ús exclusiu de residents MIR.
Recinte Modernista Sant Pau (antic hospital disenyat per Antoni Gaudí) i altres centres de convencions: Accés a formacions i cursos organitzats per Fundació Puigvert amb participació de líders d'opinió internacionals de les nostres especialitats.  Entre els esdeveniments més destacats estan els cursos institucionals rotatius de cada especialitat (l'any 2024 li correspondrà al 57è Curs d'Urologa, el 2023 es va celebrar el Curs de Nefrologia centrat en les malalties glomerulars i autoimmunes.
Així mateix, cada any la Fundació imparteix cursos a nivell estatal de diverses de les seves supraespecializaciones com, per exemple:
 • Trasplantament renal de donant viu, assignat a la Fundació per la ONT des de fa + de 20 anys
 • Simposi d'Infeccions de Transmissió Sexual amb participació d'Especialistes mèdics/as, l'Administració i les entitats comunitàries
 • Tècniques quirúrgiques mínimament invasives: cursos d'entrenament i simulació facilitats per fabricants dels últims equipaments mèdico-quirúrgics per a la tecnologia làser (la Fundació disposa de totes les modalitats de làser del mercat per a les intervencions urològiques), el sistema Rezum per a la Hiperplàsia Benigna de Pròstata, la cirurgia robòtica (HUGO i Da Vinci), etc.

Què opinen els i les residents MIR de la Fundació Puigvert?

Hem preguntat als #ResidentsPuigvert què destacarien de la seva experiència en la formació MIR a la Fundació fins ara (R1 a R4) i aquestes són le seves respostes:

 • "Centre monogràfic especialitzat que ens permet aprofundir i tenir una gran casuística de totes les malalties nefro-urològiques, garantint una formació molt completa i especialitzada"
 • "Excel·lents perspectives laborals un cop finalitzat el període de formació a la Fundació Puigvert"
 • "Possibilitat de realitzar una rotació externa durant el període de residència, nacional o internacional"
 • "La Fundació Puigvert és un centre formatiu acreditat per la European Board of Urology (EBU)"
 • "Formació especialitzada en Urologia Pediàtrica, únic centre de referència a nivell autonòmic (XUEC) i un dels pocs a nivell estatal(CSUR)".
 • "Possibilitat de desenvolupar projectes de recerca"
 • "Oportunitat d'assistir a congressos nacionals i internacionals"
 • "Suport i acompanyament per a plantejar projectes de recerca i propostes de presentacions a congressos"
 • "Possibilitat de fer un doctorat en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)"
 • "Sala de treball específica per a residents"
 • "Sessions clíniques diàries de seguiment de pacients"

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.