1 de cada 4 trasplantaments renals que es realitzen a la Fundació Puigvert és de donant viu

20/12/21
  • Al 2020 a Espanya es van realitzar 270 trasplantaments de ronyó de donant viu i d'aquests, 113 en el conjunt de Catalunya
  • Presentem el vídeo documental ‘Historia de un trasplante’, el testimoniatge de mare donant, filla receptora, d'Ucraïna, en el context de la pandèmia del COVID-19.

Barcelona, 20 de desembre de 2021.- La Fundació Puigvert, centre d'excel·lència per al diagnòstic i tractament de les patologies urogenitals i renals, ha realitzat un total de 81 trasplantaments de ronyó en aquest últim any. Segons dades del Servei de Nefrologia del mateix hospital, 20 dels trasplantaments han estat de donant viu.

Dades recents1 de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) indiquen que, durant el 2020, a Espanya, es van realitzar un total de 2.700 trasplantaments de ronyó, sent tan sols 270 (és a dir, el 10%) de donant viu. Dades de la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT)2 mostren el clar lideratge de Catalunya, on es van realitzar un total de 113 trasplantaments renals de donant viu, la qual cosa suposa un 43,2% de tota l'activitat realitzada al país.

En aquest context, l'aposta de la Fundació Puigvert per la donació de viu és innegable, ja que va realitzar gairebé un 1 de cada 5 aquests trasplantaments de donant viu (17,69%) realitzats en la comunitat autònoma. No obstant això, segons el Dr. Lluís Guirado, Director del Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert, “encara existeix un gran potencial de creixement en la donació de viu, i per a això, hem de posar el focus en les consultes d'ERCA3 , on s'ha de plantejar la donació de viu com una opció més de trasplantament renal”.

Amb el propòsit de mostrar els beneficis que aporta el trasplantament renal de viu en el pronòstic de la malaltia, la Fundació Puigvert ha presentat el documental de 5 minuts titulat “Historia de un trasplante”. El vídeo recull el testimoniatge de Katya i Nina, protagonistes d'una història real ocorreguda durant 2021.

3.500 quilòmetres per un trasplantament de ronyó

“Historia de un trasplante” narra un dels vint trasplantaments renals de donant viu realitzats en la Fundació Puigvert durant aquest any.

Katya acabava de donar a llum al seu fill, Marc, quan li van descobrir una hemorràgia que li va tenir entre la vida i la mort diversos dies. A l'hospital de la localitat d'Odessa (Ucraïna), d'on és originària la família, van esgotar tots els seus recursos. Però Aleksandr, el seu marit, no estava disposat a rendir-se i va buscar ajuda a l'estranger.

Era febrer de 2021 i el món estava immers en plena pandèmia de la COVID-19. A causa d'això i al mal estat de salut de Katya, tots els centres hospitalaris es van negar a acollir-los. Tots excepte un: la Fundació Puigvert. Entre febrer i abril de 2021, encara que l'equip mèdic dirigit pel Dr. Guirado va aconseguir estabilitzar a Katya no va poder resoldre la greu afectació de la funció renal que l'obligava a entrar en diàlisi.

Davant aquesta perspectiva, la millor opció era un trasplantament de ronyó de donant viu i la seva mare, Nina, no ho va dubtar ni un moment. Així, el setembre de 2021, la família va viatjar 3.500 quilòmetres amb cotxe des d'Ucraïna fins a Barcelona perquè el dia 15 d'aquest mateix mes, Katya i Nina se sotmetessin al trasplantament renal.

Fundació Puigvert, centre pioner en la donació de viu a Espanya

Amb l'objectiu de promoure donacions de ronyó entre amics, parella, familiars i persones altruistes, la Fundació Puigvert és pionera en impulsar el programa de donants vius. De fet, en 2011, va ser el primer hospital d'Espanya a dur a terme un trasplantament renal de donant viu amb la participació d'un “bon samarità”.

El Servei de Nefrologia de la Fundació Puigvert no és solament el primer de l'Estat espanyol ꟷfundat el 1964ꟷ, és també pioner a aconseguir nombroses fites, entre els quals destaquen aquells relacionats amb la cirurgia robòtica, un camp en el qual la Fundació Puigvert és centre de referència a nivell internacional.

De fet, en 2010, la Fundació Puigvert va realitzar la primera extracció de donant viu amb el Robot Da Vinci i, en 2015, va dur a terme el primer trasplantament renal complet amb cirurgia robòtica. Actualment, al voltant del 70% dels trasplantaments de ronyó de donant viu de la institució es realitzen amb cirurgia robòtica i, en els últims 25 anys, el multidisciplinari i supraespecialitzat Equip Quirúrgic de Trasplantament Renal de la Fundació Puigvert ha realitzat més de 2.000 trasplantaments.


1 Dossier de prensa. Actividad de Donación y Trasplante 2020. ONT, 2021.
2 Activitat de donació i trasplantament d’òrgans a Catalunya. OCATT, 2020.
3 Enfermedad Renal Crónica

Informació relacionada

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vitae leo in diam faucibus.